[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
點解d鬼佬國王個名咁盞鬼
又唔見有鬍鬚佬李世民呢d朵

中國皇帝每個都有年號有諡號,點會有花名,殺頭架
四、金雀花開

通常明君啲政績都係啲大路野,所以小弟都係講啲最重要嘅,如果冇重要嘢就索性輕輕帶過,希望大家記住依點,之後唔好話邊個邊個篇幅太少。你想知多啲嘅話,而家就同你講:勵精圖治,用人唯才,輕徭薄賦,發展文教,改革軍制。。。

亨利一世在位時期,國際局勢有啲緊張。法國對諾曼第嘅威脅與日俱增,為咗抗衡法國,佢將8歲嘅女瑪蒂爾達嫁俾27歲嘅未來神羅皇帝亨利五世,明屈佢衰十一,另外又喺法國內部做攪屎棍,不斷挑起叛亂。依個瑪蒂爾達亦都係一個犀女人,之後佢會頻密出場。另一方面,佢又積極入侵威爾斯,喺當地樹立附庸勢力。

之但係明君亨利一世難逃前輩嘅厄運,又係衰喺繼承問題上。話說歐洲王室冇亞洲咁濫交,堅持一夫一妻,而亨利一世簡直係包二奶高手,有成二十個私生子女,但係合法仔女只得一男一女,女嘅就係瑪蒂爾達,而個仔小威廉一早就俾立為王儲。不幸嘅係,1120年小威廉喺一次海難中喪生,聽到噩耗嘅國王當場暈低。亨利一世再冇合法又合理嘅仔女繼承佢嘅王位,唯有娶多個妾生仔,但係佢已經五張嘢,力不從心,去到1135年佢死嗰陣都未生到。

亨利一世臨終之前,指定當時已經改嫁法國嘅安茹公爵(Duke of Anjou)嘅瑪蒂爾達做繼承人。之但係多數貴族都唔鍾意俾女人掌權,加上瑪蒂爾達當時唔喺英格蘭,仲要大住個肚,導致有人乘虛而入。嗰位仁兄叫做史提芬,佢係征服者威廉細女同法國布魯爾(Biois)公爵個仔,佢乘機爭取貴族支持,取得英格蘭王位同埋諾曼第爵位。

亨利一世時期的歐洲
真係七國咁亂,全部都係自己友打自己友

當年連亂倫都唔少

當年連亂倫都唔少

幾乎成個歐洲皇室都係近親,你睇後來既哈布斯堡王朝就知
身處安茹嘅瑪蒂爾達真係恭喜佢呀,搶走咗佢嘅王位,於是聯同老公安茹公爵起兵進攻諾曼第,展開歷時19年嘅無政府內戰(The Anarchy)。1139年,安茹大軍一面佔領諾曼第,另一面進攻英格蘭,攻佔英格蘭西南部同威爾斯南部。史提芬份人好聽啲講就叫好易話為,實情就係容易受影響,佢身邊嘅貴族一時又話圍攻依個城堡好,一時又話佔領依個山頭好,結果史提芬成日圍攻到一半就半途而廢,走去打第二座城堡,戰況越嚟越不利。最後安茹公爵喺1141年一戰生擒史提芬,用鐵鏈扣押。

瑪蒂爾達之後攻入倫敦,催促坎特伯雷大主教為佢加冕,同時強逼史提芬解除貴族向佢效忠嘅誓約,喺當時嘅封建制度之下,如果你向咗某人宣誓效忠,就唔可以效忠他人,否則會落地獄。瑪蒂爾達頤氣指使,不可一世嘅樣激嬲唔少貴族同倫敦市民。大主教為佢封上Lady of England and Normandy 作為加冕女王嘅前奏,但係當時只有極少部分貴族出席典禮,而西敏寺外嘅倫敦城更爆發大規模示威,將瑪蒂爾達趕出城,形勢出現逆轉。過咗冇耐,被囚禁嘅史提芬個老婆,又係叫瑪蒂爾達,喺一次戰鬥入面俘虜安茹公爵。就係咁,兩個瑪蒂爾達嘅老公都喺對方手上,於是兩位八婆傾掂數,交換老公俘虜。

其實瑪蒂爾達依個名係中世紀英國嘅Mary,受惠於征服者威廉個好老婆瑪蒂爾達,好多貴族都叫依個名,就好似亨利一世阿媽、老婆同個女三代都叫瑪蒂爾達。

內戰仍然繼續,史提芬將瑪蒂爾達圍困喺當時未有大學嘅牛津城堡,瑪蒂爾達趕住慶祝聖誕,於是漏夜赤腳跨越結冰嘅護城河,逃離包圍圈。隨著戰爭嘅推演,雙方啲貴族同領主開始私底下議和,去到1148年,心灰意冷嘅瑪蒂爾達番返去諾曼第。但係事情仲未完結,瑪蒂爾達留守諾曼第,派遣佢個仔,鍾意著短斗篷嘅短斗篷亨利(Henry Curmantle)多次進攻英格蘭。內戰打到去1153年,雙方都打唔郁啦,先簽訂溫徹斯特條約(Treaty of Winchester),兩面各讓一步,史提芬繼續做國王,但係認亨利做契仔同埋繼承人。

內戰打咗接近二十年,成個英格蘭-諾曼第王國被戰事蹂躪,毫無秩序可言,加上史提芬性格唔鍾意搞咁多嘢,對貴族豪強嘅惡行隻眼開隻眼閉,助長佢哋目無王法,周圍侵吞平民財產,濫用酷刑殺害平民,甚至殺害政府官員。犯罪者為咗奪取他人財產,進行嚴刑逼供,例如將起刺嘅鐵線綁住喺受害人頭上,不斷咁擰,直至鐵線插入腦到,然後將佢掉落佈滿毒蛇嘅地牢,餓死佢哋。以上例子比比皆是,英格蘭當時儼如地獄鬼國。

當年連亂倫都唔少

幾乎成個歐洲皇室都係近親,你睇後來既哈布斯堡王朝就知

咁嗰陣貴族唔俾同平民結合,一個國家得嗰少少貴族,咪同其他國家貴族結婚,搞下搞下就變成成個歐洲貴族圍威喂。

不過佢哋又唔會好似清朝咁,近支表兄妹結合,起碼知道咁會好易生埋啲有問題嘅後代
好正 唔好俾佢停
留名
好正 唔好俾佢停

你個名
pish
鬼佬啲皇帝成日都有繼承權問題既,一係亂屌西,成兜仔女爭餐飽,一係屌唔到西要搵疏過唔疏既親戚後輩繼承
中國啲皇帝好似冇咁亂,就算爭,個皇帝都只會欽點幾個自己個仔或後代爭,好小可爭到咁亂
鬼佬啲皇帝成日都有繼承權問題既,一係亂屌西,成兜仔女爭餐飽,一係屌唔到西要搵疏過唔疏既親戚後輩繼承
中國啲皇帝好似冇咁亂,就算爭,個皇帝都只會欽點幾個自己個仔或後代爭,好小可爭到咁亂

因為各王室互有通婚 唔似中國係大一統

我一直唔同意所謂大一統既概念,分分鐘過去思維係擴張、收復失地等概念,未至於想統一某地,後來既教育荼毒唔少人,以為中原、東北、蒙古、疆藏、西域、華南、嶺南、滇川自古以來必須一統

我一直唔同意所謂大一統既概念,分分鐘過去思維係擴張、收復失地等概念,未至於想統一某地,後來既教育荼毒唔少人,以為中原、東北、蒙古、疆藏、西域、華南、嶺南、滇川自古以來必須一統

大統一思想真係荼毒好多人
明明分裂之下思想係自由過統一左

到底泰始皇淨係計統一中國係功定過

點解關泰王事
雖然我明你講邊個

泰皇統一中原啫
同明清現代支那仲差好遠
我睇到既畫面全部都係AOC

好事,創造出一個好複雜既繼承權體系,城邦,邦國先有條件發展
簡單繼承權係因為權力非常集中(基本上一家獨大),由封建制走向集權制,由邦國走向民族國家都係將呢種體系簡化

到底泰始皇淨係計統一中國係功定過

點解關泰王事
雖然我明你講邊個

泰皇統一中原啫
同明清現代支那仲差好遠

中國人大一統個概念同泰皇統一中六國個概念同出一轍
泰始皇根本就係統一既始祖

係,仲發明左東方官僚國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞