[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
屠殺穆斯林,諗起都扯扯地

Crusade 2.0
倫敦西敏橋有槍擊案
god bless the united kindom
兩位英雄嘅對戰始終要嚟,十字軍同穆斯林軍展開亞蘇夫之戰(Battle of Arsuf)。雙方本來相持不下,但係醫院騎士團(Knight Hospitaller)嘅精英騎士突然爆seed衝鋒,大破穆斯林軍。十字軍向內陸嘅耶路撒冷進發,但係礙於缺水缺糧,重要有唔少士兵出現熱衰竭,唯有撤退返海邊。之後Richard又進攻雅法(Jaffa),當佢發動進攻時,明明處於劣勢嘅薩拉丁見到佢缺乏馬匹,竟然送咗兩匹良馬俾佢。之後Richard又染上重病,惜英雄重英雄嘅薩拉丁下令停止交戰。

亞蘇夫之戰的Richard

薩利丁兩個舉動令Richard非常慚愧,同時遠在家鄉嘅約翰又同菲臘二世搞小動作,Richard急於返歸處理,雙方於是議和,簽訂雅法和約(Treaty of Jaffa)。十字軍控制聖地沿海地區,穆斯林取得耶路撒冷。薩拉丁好識do,准許非武裝嘅基督徒進入耶路撒冷朝聖。薩拉丁能夠建立橫跨黎凡特嘅大帝國,除咗靠打仗掂之外,仲因為佢好識企喺道德高地,對異教徒非常寬容,相反十字軍成日燒殺搶掠,仲強逼人信教。只不過去到廿一世紀,情況掉轉咗,點解會搞成咁?咁就要問下Richard啲後代啦。

能成為對手總帶著愛

薩拉丁開創阿育比(Ayyubid) 王朝

唔夠喉

訓啦柒頭
倫敦西敏橋有槍擊案

直情目標係國會
留名
真係點解會掉轉兩邊嘅做法呢
成班用宗教做擋箭牌嘅生蕃
屌你老味左下有粒星bookmark唔撚得係咁留名留名

推post 既野識唔撚識
新讀者留名

應該多得蒙古殺哂伊斯蘭既智識份子
咪比班生蕃上台統治
留名

咪比班生蕃上台統治

好似話俾蒙古征服之後伊斯蘭教既教義變得好保守同排外
相反基督就一路無害化,所以而家兩者係相反
有錯請屌
留名

咪比班生蕃上台統治

穆罕默德個時已經屠緊城,係薩拉丁叫另類
留名

因為伊斯蘭國家冇咁好彩有文藝復興.

偏偏意大利喺地中海貿易入面,獲得由阿拉伯人保存嘅古希臘學說同藝術,將依啲失傳嘅文化reintroduce 返歐洲,先有所謂嘅復興

同埋文藝復興有部分歸因於意大利係十字軍東征入面,搶咗唔少財富,令到意大利城邦變得有錢,有錢就有時間攪下藝術啦。

偏偏意大利喺地中海貿易入面,獲得由阿拉伯人保存嘅古希臘學說同藝術,將依啲失傳嘅文化reintroduce 返歐洲,先有所謂嘅復興

同埋文藝復興有部分歸因於意大利係十字軍東征入面,搶咗唔少財富,令到意大利城邦變得有錢,有錢就有時間攪下藝術啦。

歷史真係一環扣一環
有曬前因後果
留名

咪比班生蕃上台統治

雖然蒙古佬破壞左伊斯蘭既黃金時代
但多得學蒙古佬既火雞佬滅左拜占庭先令意粉有文藝復興
而且火雞佬都係好開明
強盛左好耐下
絕對唔係生蕃

而家班terrorist生蕃係冷戰時美國佬教出黎抗共
而家全世界要食番呢舊屎
咁岩見到毛巴變左胡力戚
無地王約翰含情脈脈對毛豆腐說:幾時到我出場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞