[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
巴打真係育講得唔錯,以前讀歷史都係近代史,一直對西史好有興趣
點解d鬼佬國王個名咁盞鬼
又唔見有鬍鬚佬李世民呢d朵

想知too

想知too

人地個名水蛇春咁長 等返一個字響嘅 所以咪要加花朵
其實英國真係好神奇
13世紀就有議會
其實英國真係好神奇
13世紀就有議會

羅馬夠有啦
而家先睇到個post

想知too

我聽過一個講法,係鬼佬古王好多都係同名(Charles 、Henry 嗰d),為咗分辨佢地,就拎佢地d 特徵加落個名度。

如果中國古代d王,個個都係叫世民,
咁都一樣會有「大賓周世民」、「長人世民」、「廢柴世民」呢d朵。
好彩柒頭埃塞爾雷德好快就死咗,佢個仔埃德蒙二世(Edmund II)倉猝即位,即刻召集剩餘既軍隊,將倫敦解圍,更將丹麥軍隊趕到海邊。雙方展開決定性嘅亞桑頓之戰(Battle of Assandun),雖然埃德蒙最後落敗,但係克努特欣賞佢嘅勇氣,以泰唔士河為界,准許佢繼續統治韋塞赫斯,而自己統治其餘領土,仲規定邊個死先,另一個就統治埋佢嗰份。埃德蒙憑住佢嘅堅毅,為國家爭取較好嘅條款,俾當時人譽為剛毅者(Edmund Ironside)。

克努特訂立咁奇怪嘅規則,係因為佢見到埃德蒙負傷簽約,應該命不久矣。果然,剛毅者埃德蒙幾個星期後就逝世,韋塞赫斯王朝滅亡,克努特名正言順成為唯一嘅英格蘭國王。三年之後,佢阿哥哈拉德又瓜埋,佢得以繼承北歐嘅領土。於是乎,佢所統治嘅領土從丹麥挪威,越過北海,一路到成個英格蘭,史稱北海帝國(North Sea Empire)。

亞桑頓之戰之後的克努特與埃德蒙

北海帝國

作為外來統治者,佢做嘅第一件事就係鞏固王位。佢娶咗柒頭埃塞爾雷德嘅遺孀諾曼第的愛瑪(Emma of Normandy)。依位愛瑪係一個犀女人,非常犀利,佢嫁咗俾兩任英格蘭國王,各為佢哋生咗一個英格蘭國王,自己做埋丹麥同挪威王后。佢唔係剩係識腿張開,把口都好掂,積極參與之後嘅政治鬥爭。最重要嘅一點,就係佢係法國北部諾曼第公爵個女,依個關係將會為英格蘭帶嚟極其深遠嘅影響。

克努特籠絡聽話嘅人,將唔聽話嘅人處死或者流放,愛瑪同柒頭埃塞爾雷德啲仔,包括日後成為英格蘭國王嘅愛德華王子,都被逼逃難去到諾曼第。佢將之前柒頭埃塞爾雷德俾開嘅賠償金Danegeld,轉為平時嘅稅收,或者叫保護費,因為克努特作為維京人呀頭,兼且係英格蘭統治者,佢禁止晒一切維京人嘅掠奪行為,真心視英格蘭係自己領土治理。英格蘭飽受維京人強姦嘅日子終於結束,因為強姦犯已經做埋佢老公,仲識得氹人添。

想知too

我聽過一個講法,係鬼佬古王好多都係同名(Charles 、Henry 嗰d),為咗分辨佢地,就拎佢地d 特徵加落個名度。

咁都一樣會有「大賓周世民」、「長人世民」、「廢柴世民」呢d朵。

嗰陣國家又比文藝復時期多,唔加別稱(Epithet)唔得

想知too

令我諗起神羅嗰堆,百鳩幾個國

想知too

令我諗起神羅嗰堆,百鳩幾個國

中國人視先人同名為忌諱梗係唔會出現別稱啦
其實中國都有類似稱呼,只係歸類做綽號,常見於故事創作中,例如「小霸王」孫策、「美周郎」周瑜、「臥龍」諸葛亮

用鬼佬叫法就會變
「霸王孫」、「俊美周」、「臥龍諸葛」,異曲同工
其實中國都有類似稱呼,只係歸類做綽號,常見於故事創作中,例如「小霸王」孫策、「美周郎」周瑜、「臥龍」諸葛亮

用鬼佬叫法就會變

有d唔同,因為中國真係少好多同名(避名諱),所以就算齋講「周瑜」,你都知邊個,唔駛加「俊美周」。

但西方嗰d,十鳩幾個查理。你唔加外號,齋講「查理」嘅話,堅唔知你係講鐵錘、禿頭、肥定痴線嗰個。

用鬼佬叫法就會變

有d唔同,因為中國真係少好多同名(避名諱),所以就算齋講「周瑜」,你都知邊個,唔駛加「俊美周」。

但西方嗰d,十鳩幾個查理。你唔加外號,齋講「查理」嘅話,堅唔知你係講鐵錘、禿頭、肥定痴線嗰個。

咁又係,唔係點會有「阿Fred」、腓特烈、肥特烈呢
好想同連巴做愛
其實英國真係好神奇
13世紀就有議會

羅馬夠有啦

議會係日耳曼部落會議發展出來,拉丁人都有類似既部落大會
其實越原始係越民主,越發達就越專制
樓主寫得好生動一d都唔悶
push
點解外國咁鐘意改花名比d國王
又boneless 又the elder
克努特之所以被尊為大帝,係因為佢係英國歷史上首個君主,可以統治一個統一而且免受外患嘅英格蘭,外患嘅消除令軍費同埋徭役可以大減,其實對英格蘭嚟講係一件好事。就好似元朝咁,有學者認為蒙古橫掃歐亞,以外患入主華夏,當時中國政權實際上冇晒外敵壓力,軍事稅項得以幾近免除,減低人民嘅壓力,依個講法有好大爭議,但都算係比較新穎。

講返呀大帝,克努特管治才能卓越,以維京同英格蘭共主嘅身份,屢次化解英格蘭人同丹麥移民嘅矛盾。佢喺英格蘭嘅貿易發展上甚有貢獻,佢親自拜訪羅馬(當時丹麥已經信天主教),獲教皇減免英格蘭商人喺法國同神聖羅馬帝國嘅關稅。當時克努特同神羅皇帝friend過打band,仲可以同佢平起平坐,足見克努特嘅地位。其他乜嘢德政就唔多講啦,都係啲大路嘢。

但係小弟想同各位講一樣嘢,話說有一次克努特喺海邊放咗張龍椅,坐喺上邊,用威嚴嘅語氣命令海浪:「大海!你係朕嘅子民,朕命令你永不登上朕嘅土地!」

之後個浪索性浸上佢對腳到。

佢同手下講,話咁樣證明大自然唔當「國王」依個名係一回事,所謂君權神授,世間萬物都只係遵循上帝嘅法則,自此佢就冇戴過佢嘅王冠,虔誠事奉上帝。唔知點解,成件事好似奇奇怪怪咁。

著名的【國王與海】故事

克努特嘅統治,代表咗維京時代嘅巔峰。維京人強姦咗英格蘭乃至成個不列顛群島近二百年,到而家都可以見到唔少「傷痕」。至今蘇格蘭北部有近三成人擁有維京血統,英格蘭都有成三十四萬維京後代。維京人亦為英國帶嚟唔少詞彙,大部分th同sk開頭嘅英文字,例如they同sky等,都係維京人引入嘅。有趣既係,ugly依個字都係來自古北歐語嘅「Uggligr」,exactly就係你見到欣宜想咀你時會發出嘅聲音。

故事至此,不列顛的人種變化

克努特統治英格蘭二十年,期間雖然不時往來於丹麥同英格蘭之間,但大部分時間都係留喺後者,佢結束咗二百年嚟維京入侵嘅動盪時代,將英格蘭管治得貼貼服服,但係佢嘅名氣似乎同貢獻唔成正比。冇計,因為短短五十年後,就有個比佢更出名嘅征服者登陸不列顛。

本章完
劉明
征服者威廉:「我最期待既畫面出現啦!」
唔好比佢停
留名支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞