[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike

仲有一百年就講最期待既lion heart 單挑薩拉丁 毛巴會唔會講多啲第三次十字軍東征
唔好停呀又死啦
Strong post Lau Ming
lm
一日得一篇
寫得咁高質唔好介意每日一篇啦
就喺哈羅德攪緊眼闊肚窄慶功宴時,威廉嘅諾曼第大軍喺27日登陸英格蘭。威廉一踩上岸就仆街,成個人撲落沙灘到,不過佢又轉數快,即刻話:「各位,朕抱住咗英格蘭嘅土地!WOW!」另一邊廂,收到消息嘅哈羅德嘢食都未落格,就要返去南方對付威廉,英軍快馬加鞭,喺10月4日同諾曼第軍展開決定英國千年命運嘅黑斯廷斯戰役(Battle of Hastings)。

首先做個賽前分析,英格蘭隊主要由每個郡所徵召嘅民兵(Fyrd)組成,由當地領袖帶領,依班民兵主要由班農民蛋散加上少數精英戰士組成,幾乎所有人都係步行作戰,連騎馬嘅貴族都會落馬參戰。至於諾曼第隊主要都係由步兵造成,但係加上佢哋嘅皇牌--西歐騎士,利用騎兵嘅衝鋒打亂對方。

戰鬥一開始,諾曼第軍先用弓箭開場,之後再係咁掉斧頭戰矛,但係都係打唔穿英格蘭人嘅盾牌陣,甚至用埋騎兵都冇乜成效。諾曼第軍開始撤退,而依個時候更就傳出主帥威廉戰死嘅消息,攪到威廉要騎住馬周街走,大聲講朕喺度,先穩定到軍心。哈羅德見對面撤退,於是發動追擊,咁樣一追就整散咗個盾牌陣,威廉發動騎兵反擊,帶頭衝鋒,喺佢座下死咗三隻座騎,但係成功將英軍趕走。

威廉使出諾曼第人嘅絕招,利用騎兵攻擊盾牌陣,然後佯裝折返,吸引前線精英步兵追擊,後面班平民蛋散補上,之後嚟個回馬槍,英軍經過長途跋涉,已經非常疲累,諾曼騎兵一嘢沖散俾削弱嘅盾牌陣。結果英軍大敗,國王哈羅德俾箭射中隻眼,死喺戰場入面,之後被威廉掉落海。失去領袖嘅英軍全線崩潰,威廉輕鬆接管英格蘭。

諾曼征服圖

諾曼騎士vs英格蘭步兵

哈羅德眼部中箭而死

黑斯廷斯戰役局勢圖

英格蘭貴族推舉落咗台好耐嘅剛毅者埃德蒙二世個孫,埃特格(Edgar Atheling)做國王,但係佢好快就俾威廉生擒,之後又流放佢去北方邊境到。

去到依度,小弟有責任重溫下從克努特大帝入侵英格蘭以來,歷任英格蘭國王嘅輩份。首先柒頭埃塞爾雷德同克努特大帝係老襟,都娶咗犀女人愛瑪做老婆。柒頭埃塞爾雷德繼任人剛毅者埃德蒙唔係愛瑪所生,所以佢同愛瑪個仔懺悔者愛德華係同父異母兄弟。跟住愛德華係飛毛腿哈羅德同埋哈德克努特嘅同母異父阿哥。而輸俾威廉嘅哈羅德就係愛德華個叔仔。

未完喎,先前嘅讀後題目而家開估:征服者威廉係愛德華嘅表姪孫,而被威廉生擒嘅埃特格係埃德蒙個孫,即係愛德華個侄孫,威廉同埃特格兩人係疏堂表兄弟。講多樣嘢,威廉老婆瑪蒂爾達亦係埃德蒙個外孫女,即係埃特格嘅表妹。從1015年到1066年依五十年間,英格蘭王位就係喺依堆所謂親戚之間傳嚟傳去。

"咁多位早晨,我今日黎,係想同你地講個故事既 :係幾年前,我同一個寡婦結左婚,佢有一個已成年既女,後來嫁左比我老豆。咁我繼女就做左我後媽,而我老豆就做左我女婿。兩年後我老婆同我生左一個仔,佢係我後媽既同母異父既細路,我個仔叫我「老豆」,我就叫我個仔「舅父」。...我繼女又為我老豆生左一個仔,佢係我細佬,但佢又要叫我外公。我係我老婆個老公,但係我老婆係我後媽個阿媽喎,所以我係自己既外公。到左新年,黎料啦,我就同我後媽同我老豆,即係同我繼女同女婿交換利是,又同我個仔,即係我舅父交換,我封廿蚊比佢,丫佢竟然封張一百蚊比我,真係多謝舅父!講到我細佬,我都唔知封唔封比佢好,冇理由阿哥比利是細佬架...但係心諗我又係佢外公,所以都係比左十蚊佢買野食算數。食團年飯果陣,我係抬面上面放左一封利是,再拎返封利是上手,叫左聲 :「多謝外公!」"
我都諗起篇潮文
留名
好好睇!!巴打遲d可唔可以講埋日本既歷史,希望可以由一開始講

好有興趣
就喺哈羅德攪緊眼闊肚窄慶功宴時,威廉嘅諾曼第大軍喺27日登陸英格蘭。威廉一踩上岸就仆街,成個人撲落沙灘到,不過佢又轉數快,即刻話:「各位,朕抱住咗英格蘭嘅土地!WOW!」另一邊廂,收到消息嘅哈羅德嘢食都未落格,就要返去南方對付威廉,英軍快馬加鞭,喺10月4日同諾曼第軍展開決定英國千年命運嘅黑斯廷斯戰役(Battle of Hastings)。

首先做個賽前分析,英格蘭隊主要由每個郡所徵召嘅民兵(Fyrd)組成,由當地領袖帶領,依班民兵主要由班農民蛋散加上少數精英戰士組成,幾乎所有人都係步行作戰,連騎馬嘅貴族都會落馬參戰。至於諾曼第隊主要都係由步兵造成,但係加上佢哋嘅皇牌--西歐騎士,利用騎兵嘅衝鋒打亂對方。

戰鬥一開始,諾曼第軍先用弓箭開場,之後再係咁掉斧頭戰矛,但係都係打唔穿英格蘭人嘅盾牌陣,甚至用埋騎兵都冇乜成效。諾曼第軍開始撤退,而依個時候更就傳出主帥威廉戰死嘅消息,攪到威廉要騎住馬周街走,大聲講朕喺度,先穩定到軍心。哈羅德見對面撤退,於是發動追擊,咁樣一追就整散咗個盾牌陣,威廉發動騎兵反擊,帶頭衝鋒,喺佢座下死咗三隻座騎,但係成功將英軍趕走。

威廉使出諾曼第人嘅絕招,利用騎兵攻擊盾牌陣,然後佯裝折返,吸引前線精英步兵追擊,後面班平民蛋散補上,之後嚟個回馬槍,英軍經過長途跋涉,已經非常疲累,諾曼騎兵一嘢沖散俾削弱嘅盾牌陣。結果英軍大敗,國王哈羅德俾箭射中隻眼,死喺戰場入面,之後被威廉掉落海。失去領袖嘅英軍全線崩潰,威廉輕鬆接管英格蘭。

諾曼征服圖

諾曼騎士vs英格蘭步兵

哈羅德眼部中箭而死

黑斯廷斯戰役局勢圖

英格蘭貴族推舉落咗台好耐嘅剛毅者埃德蒙二世個孫,埃特格(Edgar Atheling)做國王,但係佢好快就俾威廉生擒,之後又流放佢去北方邊境到。

去到依度,小弟有責任重溫下從克努特大帝入侵英格蘭以來,歷任英格蘭國王嘅輩份。首先柒頭埃塞爾雷德同克努特大帝係老襟,都娶咗犀女人愛瑪做老婆。柒頭埃塞爾雷德繼任人剛毅者埃德蒙唔係愛瑪所生,所以佢同愛瑪個仔懺悔者愛德華係同父異母兄弟。跟住愛德華係飛毛腿哈羅德同埋哈德克努特嘅同母異父阿哥。而輸俾威廉嘅哈羅德就係愛德華個叔仔。

未完喎,先前嘅讀後題目而家開估:征服者威廉係愛德華嘅表姪孫,而被威廉生擒嘅埃特格係埃德蒙個孫,即係愛德華個侄孫,威廉同埃特格兩人係疏堂表兄弟。講多樣嘢,威廉老婆瑪蒂爾達亦係埃德蒙個外孫女,即係埃特格嘅表妹。從1015年到1066年依五十年間,英格蘭王位就係喺依堆所謂親戚之間傳嚟傳去。

"咁多位早晨,我今日黎,係想同你地講個故事既 :係幾年前,我同一個寡婦結左婚,佢有一個已成年既女,後來嫁左比我老豆。咁我繼女就做左我後媽,而我老豆就做左我女婿。兩年後我老婆同我生左一個仔,佢係我後媽既同母異父既細路,我個仔叫我「老豆」,我就叫我個仔「舅父」。...我繼女又為我老豆生左一個仔,佢係我細佬,但佢又要叫我外公。我係我老婆個老公,但係我老婆係我後媽個阿媽喎,所以我係自己既外公。到左新年,黎料啦,我就同我後媽同我老豆,即係同我繼女同女婿交換利是,又同我個仔,即係我舅父交換,我封廿蚊比佢,丫佢竟然封張一百蚊比我,真係多謝舅父!講到我細佬,我都唔知封唔封比佢好,冇理由阿哥比利是細佬架...但係心諗我又係佢外公,所以都係比左十蚊佢買野食算數。食團年飯果陣,我係抬面上面放左一封利是,再拎返封利是上手,叫左聲 :「多謝外公!」"

William 係 Edward 嘅 表侄孫

恭喜閣下估中,將會獲得文一篇

講返威廉,佢嘅大軍直入倫敦,佢喺愛德華嘅西敏寺工地入面,自行加冕為英格蘭國王,是為威廉一世,開啟英格蘭嘅諾曼第王朝(Norman Dynasty)。雖然英格蘭南部受威廉控制,但係北部因為被放生嘅埃特格唔識感恩,係咁叛亂,去到1075年先完全被鎮壓,心灰意冷嘅埃特格之後離開不列顛,周遊列國,遲啲將會再次出場。諾曼人喺英格蘭進行高壓統治,就喺威廉嘅加冕典禮嗰陣,教堂出面啲歡呼聲太嘈,攪到諾曼守衛以為倫敦人要起義,於是殺咗唔少市民,燒咗唔少房屋。之後威廉喺鎮壓北方叛亂嘅過程中,大開殺戒,導致當地十幾年嚟都人煙罕至。

由於諾曼征服實在太重要,所以威廉嘅異父兄弟巴約主教整咗張巴約掛氈(Bayeux Tapestry),依張掛氈有成七十米長,採取先進嘅高清針織法,配以横迴立體線,繡上成個征服過程,各位有興趣可以去Expxxxa訂機票,到法國巴約博物館足本重溫一下。

威廉加冕為英格蘭國王

巴約掛氈

威廉帶領諾曼第人統治英格蘭,對英格蘭嘅影響甚至超過當年克努特大帝嘅丹麥統治時代。最明顯嘅影響就係貴族階級嘅轉變,大量英格蘭貴族死喺黑斯廷斯戰役入面,貴族階級嘅空缺由諾曼第人接管,威廉分封英格蘭土地俾佢嘅同胞,去到1086年,英格蘭貴族剩係佔有全國5%嘅封地。另外,諾曼人佔據公務員同神職人員職位,到咗1096年,絕大部分教堂都係由諾曼人打理,而主教方面更加係清一色諾曼人。依個情況隨著兩個民族嘅融合,你我不分先消失。

諾曼人控制英格蘭上流社會,喺1070年代引發英格蘭人逃亡潮,大批英格蘭人逃亡到當時極度繁榮嘅拜占庭帝國,喺黑海區域建立中世紀版本嘅新英格蘭、新倫敦、新約克(New York)等殖民地。

中世紀的新英格蘭
第999正皮
lm
隨住諾曼人威廉全面勘查各地習慣法,再任命法官統一法律,英國普通法都係呢段時間開始
隨住諾曼人威廉全面勘查各地習慣法,再任命法官統一法律,英國普通法都係呢段時間開始

依個留到亨利二世進一步確立common law 先講多啲

依個留到亨利二世進一步確立common law 先講多啲

諾曼王朝既法官主要都係地方的土豪
去過愛爾蘭
一個阿叔一個阿婆都話好憎英國
佢哋話無啦啦搶咗佢哋個北愛爾蘭
所以想知多啲

呢段歷史
加埋不列顛群島過去嘅恩恩怨怨
毛巴找數找到2046都可以找唔完

回正題:
因為北愛本身對於英國黎講
係雞肋

唔要 就會俾聯合王國本身嘅新教徒屌到飛天
死要 就會令愛爾蘭班友當正佢地係殺父仇人同埋北愛會再一次七國咁亂

所以就......

實際上我係要講四個國家,英格蘭主線之外仲有無限外傳
所以如有甩漏,麻煩各位搽咗ky先好屌

係無計架啦
單計聯合王國嘅歷史都有排解釋
尤其是皇位方面嘅問題同埋紛爭同夠打爆幾個1001了

如果仲要講埋民族之間嘅恩怨情仇

無計 事頭婆嘅歷史就係精彩得黎又煩到七彩

不過我手上有本漫畫係好精簡咁寫曬英國咁耐嘅歷史 唔知毛巴有冇睇過?

依個系列

唔係
個本好似係由一個韓國人寫嘅
叫「漫畫XX」系列 (XX=國家名)
呢套野嘅標準冇記錯好似係1997年

因為我係睇呢套先知道少少英國歷史

我記得!公共圖書館有 有漫畫德國 漫畫荷蘭 漫畫日本 好撚多

我都有睇嗰個系列,係幾好睇

係唔係依個漫話xx系列
https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?match_1=PHRASE&field_1=a&term_1=%E6%9D%8E%E5%85%83%E9%A6%A5+1946-&theme=WEB
我睇過漫話德國, 我好憎個作者成日夾帶私貨批評日本
好野,一千正評,翻譯喇!
睇呢個post睇到打ck2
克里米亞 班英國佬後尾又去左邊?
Boneless
係咪姐係唔識扯其
William the bastard
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞