[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike

依度講英國,就唔好離晒題,到此為止好D

睇嚟唔少巴打鐘意講中史,有機會寫下啲短篇

想睇下
中史史觀太狹窄,成日覺得自己學既野好片面

用元朝挑你機先
跟住落嚟就到新環節--溏心風暴嘅時間。今次嘅主角係啱啱加冕為英格蘭國王嘅小亨利(Henry the Young King)。血氣方剛嘅小亨利好快就發現自己個王位有名無實,無得大展拳腳,跟住老竇亨利又將鄉下安茹封俾細仔約翰,擺明偏心。得到岳父法王路易七世支持嘅小亨利,聯同兩個細佬,阿基坦嘅理察同埋布列塔尼嘅傑佛里,進攻諾曼第。與此同時,亨利老婆愛琳娜大佢成12年,當時已經年老色衰,亨利於是另覓新歡。地位受到威脅嘅愛琳娜於是女扮男裝,諗住走去投靠啲仔,點知中途被亨利嘅人捉住,之後被老公囚禁達十年。

亨利反應迅速,趕走入侵諾曼第嘅叛軍後,又過去英格蘭打小亨利,成功阻止忤逆仔嘅入侵,而同樣血氣方剛嘅理察又同小亨利有拗撬,亨利乘機大破叛軍。過咗冇耐小亨利又病逝,佢臨終之前懇求老竇寬恕佢嘅罪過,嚟見佢最後一面。但係亨利恐防有詐,於是剩係派人送個先王亨利一世帶過嘅戒指,當係寬恕嘅象徵。可憐生在帝王家,父子最後都係無法相見。

小亨利嘅死結束咗叛亂,亨利按照原定計劃,將大片土地分俾細仔約翰,理察同傑佛里保留佢地嘅領地。依個時候金雀花王朝又迎嚟一個剋星,1180年,菲臘二世(Philp II Auguste)繼承法國王位,佢一心想為法國收復被金雀花王朝佔有嘅故土,將會為亨利父子帶嚟好多麻煩。菲臘二世龍椅都未坐暖,就立即行動,要求亨利立理察為王儲。

金雀花王朝死敵--菲臘二世

亨利偏心於約翰,於是拒絕要求,據聞仲打算收番理察嘅封地。理察諗都唔使諗,即刻聯同菲臘二世嘅法國大軍,再次起兵反抗老竇,喺勒芒之戰(Battle of La Mans)大敗身患重病嘅老國王。亨利被逼答應理察嘅全部要求,當時議和會議上嘅亨利憔悴到不似人形,嚇到菲臘都要除低斗篷舖喺地下,等亨利可以坐喺地下而唔係跪喺度,但係亨利拒絕佢嘅協助。

亨利好快就進入瀕死階段,佢啲仔死嘅死,反嘅反,身邊剩係得番私生子另一個傑佛里,難怪佢喺病榻上同傑佛里講:「你先係朕真正嘅仔,其他全部都係私生子!唉!濕撚晒!」1189年,金雀花王朝開國君主亨利二世逝世,一代英主竟然落得如斯下場,著實令人唏噓。

亨利二世死後由忤逆仔理察繼位,是為擁有英英英格蘭,諾諾諾曼第雙王位嘅Richard一世。留意返,理察個別稱唔係真係叫忤逆仔,佢個別稱相信唔少人都聽過,佢就係嗰位獅心王理察(Richard the Lionheart)。呀Richard征戰一生,故事非常精彩,佢嘅時代亦係英雄輩出,事不宜遲,即刻去講!

聽日先講
薩拉丁

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

其實最唔想講嘅就係明朝,一嚟珠玉在前,明朝那些事兒冇法被超越,二嚟有明一代無善治,明朝政治其實冇想像中咁有效率。明朝俾人打過無數次飛機嘅社會經濟乃至軍事(火器)既進步,歸功於人類文明整體嘅科技進步,多過particular依個朝代嘅制度發展,好似紡織技術嘅進步,佛朗機嘅引入等。得罪講句,大明257年,由中世紀去到大航海時代,進步係必然,係應份嘅,問題係一拍落歐洲到,就見到已經開始被拋離。

用股市做例子,個市係咁升,正常你隻股都會升,明朝都有升,之不過跑輸大市咁解,雖然萬曆嗰陣有異動上咗少少,但係之後清朝直情瀉落去

扣一扣題,要睇真正有作為嘅制度發展,睇返大英帝國啦
菲臘二世一個對晒三個代英王
獅心王理查
AOE
lm
每日一篇都已經好滿足

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

其實最唔想講嘅就係明朝,一嚟珠玉在前,明朝那些事兒冇法被超越,二嚟有明一代無善治,明朝政治其實冇想像中咁有效率。明朝俾人打過無數次飛機嘅社會經濟乃至軍事(火器)既進步,歸功於人類文明整體嘅科技進步,多過particular依個朝代嘅制度發展,好似紡織技術嘅進步,佛朗機嘅引入等。得罪講句,大明257年,由中世紀去到大航海時代,進步係必然,係應份嘅,問題係一拍落歐洲到,就見到已經開始被拋離。

用股市做例子,個市係咁升,正常你隻股都會升,明朝都有升,之不過跑輸大市咁解,雖然萬曆嗰陣有異動上咗少少,但係之後清朝直情瀉落去

之前睇過 documentary
係軍事學角度
努爾哈赤vs大明遼東軍係當時最強vs最強
世界最強嘅騎兵體制vs最強兵器譜加人數
大清可以逆轉好大程度因為間諜戰同搶人地啲大炮
Live左 好睇

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

D人唔好再講明國既火器啦
明國既火器, 同西方真正用於戰場既鎗, 真在係相差太遠啦
黑火藥 VS 無煙火藥, 根本就係兩個時空既產物黎

明唔係有講入外國火器咩?好似自從朝鮮戰爭後監於火力不足有從歐洲引進
菲臘二世一個對晒三個代英王

腓力二世打好左法國個底

用元朝挑你機先

元國都唔係所謂「中國」/ 華夏

你未挑人就先仆街

請問你噏緊乜

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

D人唔好再講明國既火器啦
明國既火器, 同西方真正用於戰場既鎗, 真在係相差太遠啦
黑火藥 VS 無煙火藥, 根本就係兩個時空既產物黎

明唔係有講入外國火器咩?好似自從朝鮮戰爭後監於火力不足有從歐洲引進

邊有咁多歐洲貨,得幾碌炮係荷蘭/葡萄牙造
火槍主要由安南/緬甸引入(無錯,連東南亞既熱兵器都先進過明朝)

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

係軍事學角度

人地葡萄牙雇傭兵係歐洲三流級數去到明末參戰差唔多係開無雙
代表乜自己諗

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

係軍事學角度

代表乜自己諗

當時明朝去朝鮮,完全食唔到日本,相反對方在慶長之役都攻唔入漢城防線,另外講用大砲輾壓又係得啖笑,蔚山城、泗川城都用火砲,最後被日本反打

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

係軍事學角度

代表乜自己諗

當時明朝去朝鮮,完全食唔到日本,相反對方在慶長之役都攻唔入漢城防線,另外講用大砲輾壓又係得啖笑,蔚山城、泗川城都用火砲,最後被日本反打

平壤之戰用大砲大勝喎
蔚山算係失利,但泗川自已大砲炸膛冇得講,仲要日軍被圍咁多日死傷慘重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞