[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
羅馬人將其控制下既不列顛,命名為不列顛尼亞行省(Provincia Britannia)。羅馬人既統治持續咗近四百年,為不列顛留低深遠既影響。第一個影響就係羅馬人喺不列顛興建咗好多道路同埋水利設施,現今英國部分基建,都係建立喺羅馬人嘅基礎之上。

第二,羅馬人喺不列顛創立唔少城鎮,最出名既包括倫敦(Lodinium)、獌徹斯特(Mamucium)以及約克(Eboracum),當時既倫敦就係現今倫敦市(City of London),範圍只有一個海德公園咁大,但已經係不列顛尼亞既行政中心。(註: City of London 只係我哋叫開既 [County of Greater] London 既小小一部分)

不列顛尼亞行省

羅馬時代的倫敦

古倫敦城的現址--倫敦市

羅馬人為不列顛帶嚟嘅另一影響,就係基督教。羅馬統治前,不列顛人主要係信德魯伊教(Druidism),同魔獸爭霸嘅德魯伊差唔多,德魯伊教徒鍾意崇拜樹木,並相信宗教領袖--德魯伊(Druid)能夠同動物溝通,甚至化身動物。但係羅馬基督徒同不列顛人講,與其拜棵睇得見嘅樹,不如拜個睇唔到嘅神啦。不列顛人覺得佢哋雖然講唔出啲乜嘢大道理,但係就好有親切感。就係咁喺公元一至兩世紀,基督教開始喺不列顛傳播。歷史記錄第一個封聖嘅不列顛人,係聖奧爾班(Saint Alban),當時羅馬帝國嚴厲打壓基督教,聖奧爾班就係咁俾羅馬人斬頭,之後就被後世基督徒所景仰。基督教嘅傳播對英國歷史影響深遠,自此不列顛同歐陸一樣,迷失喺依場宗教與政治角力嘅遊戲入面。

特魯伊的理想與現實

有啲人錯誤認為,羅馬統治為英語帶嚟唔少影響,因為英語字詞入面,有近三成都係嚟自拉丁文。其實依啲源自拉丁文嘅字詞,大部分都係嚟自之後入侵不列顛嘅日耳曼族群自己語言入面,從拉丁文抄考得嚟嘅詞語。實際上,來自羅馬征服者嘅影響,喺英文入面實在少之又少。主要原因係不列顛之後經歷無數次外族入侵,即使羅馬人有影響到古英語,佢嘅影響都被啲外族語言沖淡晒。
留名
留名
留名一身蟻
獌徹斯特
其實自己作為一個熟悉歷史嘅人,每次見到有人開post講歷史
都覺得好欣慰
香港啲人知你識歷史當你痴線 仲要冇人想聽冇人想知
利申每次同friend講歷史都係

咁你無端端點梯開到個話題先

好多時候都係講旅行話題或者有人問我歷史
然後我講到太詳細,所以先搞到咁
點解條長城好似紙咁薄 一戳就穿咁款點守

埋咗喺啲泥土到,其實下面仲有成五六米
留明
Anglo-Saxon lm
補充資料:

City of London vs London
https://youtube.com/watch?v=LrObZ_HZZUc
留名第睇
Anglo-Saxon lm

事頭婆
留名
點解條長城好似紙咁薄 一戳就穿咁款點守

埋咗喺啲泥土到,其實下面仲有成五六米

其實唔明點解啲古蹟會埋左向地底
啲古人唔識拆淨係識埋??

過左咁多年D泥土會越積越厚
留名
留名支持+學野
補充資料:

City of London vs London
https://youtube.com/watch?v=LrObZ_HZZUc

學到野
其實自己作為一個熟悉歷史嘅人,每次見到有人開post講歷史
都覺得好欣慰
香港啲人知你識歷史當你痴線 仲要冇人想聽冇人想知
利申每次同friend講歷史都係

咁你無端端點梯開到個話題先

好多時候都係講旅行話題或者有人問我歷史
然後我講到太詳細,所以先搞到咁

咁你戇鳩姐
你講到咁深入人地搭唔到嗲梗係唔撚睬你啦

講表面野就得,太深入普通人會覺得你係煩膠
lm
咁啱睇緊維多利亞女王傳
本書講到女王嘅性格好正直好pure好天真
其實我是來留名的
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞