[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
有啲人錯誤認為,羅馬統治為英語帶嚟唔少影響,因為英語字詞入面,有近三成都係嚟自拉丁文。其實依啲源自拉丁文嘅字詞,大部分都係嚟自之後入侵不列顛嘅日耳曼族群自己語言入面,從拉丁文抄考得嚟嘅詞語。實際上,來自羅馬征服者嘅影響,喺英文入面實在少之又少。主要原因係不列顛之後經歷無數次外族入侵,即使羅馬人有影響到古英語,佢嘅影響都被啲外族語言沖淡晒。

其實羅馬時代都未有古英語
啲人仲係講緊Celtic languages

日耳曼應該要到七世紀先登場
而嗰陣都唔算好多拉丁字
係法國佬入侵之後先多

Anglo saxons 同 normans 混合

維京話都混合左唔小

日耳曼人六世紀都已經出現

班日耳曼人既遷徙真係好癲
連北非都有

Vandals
由波蘭遷到北非
留名
有啲人錯誤認為,羅馬統治為英語帶嚟唔少影響,因為英語字詞入面,有近三成都係嚟自拉丁文。其實依啲源自拉丁文嘅字詞,大部分都係嚟自之後入侵不列顛嘅日耳曼族群自己語言入面,從拉丁文抄考得嚟嘅詞語。實際上,來自羅馬征服者嘅影響,喺英文入面實在少之又少。主要原因係不列顛之後經歷無數次外族入侵,即使羅馬人有影響到古英語,佢嘅影響都被啲外族語言沖淡晒。

其實羅馬時代都未有古英語
啲人仲係講緊Celtic languages

日耳曼應該要到七世紀先登場
而嗰陣都唔算好多拉丁字
係法國佬入侵之後先多

Anglo saxons 同 normans 混合

維京話都混合左唔小

日耳曼人六世紀都已經出現

班日耳曼人既遷徙真係好癲
連北非都有

Vandals
由波蘭遷到北非

全世界都係德國人
Lm
留名
lm
Lm
Lm
屌你咁快183個回應
大不列顛
留名
普魯士完左就冇追 post
諗住儲下先睇

竟然live左
好想同樓主瘋狂做愛
lm
live咗bb
留名
岩岩煲完vikings,期待樓主版本既七國時期,維京人仲有諾曼第公爵既入侵
好想同樓主瘋狂做愛

做愛做的事情?
羅馬人統治不列顛近四百年,由羅馬帝國統治到去東西分裂後嘅西羅馬帝國,令不列顛喺文化同商業上同歐洲文明接軌,同時促進咗經濟及社會發展。當時除咗奴隸之外,大部分不列顛人都成為羅馬公民,雖然佢哋失去統治權,但係受惠於經濟發展,都生活得唔錯,令到不列顛尼亞成為少數喺羅馬風雨飄搖時,仍然忠心於帝國嘅行省之一。

去到四世紀後半葉,不列顛乃至成個羅馬帝國都爆發起義,起義者唔係當地土著,就係羅馬軍閥。自383年開始,羅馬駐軍為咗應付本土嘅內戰,開始逐步退出不列顛。407年,不列顛嘅羅馬駐軍,喺動亂中擁立君士坦丁三世(Constantine III),依位君士坦丁三世之後竟然從不列顛一路殺到意大利,逼使皇帝康諾留(Honorius)承認佢都係皇帝之一(Co-Emperor),不列顛喺羅馬統治嘅最後歲月入面,唔覺意就成為咗造皇者。君士坦丁三世帶走埋剩餘嘅羅馬駐軍,到咗410年,蘇格蘭嘅皮克特人南侵,不列顛人向羅馬皇帝求救,差唔多退晒場嘅皇帝叫佢哋食自己,拒絕提供援助,羅馬統治自此結束,不列顛分裂成眾多塞爾特人統治嘅小國,進入後羅馬時代(Sub-Roman Britain)。

不列顛羅馬軍對抗叛軍

羅馬時代倫敦港口

位於巴斯(Bath)的羅馬澡堂遺址

當大便亦成為聯誼

不列顛人係羅馬人嘅統治(姦淫)下,變得相當羅馬化,但係佢哋唔係就咁就演變成宜家嘅Britain。塞爾特不列顛人,唔係,不是,並非等於而家嘅英國人。I now recap in English:[Error:English not found]。英國人係歐洲出晒名嘅混血民族,羅馬人走咗之後,不列顛又遭受一次又一次嘅外族入侵,英國民族最後混到同原本塞爾特不列顛人差天共地,而第一波入侵,就係嚟自東面嘅日耳曼人。
文呀
快d飛去文藝復興個到開始講就好
對近代史有興趣d

講下蘇格蘭同愛爾蘭點解成日咁百厭
當時日耳曼人居住喺現今德國境內,佢哋係德國人嘅祖先。依個故事嘅主角係其中兩個日耳曼部落:盎格魯人(Angles)同埋撒克遜人(Saxons),統稱盎格魯-撒克遜人(Anglo-Saxons)。佢哋原居於德國北部古薩克森地區(Old Saxony)以及現今丹麥本土日德蘭半島(Jutland Peninsula)一帶。題外話,撒克遜人其實就係小弟上一篇普魯士歷史嘅小配角,薩克森(Saxony)嘅前身,不過又唔知經歷幾多次混血,先成為日後嘅薩克森人。

日耳曼人遷徙至不列顛

盎格魯-撒克遜人

早喺羅馬統治時代,佢哋就已經作為僱傭兵登陸不列顛,適逢當時嘅歐洲處於大遷徙時代(Migration Period),日耳曼人成個歐洲周街走。羅馬人喺五世紀初離開不列顛之後,面對大舉入侵既皮克特人,不列顛軍閥霍提根(Vortigern)邀請盎格魯-撒克遜人首領亨杰斯(Hengist)同埋荷撒(Horsa),帶領佢地既子民移民不列顛,幫手保衛家園。就係咁,仲喺大陸嘅盎格魯-撒克遜人,連同日德蘭半島嘅朱特人(Jutes),開始大規模向不列顛移民。盎格魯-撒克遜人作為戰鬥民族德國人既祖先之一,同樣蹺勇善戰,好輕鬆就擊退入侵者。但係贓都未分,盎格魯-撒克遜人就即刻反客為主,同不列顛人爭奪土地,一爭就爭咗差唔多二百年。

霍提根引狼入室
J緊你啲文
原來琴日已開波, 留名聽朝返工睇
巴打好波
就係依場漫長嘅種族紛爭,誕生咗種種英國傳說。第一個傳說就發生喺霍提根身上,話說佢引狼入室,俾盎格魯-撒克遜人反咬一啖,逼使佢著草去威爾斯,同時佢又密密興建堡壘防禦,但係每次一入夜,地下就係咁震,搞到日頭起好嘅部份倒塌晒。苦無對策嘅佢遇上年輕嘅梅林,冇錯,就係遊戲入面成日見到嘅魔法師梅林(Merlin)。梅林同佢講,原來城堡嘅地底住咗兩條龍,一條紅一條白,紅嘅代表不列顛,而白嘅代表撒克遜,兩條龍每晚都大打出手,導致城堡地基不穩。佢仲命人掘開地表,果然發現兩條龍喺度打交,證明佢唔係競選承諾--噏得就噏。而嗰條紅龍,就係現今威爾斯國旗嗰條龍。至於白龍嘅事,有人想知,我都講唔出。

梅林揭示紅龍與白龍

霍提根最後被燒死於城堡之中

紅龍

白龍

另一個傳說就更加出名,就係亞瑟王(King Arthur)傳說。據說亞瑟王喺羅馬統治結束後,統一不列顛,之後率兵對抗盎格魯-撒克遜人嘅入侵。話說佢有一日同班手下痴痴呆呆坐埋一枱玩Boardgame,繼而成立圓桌騎士團(Knights of the Round Table),佢帶領圓桌騎士團,加上出過場嘅梅林嘅幫助,屢次擊退入侵者,成為不列顛人嘅英雄。亞瑟王重情重義,愛江山亦愛美人,係千百年嚟唔少英國少女嘅FF對象。但係佢嘅故事實在長過輪候公屋條隊,小弟就費事講啦,畢竟歷史學家一直都質疑亞瑟王嘅存在,普遍認為亞瑟王傳說只不過係一堆無名英雄嘅故事所集合而成。

大法師鄧不利多梅林

亞瑟王與他的圓桌騎士團
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞