[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
bbc近排有套1066
講英國歷史
bbc近排有套1066
講英國歷史

講咩架?邊度可以睇到?
bbc近排有套1066
講英國歷史

講咩架?邊度可以睇到?

我喺bbc iplayer見到
未睇 不過同毛巴講果啲差唔多
簡介話第一集講anglo同viking
第三集duke william
鬼佬啲皇帝成日都有繼承權問題既,一係亂屌西,成兜仔女爭餐飽,一係屌唔到西要搵疏過唔疏既親戚後輩繼承
中國啲皇帝好似冇咁亂,就算爭,個皇帝都只會欽點幾個自己個仔或後代爭,好小可爭到咁亂

因為各王室互有通婚 唔似中國係大一統

唔關事, 係因為個個中國皇室都當生仔立儲係重中之重, 會有後官佳麗三千, 連皇帝搞嘢都有詳細紀錄, 晌歐洲就冇咁有系統化嘅跟進.
留名
鬼佬啲皇帝成日都有繼承權問題既,一係亂屌西,成兜仔女爭餐飽,一係屌唔到西要搵疏過唔疏既親戚後輩繼承
中國啲皇帝好似冇咁亂,就算爭,個皇帝都只會欽點幾個自己個仔或後代爭,好小可爭到咁亂

唔關事, 係因為個個中國皇室都當生仔立儲係重中之重, 會有後官佳麗三千, 連皇帝搞嘢都有詳細紀錄, 晌歐洲就冇咁有系統化嘅跟進.

講緊一個國家既國王對其他國家既王位有繼承權呀
我地都係唔好再騎劫毛巴個post傾泰皇啦
佢唔開心到今日唔出文啦

遲咗啫
跟進
史提芬喺簽訂條約無耐之後離世,按照條約,瑪蒂爾達個仔短斗篷亨利繼位,是為亨利二世。同前任史提芬相比,佢嘅命水好好多。佢一方面繼承史提芬嘅英格蘭同諾曼第統治權,另一方面又繼承老竇安茹公爵嘅爵位,之後20歲嘅佢娶咗32歲嘅阿基坦女大公坦愛琳娜(Eleanor of Aquitaine),控制埋法國西南嘅阿基坦候國,跟住佢又征服法國西北角嘅布列塔尼(Brittany),建立一個橫跨英法,面積七倍於法國嘅安茹帝國(Angevin Empire)。

正確嚟講,當時法蘭西王國嘅疆域同而家唔係差好遠,不過當其時法國同神羅差唔多,都係諸侯割據,真正受法王控制嘅領土就只有巴黎附近,其他諸侯各有各精彩,咁啱隔離英格蘭嘅國王亨利二世就成為最大諸侯。由於英格蘭只係帝國嘅一部分,而亨利大部份時間都係留喺諾曼第,而且唔識講英文,所以之後嘅歷史將會講多啲法國嗰邊嘅事情。

亨利二世

面積七倍於法國的安茹帝國

安茹帝國的大陸領地

亨利二世嘅老竇安茹公爵,美男子傑佛里五世(Geoffrey V the Handsome)仲有另一個別稱,叫「金雀花傑佛里」(Geoffrey Plantagenet),事緣佢好鍾意金雀花,所以佢個仔所成立嘅王朝又名金雀花王朝(House of Plantagenet),安茹帝國又名金雀花帝國。按照依個邏輯,明朝可以叫做臘八粥王朝,周朝可以叫做人肉。。(逃~)。金雀花王朝統治英國三百年,係英國文化同政治發展蓬勃嘅時代,無數引人入勝嘅故事發生,而依一切嘅開端,就係亨利二世。

真。金雀花

真金。雀花(金雀花君主王冠)
bbc近排有套1066
講英國歷史

講咩架?邊度可以睇到?

幾鍾意BBC啲history documentry,詳盡得嚟又俾到當時個氣氛觀眾
bbc近排有套1066
講英國歷史

講咩架?邊度可以睇到?

幾鍾意BBC啲history documentry,詳盡得嚟又俾到當時個氣氛觀眾

btw 如果想j多啲vikings嘅話,好可以留意History Channel 嘅套Vikings,改篇自維京傳奇人物Lodbrok 嘅生平,有講到入侵不列顛

我一直唔同意所謂大一統既概念,分分鐘過去思維係擴張、收復失地等概念,未至於想統一某地,後來既教育荼毒唔少人,以為中原、東北、蒙古、疆藏、西域、華南、嶺南、滇川自古以來必須一統

大統一思想真係荼毒好多人
明明分裂之下思想係自由過統一左

到底泰始皇淨係計統一中國係功定過

點解關泰王事
雖然我明你講邊個

泰皇統一中原啫
同明清現代支那仲差好遠

中國人大一統個概念同泰皇統一中六國個概念同出一轍
泰始皇根本就係統一既始祖

係,仲發明左東方官僚國家

統一唔係壞事,羅馬都係大一統而強大左幾百年,問題係開始保守先出事

Brandenburg 同Prussia 呢
County of 香檳
Britanny同Britain有咩關係
巴打係上網睇完自己改打出黎定自己讀歷史打出黎?
其實成件事真係好搞笑
英女皇可唔可以claim佢對全歐洲既皇位繼承權?

可以

大統一思想真係荼毒好多人
明明分裂之下思想係自由過統一左

點解關泰王事
雖然我明你講邊個

泰皇統一中原啫
同明清現代支那仲差好遠

統一唔係壞事,羅馬都係大一統而強大左幾百年,問題係開始保守先出事

開始保守就係漢武帝既事
我個中史阿sir不停話漢武帝係千古罪人

點解關泰王事
雖然我明你講邊個

泰皇統一中原啫
同明清現代支那仲差好遠

開始保守就係漢武帝既事

孔子都係罪人

點解關泰王事
雖然我明你講邊個

泰皇統一中原啫
同明清現代支那仲差好遠

開始保守就係漢武帝既事

孔子都係罪人

漢武帝係罪人係因為佢搵左董仲舒黎獨尊儒術,罷絕百家,自始以後,每個強勢O既統一君主就不斷用儒家思想,限制老百姓思想,藉以拱固自己統治
所以我覺得孔子都係受害者,佢都係俾人拎左D思想黎加鹽加醋
我覺得中國歷史呢part暫且end topic會好點,始終呢度係英國史,最衰我唔小心開左話題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞