[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike

征服者威廉統治英格蘭二十年,一邊平叛一邊改革,佢嘅征服係英格蘭嘅一個重要里程碑,除咗大幅改變英格蘭文化同社會,依次征服更將英法兩國首度連接起嚟,英法千年恩怨由此而來。英格蘭從羅馬殖民,去到日耳曼同化,再到維京入侵,最後到諾曼征服,卒之捱完佢被強姦嘅日子,英格蘭文化大致成形。自此之後,英國一千年嚟都冇再俾人征服過,日不落帝國嘅傳奇,先啱啱開始。

本章完

開始了
New castle點new法?
lm
佢又抄考Alfred大帝嘅Doombook,喺1086年對英格蘭進行一次全面而且極度詳盡嘅土地及人口普查,撰寫咗一份詳細紀錄,藉此同人民講,佢哋住腳下嘅土地,用嘅一切物品,全部都係國王擁有。依份記錄個名相當有嫌疑,比死亡筆記更加邪惡,叫做末日審判書(Domesday Book),即係他朝末日審判嗰陣,就以依本書作為依據。依次普查規模之大,去到1873年英國先攪多次差唔多規模嘅普查。依照咁嘅邏輯,人口普查員可以改名為末日審判員(助理),即刻中二好多。

末日審判書為後世提供一份重要嘅歷史梳士,根據紀錄,1086年左右,英格蘭有150萬人,同時期嘅德意志有300萬人,成個歐洲有約3850萬人,而中國嘅北宋繼續拋離對手,有成8560萬人。150萬英格蘭人之中,得1萬人係貴族。只有5%人係城鎮居民,當時英格蘭最大城市當然係倫敦,人口1萬,第二大城市約克(York)則有6000人。英格蘭仍然勢單力薄。

末日審判書正本

諾曼征服仲有另一個重大影響,就係英美法系或稱普通法(Common Law)嘅萌芽。但係成個過程嘅高潮發生喺威廉死後,所以喺到賣個關子先。

征服者威廉統治英格蘭二十年,一邊平叛一邊改革,佢嘅征服係英格蘭嘅一個重要里程碑,除咗大幅改變英格蘭文化同社會,依次征服更將英法兩國首度連接起嚟,英法千年恩怨由此而來。英格蘭從羅馬殖民,去到日耳曼同化,再到維京入侵,最後到諾曼征服,卒之捱完佢被強姦嘅日子,英格蘭文化大致成形。自此之後,英國一千年嚟都冇再俾人征服過,日不落帝國嘅傳奇,先啱啱開始。

本章完

得一半江山但人口係成個歐洲兩倍
佢又抄考Alfred大帝嘅Doombook,喺1086年對英格蘭進行一次全面而且極度詳盡嘅土地及人口普查,撰寫咗一份詳細紀錄,藉此同人民講,佢哋住腳下嘅土地,用嘅一切物品,全部都係國王擁有。依份記錄個名相當有嫌疑,比死亡筆記更加邪惡,叫做末日審判書(Domesday Book),即係他朝末日審判嗰陣,就以依本書作為依據。依次普查規模之大,去到1873年英國先攪多次差唔多規模嘅普查。依照咁嘅邏輯,人口普查員可以改名為末日審判員(助理),即刻中二好多。

末日審判書為後世提供一份重要嘅歷史梳士,根據紀錄,1086年左右,英格蘭有150萬人,同時期嘅德意志有300萬人,成個歐洲有約3850萬人,而中國嘅北宋繼續拋離對手,有成8560萬人。150萬英格蘭人之中,得1萬人係貴族。只有5%人係城鎮居民,當時英格蘭最大城市當然係倫敦,人口1萬,第二大城市約克(York)則有6000人。英格蘭仍然勢單力薄。

末日審判書正本

諾曼征服仲有另一個重大影響,就係英美法系或稱普通法(Common Law)嘅萌芽。但係成個過程嘅高潮發生喺威廉死後,所以喺到賣個關子先。

本章完

1086年個陣仲係北宋末期
未咁快要請岳飛出黎

末日審判書正本

本章完

北宋喎
留名支持

末日審判書正本

本章完

北宋呀

末日審判書正本

本章完

北宋呀

個數據係大概係哲宗年間,接近清明上河圖嗰陣。
大英帝國永遠不滅🇮🇸🇮🇸🇮🇸
陽光永照大地

你真係好諷刺
大英帝國永遠不滅🇮🇸🇮🇸🇮🇸
陽光永照大地

你真係好諷刺

冰島旗
係咪有乜特別意思?
係英國讀緊書,突然見到呢個post,正呀

發現左一件幾得意既事:uni 位置係west midland, 即係Anglo-Saxon period既Kingdom of Mercia入面,而 uni 電腦既 server 又咁啱叫Mercia
征服者威廉英明神武,但係同佢前輩克努特大帝一樣,家事方面就麻麻啦。話說喺1077年,威廉大仔短襪羅拔(Robert Curthose)同埋三仔面紅威廉(William Rufus)因為不滿老竇俾佢嘅權力,所以喺諾曼第起兵叛亂。面紅威廉嘅別稱來源唔駛多講,至於短襪羅拔個名,純粹因為佢老豆威廉笑佢隻襪短。威廉即刻返家鄉打仔,雖然佢屢戰屢勝,但係羅拔死唔斷氣,不斷重整旗鼓。威廉一查先發現原來老婆瑪蒂爾達暗中寄錢俾個仔扭計。更令佢激氣嘅係,有次羅拔喺戰鬥入面同個盔甲友單挑,斬咗佢幾嘢,最尾先認得出條友把聲係佢老竇,先嚇到佢即刻收手。最後瑪蒂爾達死磨爛磨,先勸到威廉同個仔和好。

雖然兩兄弟咁唔生性,但係1086年威廉臨死之際,都將諾曼第交俾羅拔,英格蘭交俾面紅威廉繼承,是為威廉二世(William II),同時俾咗一筆錢細仔亨利就算。咁二阿哥呢?死咗好耐囉。

諾曼第大公羅拔係一個有故事嘅男人,佢喺之後嘅第一次十字軍東征入面,發揮重要嘅作用。佢嘅重臣之一,就係當年俾威廉流放嘅前國王埃特格,埃特格當年自知冇得留低喺英格蘭後,就自願幫威廉開拓諾曼人殖民地,走去意大利做開荒牛,跟住又去蘇格蘭同諾曼第幫手協調王室糾紛,非常活躍。最後佢仲聯同主羅拔一路東征,攻陷被穆斯林佔領嘅聖城嘢路撒冷。

但係都係返番嚟英格蘭,講返威廉二世先。佢一上台就將自己嘅稱號升級為By the Grace of God King of the English,野心勃勃。威廉二世唔滿足於英格蘭嘅土地,佢喺 1091年進軍諾曼第,兩兄弟打咗成七年,最後因為羅拔要錢打十字軍東征,所以將諾曼第抵押俾威廉二世,諾曼第同英格蘭再次統一。得到諾曼第嘅威廉二世開始暴露佢嘅真性情,喺度橫徵暴斂攪暴政,逐漸不得人心。結果喺1100年,佢喺一次打獵途中「誤中」手下之箭而死。細佬亨利繼位,是為亨利一世(Henry I)。

短襪仔羅拔之墓

羅拔單挑穆斯林騎兵

紅都面晒嘅威廉二世

對比殘暴嘅三哥,亨利一世簡直係明君,佢至小就向文科發展,唔同尚武嘅哥哥們,作為諾曼人,佢竟然識得用英文寫作,實在非常難得,所以佢有儒雅者之稱(Henry Beauclerc)。

亨利一世一上台就遇到王位嘅挑戰,話說佢大哥諾曼第大公羅拔東征歸來,認為英格蘭應該由佢繼承,於是進攻英格蘭,亨利一世擋住進攻之後,即刻反攻諾曼第,生擒羅拔。亨利一世順便取得諾曼第爵位,並將大哥囚禁喺威爾斯嘅卡地夫城堡(Cardiff Castle),一困就困咗三十年,直到羅拔八十歲嗰陣逝世,諷刺既係,亨利一世亦都喺第二年過身。

儒雅者亨利一世
突然發現,獅心王應該係英國少數打得既君主
如果唔計真假存疑既King Arthur既話
來了來了 理查一世準備中
英格蘭打仗都係一般般,連國王都輸比國會,但勝在夠平均,同以量取勝,睇親英國對外戰役都經常甩轆。必要時會有時勢造英雄,好似納爾信、威靈頓公爵
威廉個封建制係咪而家政府作為地主呢個制度既祖宗?
發展商買賣地,業主買賣樓其實都只係屬於「租」,向政府「租」
屌 咁快live

弊在打得嗰啲,好似William the conqueror 同 Richard thr Lionheart 其實都係法國血統
push

弊在打得嗰啲,好似William the conqueror 同 Richard thr Lionheart 其實都係法國血統

點解法國人咁on9打仗會咁勁?

因為佢地繼承左高盧人嘅血統
所以打打殺殺係好勁
畢竟佢地都係由野蠻民族出身嘅

因為佢地繼承左高盧人嘅血統
所以打打殺殺係好勁
畢竟佢地都係由野蠻民族出身嘅

過海去英國既應該都係諾曼人(北日耳曼人)
不列顛人本身都係同高盧人同源
點解d鬼佬國王個名咁盞鬼
又唔見有鬍鬚佬李世民呢d朵

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞