[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
可唔可以畫個家族樹,好似會清晰啲

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

正宗水蛇春咁長

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

人名都要翻譯?
正!!!

NETFLIX 有個系列 係講英國D城堡,第一集講英格蘭歷史以來嘅門口,DOVER
不過,我淨係睇咗第一集,其餘未睇

有冇名?

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

樓主今獲大劑

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

樓主今獲大劑

話唔定佢本身就係好想整

留名睇走數

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

樓主今獲大劑

話唔定佢本身就係好想整

留名睇走數

玩嘅就係心跳
毛巴
強帖留名
愛德華最為人屬知嘅一件事,就係興建西敏寺嘅前身聖彼得寺,佢為人非常虔誠,以致佢有個稱號叫「懺悔者」(Edward the Confessor)。雖然佢份人一啲都唔神聖,成日發脾氣,但係佢憑住對英國教會嘅貢獻,成為唯一一個封聖嘅英格蘭國王。

懺悔者愛德華

至今西敏寺仍然供奉懺悔者愛德華

愛德華在位初年國泰民安,之但係愛德華同古德溫之間,又因為權力依樣嘢而明爭暗鬥,轉眼間又去到1051年,愛德華命令古德溫率兵鎮壓多佛(Dover)嘅叛亂,點知古德溫調轉槍頭,反攻倫敦。愛德華身為國王,得以召集俾古德溫更強大嘅軍隊,打敗對方,將佢趕去荷蘭。古德溫嘅叛亂對年近五十仍然膝下無子嘅愛德華嚟講,係一個嚴重嘅警號,令佢知道係時候要搵個繼承人以穩定人心。佢望住亂過(可能涉及)亂倫嘅族譜,諗咗好耐,最後滿足地指住一個人名:

William。
喺上面張圖搵唔到william
依個William,而你必須知道他是誰,佢正正就係大名鼎鼎,歷史上最後一個征服英國嘅人--征服者威廉(William the Conqueror)。威廉同愛德華嘅血緣關係,就要追溯到愛德華母親,威廉嘅曾姑婆--犀女人愛瑪。威廉太爺諾曼第公爵好人理察二世(Richard II the Good)係愛瑪嘅細佬,阿爺係理察三世,而老竇係寬宏王羅拔(Robert the Magnificent)。總括黎講,威廉係愛德華嘅xxx(讀後題目,請自己回答)。

征服者威廉

諾曼第(Normandy)雖然位處法國北部沿海,但係主體民族諾曼人(Normans)嘅祖先同法國人完全冇關係。Guess who? 又係維京人。Norman 依個字其實就係Norseman「北方人」嘅變寫,話說喺911年,諾曼人領袖同西法蘭克國王糊塗王查理三世(Charles the Simple)達成協議,法國割讓諾曼第地區,以換取諾曼人幫法國防衛維京人侵略,諾曼第公國自此誕生,而諾曼人亦逐漸法國化。

諾曼第位於法國北部

維京人對諾曼第的殖民

十一世紀諾曼人

時間去到百幾年後,1028年,威廉寂寂無聞地降生喺諾曼第嘅王宮入面。佢生母只不過係理察三世嘅一個宮女,從來都冇乜嘢名份,之後仲要嫁咗俾外人,幫威廉生咗兩個細佬,所以威廉並非合法嘅王子,以致佢細個嗰陣有個貶稱,叫做私生子威廉(William the Bastard),依個別稱去到佢征服英格蘭之後,都仲有人喺佢背後使用。佢本人極度厭惡依個貶稱,甚至去到邊個一提起就殺無赦嘅地步。

雖然佢係私生子,但係好幸運(或不幸)地,佢亦係羅拔嘅獨生子,如無意外,爵位都係由佢依位私生子繼承。喺佢八歲嗰年,老竇對自己早年不斷吞併教會土地而感到愧疚,於是將威廉立為繼承人之後,毅然前往耶路撒冷朝聖,跟住就喺回程途中逝世。

威廉沖齡即位,仲要係個野種,完全得唔到各地貴族豪強嘅支持,宣稱爵位者不斷出現,甚至想置佢於死地。依個世界上最惡做嘅工,如果港大校長排第一,咁威廉公爵嘅監護人應該排第二,佢總共有過六任監護人,頭五個全部被殺死,佢嘅童年就係迷失喺同敵人捉伊人嘅遊戲入面,養成咗佢剛毅不屈,但係亦冷血殘忍嘅性格。喺佢十八歲嗰年,即1046年,佢表哥起兵反抗威廉,逼使威廉逃去法國王廷,搵佢第六個監護人--法王亨利一世。

全靠法王嘅支持,佢先可以喺翌年反攻故土,順便整頓唔聽話嘅貴族。威廉坐穩爵位之後,依然極其嚴格地監控貴族豪強。其中一個例子,就係有次佢圍攻某城,城中豪強知道佢老母出身卑微,佢阿公係一個皮草匠,於是將皮革掛喺城牆上面,公開恥笑佢係私生子。威廉攻陷城鎮後,唔理啲乜嘢騎士精神,二話不說就親手幫佢哋進行改造手術,斬晒四肢,藉此殺一儆百。
樓主阻住佢地quote張圖quote足成頁
留名
啲中文譯名真係好好笑
LM
依個William,而你必須知道他是誰,佢正正就係大名鼎鼎,歷史上最後一個征服英國嘅人--征服者威廉(William the Conqueror)。威廉同愛德華嘅血緣關係,就要追溯到愛德華母親,威廉嘅曾姑婆--犀女人愛瑪。威廉太爺諾曼第公爵好人理察二世(Richard II the Good)係愛瑪嘅細佬,阿爺係理察三世,而老竇係寬宏王羅拔(Robert the Magnificent)。總括黎講,威廉係愛德華嘅xxx(讀後題目,請自己回答)。

征服者威廉

諾曼第(Normandy)雖然位處法國北部沿海,但係主體民族諾曼人(Normans)嘅祖先同法國人完全冇關係。Guess who? 又係維京人。Norman 依個字其實就係Norseman「北方人」嘅變寫,話說喺911年,諾曼人領袖同西法蘭克國王糊塗王查理三世(Charles the Simple)達成協議,法國割讓諾曼第地區,以換取諾曼人幫法國防衛維京人侵略,諾曼第公國自此誕生,而諾曼人亦逐漸法國化。

諾曼第位於法國北部

維京人對諾曼第的殖民

十一世紀諾曼人

時間去到百幾年後,1028年,威廉寂寂無聞地降生喺諾曼第嘅王宮入面。佢生母只不過係理察三世嘅一個宮女,從來都冇乜嘢名份,之後仲要嫁咗俾外人,幫威廉生咗兩個細佬,所以威廉並非合法嘅王子,以致佢細個嗰陣有個貶稱,叫做私生子威廉(William the Bastard),依個別稱去到佢征服英格蘭之後,都仲有人喺佢背後使用。佢本人極度厭惡依個貶稱,甚至去到邊個一提起就殺無赦嘅地步。

雖然佢係私生子,但係好幸運(或不幸)地,佢亦係羅拔嘅獨生子,如無意外,爵位都係由佢依位私生子繼承。喺佢八歲嗰年,老竇對自己早年不斷吞併教會土地而感到愧疚,於是將威廉立為繼承人之後,毅然前往耶路撒冷朝聖,跟住就喺回程途中逝世。

威廉沖齡即位,仲要係個野種,完全得唔到各地貴族豪強嘅支持,宣稱爵位者不斷出現,甚至想置佢於死地。依個世界上最惡做嘅工,如果港大校長排第一,咁威廉公爵嘅監護人應該排第二,佢總共有過六任監護人,頭五個全部被殺死,佢嘅童年就係迷失喺同敵人捉伊人嘅遊戲入面,養成咗佢剛毅不屈,但係亦冷血殘忍嘅性格。喺佢十八歲嗰年,即1046年,佢表哥起兵反抗威廉,逼使威廉逃去法國王廷,搵佢第六個監護人--法王亨利一世。

全靠法王嘅支持,佢先可以喺翌年反攻故土,順便整頓唔聽話嘅貴族。威廉坐穩爵位之後,依然極其嚴格地監控貴族豪強。其中一個例子,就係有次佢圍攻某城,城中豪強知道佢老母出身卑微,佢阿公係一個皮草匠,於是將皮革掛喺城牆上面,公開恥笑佢係私生子。威廉攻陷城鎮後,唔理啲乜嘢騎士精神,二話不說就親手幫佢哋進行改造手術,斬晒四肢,藉此殺一儆百。

威廉有JON SNOW既影子

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

樓主今獲大劑

毛巴可以寫定份族譜先啦
就快到百年戰爭同玫瑰戰爭啦
William 係 Edward 嘅 表侄孫
仲有一百年......

等睇獅心王出場!

獅心王可以打爆薩拉丁,我堅覺得好神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞