[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
lm
留名支持!!
當時除咗奴隸之外,大部分不列顛人都成為羅馬公民,雖然佢哋失去統治權,但係受惠於經濟發展,都生活得唔錯

其實乜嘢係羅馬公民?
同一般平民有乜分別?
冇記錯聖經嗰個使徒保羅係roman citizen,未定罪之前唔可以打佢(好似係)
咁仲有乜嘢福利?

唔可以判死刑,唔可以被賣做奴隸,唔可以用酷刑對待,可以投票同擔任公職,被非法扣留可以去羅馬法院上訴(保羅有用到)
唔係好熟凱撒
點解打入左不列顛, 明知有豐富礦產都無興趣 咁辛苦打返黎做咩
因為佢好戰?

個時高盧大規模造反所以先逼住要返去
見到毛巴、雅閣賓派就知道歐洲學術風回來了
LM
留名
留名上堂
傳說歸傳說,事實係盎格魯-撒克遜人逐漸取得不列顛嘅統治權。577年,西撒克遜軍隊同不列顛人展開迪奧咸戰役(Battle of Deorham),不列顛人大敗。自此,盎格魯-撒克遜人完全掌握現今英格蘭地區,除咗西南邊陲嘅康沃爾(Cornwall)地區。

在此,小弟要提一提兩位仁兄。佢叫聖吉達斯(Saint Gildas),係一個生活喺六世紀不列顛嘅基督僧侶,佢所著嘅【不列顛的毀滅與征服記】(De Excidio et Conquestu Britanniae),就係上述歷史主要嘅梳士。而另一位都係基督僧侶,生活喺七八世紀之間嘅聖比德(Saint Bede),佢所著嘅【英吉列教會史】(The Ecclesiastical History of the English People)亦係重要嘅資料來源。喺度,麻煩大家俾個正評佢哋先。

班日耳曼人喺不列顛建立一堆國家,當中最大既有七個:東盎格利亞(East Anglia)、墨西亞(Mercia)、諾桑比亞(Northumbria)、韋塞赫斯(Wessex)、艾塞赫斯(Essex)、蘇塞赫斯(Sussex) 以及肯特(Kent),是為英國版既戰國七雄,不列顛進入七國時代(Heptarchy)。依堆國家演變成現今英國啲郡(Shire),而郡制亦都係由盎格魯-撒克遜人引入。

以前嘅不列顛諸國,都係由部落酋長領導,領袖係由部族成員推舉出嚟,而日耳曼人為不列顛帶嚟「國王」依個東東,「King」依個詞語,就係源自古日耳曼語系嘅「Cyning」,王位嘅傳承從推舉制度,逐漸向依賴親屬關係嘅世襲制度過渡,將英格蘭帶入君主制時代,仲影響埋周邊嘅塞爾特國家。七國互相攻伐,英國版齊國--墨西亞王國最後跑出,喺七世紀至九世紀初期間,征服或者附庸咗其他王國,統一大半個英格蘭,墨西亞國王成為不列顛統治者(Bretwalda)。喺依段七國時代入面,盎格魯-撒克遜人幫不列顛大執一番。

英格蘭七國時代

默西亞王國獨大
英國既歷史係可以睇到佢不斷進步, 皇帝攬權,利欲分心,好大喜功, 大興土木, 無視法律, 民不聊生最後比人推番呢D以前英國歷史都曾經出現過, 不過人地奶鑊甘既就會反省點樣修補慢慢建立良好既制度; 反而中國既歷史裡面以上講既差不多每個朝代直至而家都會發生, 不斷LOOT, 你話幾諷刺
留名
英國既歷史係可以睇到佢不斷進步, 皇帝攬權,利欲分心,好大喜功, 大興土木, 無視法律, 民不聊生最後比人推番呢D以前英國歷史都曾經出現過, 不過人地奶鑊甘既就會反省點樣修補慢慢建立良好既制度; 反而中國既歷史裡面以上講既差不多每個朝代直至而家都會發生, 不斷LOOT, 你話幾諷刺

呢個真係基因 ,永遠天朝大國心態,不思進取
所以中國根本唔會發展得岀民主制度,100000年都係唔會得
容我張狂,盎格魯-撒克遜人入主不列顛,先係英國歷史嘅真正開端。首先,England依個名,就係嚟自Anglia,意指盎格魯人既土地,歐洲人從此就叫依片土地做英格蘭。盎格魯-撒克遜人既影響,仲可以喺地方名上體現到。現今既Wessex、Sussex 同Essex地區,分別代表West、South同埋East Saxons。

語言方面,古英語就係盎格魯-撒克遜人既語言,同塞爾特語系嘅不列顛語係兩回事。現今英文字詞,有分別26%同29%,係嚟自日耳曼語言同埋拉丁文,都係由佢地帶過嚟不列顛,所以英文同德文都有唔少相似既地方。血統方面,現今英國人大部分都係佢地同埋羅馬化既不列顛人通婚嘅後代。基本上,英國文化核心嘅內圍,就係盎格魯-撒克遜文化。

現代英語字詞來源

至於原居民不列顛人,一部分被盎格魯-撒克遜人同化,另一部分逃去威爾斯同蘇格蘭既山地。喺度就要講下聯合王國既其他成員啦。早喺羅馬時代,嚟自愛爾蘭既加爾人就開始移民蘇格蘭,被羅馬人稱為史葛提人(Scoti),並逐步混入土著皮克特人,成為蘇格蘭人既祖先。至於威爾斯就成為羅馬化不列顛人既避難所,Wales之名就係嚟自古日耳曼語Walhaz嘅變寫,意指羅馬人,至今威爾斯語受拉丁文影響極深。另外,小部分不列顛人逃往對岸,喺法國既布列塔尼(Britteny)定居,依個地名都係由此而來。

時至今日,愛爾蘭、蘇格蘭、威爾斯同埋布列塔尼四地,加上康沃爾同埋英愛之間嘅萌島(Isle of Man)依六個倖存既塞爾特語系區,仍然被稱為塞爾特地區(Celtic Nations),攪到源自日耳曼嘅英格蘭好似俾人包圍咁。

塞爾特國家

戰國七雄時代、宋朝都尚有一絲希望,奈何大一統思維、儒家思想荼毒嚴重,導致無思想激蕩
毛巴勾起我大學學英國史既興趣,雖然有排先到Jin酒社會問題,當年我教授係用蘇格蘭角度講英國史,別有一番風味

中國政治制度較為早熟,而且一早大一統,難免會不思進取。

相反英國政制去到十七十八世紀前,都係柒下柒下,比較混亂,又俾佢混到一個健全嘅制度。其他歐洲國家好似法國咁,都試過經歷政制大變嘅時代,但係過程都冇英國咁成功同穩定,所以英國真係幾好運,或者依個就係島國嘅幸運,外來威脅較小
毛巴勾起我大學學英國史既興趣,雖然有排先到Jin酒社會問題,當年我教授係用蘇格蘭角度講英國史,別有一番風味

依個角度真係好得意,有機會我試下咁寫

相反英國政制去到十七十八世紀前,都係柒下柒下,比較混亂,又俾佢混到一個健全嘅制度。其他歐洲國家好似法國咁,都試過經歷政制大變嘅時代,但係過程都冇英國咁成功同穩定,所以英國真係幾好運,或者依個就係島國嘅幸運,外來威脅較小

我睇左本書英國既封建制度入面皇帝同領地貴族既制度係對等,曾經有個戇鳩皇帝約翰以為自己大鳩晒亂咁向貴族屈錢又屈地,點知成班貴族亂合起來打鳩佢,之後逼佢簽個大憲章,入面講明皇帝同貴族既權利同義務要切底執行;呢樣野係中國歷史邊有可能發生啊 紛爭,暴亂,戰爭個個國家歷史都有,但係發生完英國係會諗下點樣防止發生要硬定要軟定兩樣一齊黎,係中國唔知做乜鳩成日重複犯錯
好似話七國時代係Game of thrones靈感來源

唔係玫瑰戰爭咩

我睇左本書英國既封建制度入面皇帝同領地貴族既制度係對等,曾經有個戇鳩皇帝約翰以為自己大鳩晒亂咁向貴族屈錢又屈地,點知成班貴族亂合起來打鳩佢,之後逼佢簽個大憲章,入面講明皇帝同貴族既權利同義務要切底執行;呢樣野係中國歷史邊有可能發生啊 紛爭,暴亂,戰爭個個國家歷史都有,但係發生完英國係會諗下點樣防止發生要硬定要軟定兩樣一齊黎,係中國唔知做乜鳩成日重複犯錯

中國極早建立緊密的官僚系統,不會有機會出現歐洲的狀況

係成個英國史
七國=七國
坦格利安=諾曼人
血龍狂舞=玫瑰戰爭
但之後就應該係大雜燴

你講制度既話
中國其實每一代都解決左前代既政治制度問題又點算重複犯錯
佢解決唔到個D其實係結構性既問題黎

用劉仲敬既講法,英國既封建制係自發秩序,國王既權力只係私人權力,依靠貴族共治。中國呢種絕對君權國家已經透過中央化官僚系統創造出公共權力呢樣野,相反英國加強君主權力既法案都要通過國會,國會就係制度化既封建等級會議,所以英國既絕對君權時代非常短,後來國會有能力處死國王甚至打贏國王既軍隊,護國公想玩專政又比人打翻轉頭,最後貴族同資產階級聯手光榮革命,英國根本專制唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞