[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
盎格魯-撒克遜人嘅征服為不列顛帶嚟巨大嘅變化,依啲變化有辣有唔辣,無得選擇。唔好嘅變化,包括羅馬金幣嘅流失,以及具羅馬特色嘅石建築被淘汰,被日耳曼人嘅木屋仔取代,古英語「建築物」依個詞就係叫做Timbe。但係好嘅影響都唔少,例如引入較完善,用文字紀錄低既法律。又例如英國文學既萌芽,當時歐洲幾乎全部既文學作品,都係由拉丁文寫成,唯獨英格蘭既文學作品,大部分都係用平民都識嘅古英語寫成,大大增加英國文學既普及程度。

仲有一個影響好似熱浪薯片咁,唔知算辣定唔辣。話說盎格魯-撒克遜人信奉日耳曼異教(Germanic Paganism),即係拜埋啲牛鬼蛇神,蕭生國師等。信耶穌既不列顛土著依鋪大鑊啦,佢哋既教會因為異教統治者既打壓,同羅馬教廷失去聯繫。去到五至六世紀,羅馬教廷成功將天主教打造為基督世界嘅主流派系,而塞爾特人既基督教就分開發展,變到好唔同。塞爾特基督教既特色之一,就係好鍾意封聖,據問單係威爾斯既一個小島,竟然有成二萬個聖字輩,實行樓下看更保叔,都被封做聖保叔。當時英格蘭嘅宗教格局,基本上就係異教再加上塞爾特基督教依個弱勢社群。

羅馬教廷本著冚家應該信教宗,順便信埋天主嘅精神,派出(堅)聖奧古斯丁(Saint Augustine)去英格蘭傳教。耶撚洗腦勁就係人都知㗎啦,天主教好快喺當地佔一席位,聖奧古斯丁喺英格蘭設立兩個教區(Diocese):約克(York)同坎特伯雷(Canterbury)。兩者流傳至今,後者更係英國聖公會既「首都」教區,聖奧古斯丁因此俾譽為英國教會之父。成個傳教過程由601年聖奧古斯丁成功向肯特國王洗腦,去到686年最後一個異教徒日耳曼國王逝世結束,英格蘭從此就係天主教嘅地頭。教廷對英格蘭嘅影響力十分之大,教宗係宗教同政治嘅KOL,得罪教廷會令國王嘅認受性大減,而英格蘭嘅國王們認為,只有俾坎特伯雷大主教加冕嘅國王,先有資格統治國家。依個局面直到成千年後宗教改革先結束。

聖奧古斯丁向國王們洗進行傳銷

倫敦與坎特伯雷的距離

英國教會「首都」:坎特伯雷大教堂

686年,中國正值武則天當權嘅大唐盛世,而英國依邊啲蠻族先啱啱接受教化,仲處於混亂嘅七國時代,好難令人相信千年之後,依班不列顛「蠻夷」會吊打我大唐嘅子孫。放心,英格蘭即將大國崛起,但係崛起之前,佢仲要經歷兩次獄火焚身,方能浴火重生。曾經侵犯不列顛人嘅盎格魯-撒克遜人,將會親身感受俾人強姦嘅滋味。

本章完
http://archive.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=5564016&highlight_id=0&page=1&authorOnly=False

分享好耐以前在高登寫既文章,講英國近世既氈酒社會,雖然而家未到光榮革命,但只係俾大家睇睇

估唔到巴打都好英國歷史
本章完
我要睇10章
英文來源真係好雜
有凱爾特語
有由日耳曼人遷徙而黎既古西日耳曼語言
有丹麥/維京人帶黎既北日耳曼語言
有落曼入侵帶黎既法語
仲有拉丁文都對英文有影響 做成今日英文讀音對應唔到文字

講起凱爾特語區,其實得高地蘇格蘭既語言先係凱爾特語族,蘇格蘭語其實都係日耳曼語言,而愛爾蘭復興愛爾蘭語都唔係好成功
本章完
我要睇10章

大把
下個chapter係Norman invasion?

應該係丹麥入侵先
英文來源真係好雜
有凱爾特語
有落曼入侵帶黎既法語

講起凱爾特語區,其實得高地蘇格蘭既語言先係凱爾特語族,蘇格蘭語其實都係日耳曼語言,而愛爾蘭復興愛爾蘭語都唔係好成功

得威爾斯語先有人識講識寫,連BBC 都有威爾斯語channel
lm
http://archive.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=5564016&highlight_id=0&page=1&authorOnly=False

分享好耐以前在高登寫既文章,講英國近世既氈酒社會,雖然而家未到光榮革命,但只係俾大家睇睇

估唔到巴打都好英國歷史

以前上堂唔聽書,早期只隱約記得七大王國,之後就維京肆虐沿海,要出動幾個王國聯手驅逐(好似係?),根住再記得就係哈羅德、征服者威廉
今日咁早有文,想j死人咩
正評留名先
支持 繼續出文
好聽過中學上歷史堂多多聲
想問下巴打你d歷史知識係點學返黎
有冇話睇咩書/節目?
樓主會唔會寫埋英國殖民地嘅歷史?
正!!!

NETFLIX 有個系列 係講英國D城堡,第一集講英格蘭歷史以來嘅門口,DOVER
不過,我淨係睇咗第一集,其餘未睇

有冇名?
留名
會唔會講完英國 可以講下日本歷史
英文來源真係好雜
有凱爾特語
有落曼入侵帶黎既法語

得威爾斯語先有人識講識寫,連BBC 都有威爾斯語channel

威爾斯10個都唔個有冇1個識威爾斯文
英文來源真係好雜
有凱爾特語
有落曼入侵帶黎既法語

威爾斯10個都唔個有冇1個識威爾斯文

仆街 live左
唯有睇返德國佬先

應該係丹麥入侵先

謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞