[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
毛巴既post好好睇,一路由德國統一睇到live左

btw小弟就黎去日本想了解多d日本歷史,想問下有冇書係講日本史講得好既?書局個d咩“一本書了解日本史”有冇用?
毛巴既post好好睇,一路由德國統一睇到live左

btw小弟就黎去日本想了解多d日本歷史,想問下有冇書係講日本史講得好既?書局個d咩“一本書了解日本史”有冇用?

個批書通常係俾歷史初入門既人睇既
有興趣就買返本睇下啦
留名
點解d鬼佬國王個名咁盞鬼
又唔見有鬍鬚佬李世民呢d朵

想知too

我聽過一個講法,係鬼佬古王好多都係同名(Charles 、Henry 嗰d),為咗分辨佢地,就拎佢地d 特徵加落個名度。

如果中國古代d王,個個都係叫世民,
咁都一樣會有「大賓周世民」、「長人世民」、「廢柴世民」呢d朵。

嗰陣國家又比文藝復時期多,唔加別稱(Epithet)唔得

國家多又唔關事
係國家多得黎又完黎黎去去都係得個幾個名啫
其實中國都有類似稱呼,只係歸類做綽號,常見於故事創作中,例如「小霸王」孫策、「美周郎」周瑜、「臥龍」諸葛亮

用鬼佬叫法就會變
「霸王孫」、「俊美周」、「臥龍諸葛」,異曲同工

呢D多數都係別稱
一般真係要分邊個打邊個係唔會用呢D黎講
直接用地名+人名
常山趙子龍個D咪就係咁黎
至於帝王生前有避諱死後有諡號洗鬼搞多野
毛巴
三、南境之野種

克努特大帝於1035年逝世,佢死後短短七年內,英格蘭換咗三任國王,全部都係佢啲仔。克努特嘅北海帝國涵蓋英格蘭、丹麥同挪威三國,要保持統一唔係咁易,其實佢喺晚年嗰陣,就開始喺英格蘭進行分封,將韋塞赫斯地區封俾前朝遺老古德溫伯爵(Godwin of Wessex),土皇帝古德溫將會係重要嘅造王者。順帶一提,伯爵Earl依個名,都係嚟自維京人。

大帝一死,佢嘅北海帝國即刻分崩離析。首先分離嘅係被丹麥統治者長久壓逼嘅挪威,當地貴族善良王馬格努斯(Magnus the Good)自立為王,脫離丹麥統治,諷刺嘅係,佢之後將會統治埋丹麥。至於英格蘭同丹麥嘅王位,本來係由克努特同犀女人愛瑪所生嘅細佬,哈德克努特(Harthcnut)繼承。但係當時哈德克努特仲喺丹麥同馬格努斯打緊仗,所以英格蘭由大佬,克努特同英格蘭人偏室所生嘅哈羅德一世代管。依為哈羅德嘅別稱就利害囉,就係飛毛腿哈羅德(Harold Harefoot),因為佢打獵嗰陣跑得非常之快。

飛毛腿負責管理泰晤士河以北嘅英格蘭,而古德溫聯同愛瑪就統治南部。愛瑪個仔做唔到英格蘭統治者,心有不甘,於是聳恿佢同柒頭埃塞爾雷德所生嘅兩個仔--貴族阿爾法(Alfred the Noble),同埋愛德華王子,進攻英格蘭。由於兵力不足,入侵軍隊只可以喺沿岸進行游擊戰,最後愛德華索性撤退番諾曼第。而阿爾法就去到韋塞赫斯舊都溫徹斯特,去探下老母愛瑪。佢諗住嗰度係由英格蘭人古德溫管治,應該比較安全,但係古德溫一早同飛毛腿聯成一線,捉住阿爾法,將佢交俾飛毛腿。飛毛腿對阿爾法進行虐打,整盲佢之後掉佢返諾曼第,冇耐佢就傷重身亡,飛毛腿之後再趕走埋愛瑪。

古德溫乘機建議飛毛腿自立為英格蘭國王,於是佢喺1037年自己加冕為王。原本嘅國王細佬哈德克努特不能接受這個事實,於是喺1040年聯同老母愛瑪率領丹麥大軍進攻英格蘭,點知佢岸都未上,飛毛腿就以九秒九嘅速度直奔天國,享年只有24歲。結果哈德克努特輕鬆奪取王位,將飛毛腿戮屍斬首,原本愛瑪堅持將殺子幫兇古德溫定罪,但係古德溫用重金賄賂哈德克努特,得以繼續統治英格蘭南部。

飛毛腿被坎特伯雷大主教加冕為王

哈德克努特喺登陸英格蘭之前已經重病在身,佢好快就知道自己命不久矣,於是又請返同母異父阿哥愛德華王子返嚟,諗住將佢立為王儲。點知立都未立得切,佢就喺一個舞會入面,飲酒飲到中風死鬼咗,剩係做咗兩年國王就駕崩。

丹麥兩兄弟你來我往,攪到英格蘭貴族不勝其煩,於是推舉純種英格蘭人愛德華做國王,韋塞赫斯王朝復辟,維京人統治嘅時代真真正正結束,而丹麥王位就由挪威國王馬格努斯奪得。成件事又係古德溫領導策劃,古德溫本來有份殺害佢兄長,但係佢擁立有功,愛德華又嬲佢唔落,仲娶埋佢個女。王位更替嘅過程大致順利,兩任國王嘅娘親愛瑪實在居功至偉,雖然佢無耐就過世,但係佢嘅影響力,喺死後將會再次大爆發。
蕭生國師
講得好生動 一路睇一路笑
一直都好想將英國史由頭到尾睇一次,但前期真係太亂搞到好難明,睇完依個post即刻明哂
神羅又出現啦
呢段啲關係錯綜複雜
唔擅長記人名不過毛巴改堆名易理解好多
push
留名學野
支持
可唔可以畫個家族樹,好似會清晰啲

唔知幫唔幫到你

唔知幫唔幫到你

睇到頭都大堆

唔知幫唔幫到你

睇到頭都大堆

之後嗰啲仲恐怖,不過唔想劇透住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞