[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
netflix 最近都有系列講事頭婆

the crown?
陶傑個網讚到天上有地下無咁
話咩求其揀集嚟睇都好似睇電影咁
利申未得閒睇

係,幾好睇

Netflix 出品,必屬佳品

睇緊有套hitler and nazi
最後briefly 提到一開始英國唔比猶太人離開歐陸,到聯合國開會決定猶太人建國事宜,仲有之後既戰爭鬥爭。
根本戰爭由以前去到而家都冇停過

可唔可以畫個家族樹,好似會清晰啲

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

樓主唔會走數既

期待毛巴版中文版

唔知幫唔幫到你

我要樓主既中譯版

夠1000正評咪整

樓主唔會走數既

期待毛巴版中文版

Push
等到J 都長
請慢用

House of Wessex
House of Normandy
Vikings
House of Godwin

請慢用

Vikings

係咪簡化左?
其實愛瑪同做雞有乜分別

一隻名流千古,有米又左右國情嘅高級雞係唔同啲
上述影響又引發連串效應,最重要既發生係英語上面。雖然上流社會主要使用屬於法語方言嘅諾曼語,但係為咗方便管治,諾曼第官員乃至威廉本人都學下英文,過程之中有大量(29%)法語詞彙融入英語當中。喺度就講下幾個例子。

英文中嘅動物名同埋相應嘅肉類名個樣完全唔同,係因為動物名好似Ox、Pig咁,本身都喺英語入面,但係肉類名好似Beef、Pork等,就係嚟自法文Boeuf、Porc。

法語嘅影響喺政府用語入面最明顯,例如Government(Gouvernement)、Council(Conseil)以及Authority(Autorité)等。唔少同描述地位嘅詞語,都係嚟自法語好似Prince咁。甚至Sir(Sire)同Madam(Madame)都係源自法語。

其他嚟自法文嘅英語詞彙,例如April(Avrill)、December(Decembre)、Toilet(Toilette)、City(Cite)、Not(Nought)、Actor(Acteur)、Stop!(Stop 喺本土英語)總之當時嘅古英語徹底改變,官方語言被英式諾曼語(Anglo-Norman)取代,兩者再融合,喺十三世紀進化成中古英語(Middle English)。

除咗文化之外,威廉嘅諾曼政府亦為英格蘭社會帶嚟巨大變化。威廉引入西歐嘅封建制度,並加以改變。本來英格蘭嘅社會結構,係由國王分封土地予領主或稱伯爵(Earl),然後由領主自行管理地方,土地歸領主擁有,只係國王會間中抽下稅,臨時徵召佢地打下仗咁。至於威廉帶嚟嘅封建制度,就係由國王擁有所有土地,受封嘅男爵(Baron)只不過係「包租公」(Tenants-in-Chief),旗下有一堆騎士負責履行兵役。

諾曼騎士

諾曼封建制度
佢又抄考Alfred大帝嘅Doombook,喺1086年對英格蘭進行一次全面而且極度詳盡嘅土地及人口普查,撰寫咗一份詳細紀錄,藉此同人民講,佢哋住腳下嘅土地,用嘅一切物品,全部都係國王擁有。依份記錄個名相當有嫌疑,比死亡筆記更加邪惡,叫做末日審判書(Domesday Book),即係他朝末日審判嗰陣,就以依本書作為依據。依次普查規模之大,去到1873年英國先攪多次差唔多規模嘅普查。依照咁嘅邏輯,人口普查員可以改名為末日審判員(助理),即刻中二好多。

末日審判書為後世提供一份重要嘅歷史梳士,根據紀錄,1086年左右,英格蘭有150萬人,同時期嘅德意志有300萬人,成個歐洲有約3850萬人,而中國嘅北宋繼續拋離對手,有成8560萬人。150萬英格蘭人之中,得1萬人係貴族。只有5%人係城鎮居民,當時英格蘭最大城市當然係倫敦,人口1萬,第二大城市約克(York)則有6000人。英格蘭仍然勢單力薄。

末日審判書正本

諾曼征服仲有另一個重大影響,就係英美法系或稱普通法(Common Law)嘅萌芽。但係成個過程嘅高潮發生喺威廉死後,所以喺到賣個關子先。

征服者威廉統治英格蘭二十年,一邊平叛一邊改革,佢嘅征服係英格蘭嘅一個重要里程碑,除咗大幅改變英格蘭文化同社會,依次征服更將英法兩國首度連接起嚟,英法千年恩怨由此而來。英格蘭從羅馬殖民,去到日耳曼同化,再到維京入侵,最後到諾曼征服,卒之捱完佢被強姦嘅日子,英格蘭文化大致成形。自此之後,英國一千年嚟都冇再俾人征服過,日不落帝國嘅傳奇,先啱啱開始。

本章完
繼續寫
毛巴
大英
毛巴
請慢用

Vikings

毛巴

上面D 家族會唔會好似權力遊戲咁有SIGIL 同埋 HOUSE WORD架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞