[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
學野
有無民族係從未被征服過?

維京人算唔算

瑞典好似真係未被征服過
英格蘭都衰過一次比諾曼征服

瑞典15 16世界一路比丹麥pu緊

卡爾馬聯合係瑞典主動加盟,雖然話係丹麥主導,但都好難叫做征服

瑞士算唔算 中世紀打餐死 後尾組成聯邦

拿破崙破左瑞士處
lm
嘩屌究竟個故仔要講幾耐
嘩屌究竟個故仔要講幾耐

仲有1100年
嘩屌究竟個故仔要講幾耐

仲有1100年

依家先開波
用一場波90分鐘黎比較
依家似係頭30秒
除咗打仗勁,佢玩內政都有番一手。佢制訂咗一部法典,名為Doom Book,咁叫係因為古英語Doom係解「審判」嘅意思。依本書係基於摩西嘅十誡,再加上不列顛嘅傳統法規所寫成,算係英國第一個有系統地記錄嘅法律合集。另外,佢仲大力推展母語教學,一反當時歐洲拉丁文盛行嘅教育系統,提升教育普及率。

Alfred仲未等到十世紀更新來臨,就喺899年離線。虎父無犬子,佢個仔老友記愛德華(Edward the Elder)秉承老竇遺志,繼續收服被維京人控制嘅國土,將維京人趕到去北方,同時鞏固對默西亞王國嘅控制,但係諷刺嘅係,佢就係死喺默西亞叛軍手上。佢個仔埃塞爾斯坦(Athelstan)完成統一大業,依位埃塞爾斯坦由於喺默西亞長大,所以得到默西亞人民嘅擁立為王,之後又繼承老竇嘅韋塞赫斯王位,成個英格蘭都歸佢管治,於是佢就自稱英格蘭人的國王,英文補習天王,King of English。講咗咁耐,英格蘭國王依個稱呼先正式上台。

長者愛德華

「首位」英格蘭國王埃塞爾斯坦--個墓

仲未夠感人,埃塞爾斯坦喺927年征服最後一個丹麥人政權--約克王國,剩低嘅丹麥人部分返家鄉,部分留低居住。934年,佢聯同威爾斯諸王,入侵蘇格蘭。當時嘅蘇格蘭又名艾爾巴王國(Kindom of Alba),由加爾人同皮克特人後代統治。蘇格蘭亦都飽受維京人嘅侵略,蘇格蘭嘅北方群島(Orkney 同 Shetland),以及西部愛爾蘭海一帶嘅島嶼,幾乎全部被維京人控制,建立群島王國(Kingdom of the Isles),維京人更加控制埋愛爾蘭首都都柏林一帶。但係當時嘅蘇格蘭國王君士坦丁二世(Causantín II)顧忌埃塞爾斯坦嘅擴張,於是同愛爾蘭維京人結盟。

艾爾巴王國

君士坦丁二世融合蘇格蘭地圖而成之畫像

蘇格蘭收復維京佔領區圖

愛爾蘭的維京佔領區

埃塞爾斯坦喺布魯南堡之戰(Battle of Brunanburh)擊敗蘇格蘭維京聯軍,逼使君士坦丁二世稱臣,自此蘇格蘭同威爾斯都臣服喺佢嘅腳下,成為全不列顛國王(King of the Whole of Britain)。除咗不列顛內部,佢仲利用聯婚,周圍向歐陸王室播種,令英格蘭王室可以同歐洲接軌。

平心而論,埃塞爾斯坦嘅成就,對比佢呀爺Alfred一啲都唔輸蝕,不過人哋將英格蘭拯救於水深火熱之中,情感上嚟睇,始終較為「偉大」啲。Anyway,而家嘅英格蘭形勢大好,內部統一,四海臣服,連最大敵人維京人都被趕走。

真係?
毒撚王埃塞爾斯坦
lm學野
可唔可以順便講下英國憲制既發展史
例如賢人會議點演變做宜家既上議院,thx
Pish
唔好停
吊住左條癮
幾時有下篇
留名
磨牙磨牙
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
北海帝國出現了
點解d鬼佬國王個名咁盞鬼
又唔見有鬍鬚佬李世民呢d朵
瘋狂復辟時間
留名支持
「Great」封號係邊個封? 自封定教會策封
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞