[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
有無民族係從未被征服過?

日本喺5千年嚟未被人"正式地征服"過
係人類歷史上現存只一萬世一系嘅皇室

日本皇室好彩在一早比人架空唒權力,如果唔係晨早比人滅左

日本仔

美國用幾隻軍艦搞掂左佢地
格硬要同人地交易

冇正式地征服過

又係你.

點為之"正式征服"? 要換咗政體先算?
毛巴係咪死左

我睇咗做毛巴係咪崩殂咗
五、愚昧中的曙光

繼承阿哥Richard既約翰係個好運寶寶,佢細細個就受老竇亨利二世寵愛,阿哥去遠征,自己就喺鄉下搞陰謀,仲要私通外敵,但係佢又屢次得到阿哥嘅饒恕,最後仲做埋國王,依啲真係前世積落,各位無謂羨慕。

之但係咁,你平時唔積下陰德,有時唔駛等下世,今世就現眼報。

約翰喺英格蘭歷史入面,甚至俾老竇明君亨利二世同阿哥獅心王更加出名,出名在佢夠衰格,被後世評為英國歷史上最仆街嘅國王(計埋女王)。有幾衰格呢?佢叫約翰,唔係約翰一世,係因為之後冇一個英國君主想叫依個名,約翰就係依條仆街既專用名。或許,有一種仆街叫John。

早喺佢呀哥去耶路撒冷旅行,由佢監國既時候,佢就展現仆街嘅一面,同菲臘夾計謀取王位唔在講,又横徵暴斂,搞到國家烏煙瘴氣,依段黑暗時期亦成為俠盜羅賓漢傳奇嘅時代背景,不過羅生唔係歷史人物,連野史都唔係,所以暫且唔提住。

仆街約翰的畫像

位於諾丁咸(Nottingham)的羅賓漢銅像

綠帽唔怕戴 只要射得快
到佢正式上台,仆街嘅行為變本加厲。舉體惡行包括:殺害被俘既敵方騎士,依樣行為喺講求正義尊嚴嘅中世紀,係絕對不義嘅;搶走已經同第二個訂咗婚既女仔,個女仔仲要得12歲。

佢登基無耐,死鬼阿哥傑佛里既遺腹子亞瑟(Arthur of Brittany)宣稱王位,好鄰居菲臘二世又乘機帶埋亞瑟去攻打約翰。打咗唔夠一年,兩邊都冇乜動力去打,於是簽訂和約,約翰俾咗3萬馬克,以換取法國承認佢喺大陸嘅統治權,但係約翰要承認菲臘係金雀花帝國大陸領土嘅宗主。做個劇透,依個和約將會係英法百年戰爭既導火線之一,百年之後先再講。

本來成件事可以就此平息,點知約翰又做咗個仆街舉動,就係頭先講過,搶走人哋12歲既準新娘,佢洞房之後(應該扑唔到掛),仲要留戀到個女仔瞓到下午先肯落床。嗰位不幸既未婚夫係約翰臣下領主之一海格,海格無得衰十一,深深不忿,菲臘於是又乘虛而入。於是和約簽訂唔夠兩年,菲臘嘅法國大軍,聯同亞瑟嘅布列塔尼軍以及海格嘅私家軍,入侵諾曼第。

面對人強馬壯嘅菲臘大軍,約翰初初個勢都未輸晒,直到佢喺一次會戰入面俘虜咗亞瑟,二話不說就將自己親姪仔同佢啲屋企人活活餓死,引發貴族恐慌同不滿,紛紛倒戈菲臘,成個戰事先開始急轉直下。法軍攻佔諾曼第,順便將布魯爾同埋金雀花王室鄉下安茹攞下,金雀花王朝喺大陸嘅領土,剩係得返西南邊陲嘅加斯科尼(Gascony)。法國王室喺菲臘二世鍥而不捨搞陰謀之下,終於攞返自己國家嘅主導權。

約翰喺1199年繼位,1204年就失去大陸大半領土,連龍興之地諾曼第都無埋,短短五年就令橫跨海峽嘅金雀花帝國崩潰,你都咪話唔犀利。佢以破紀錄嘅速度喪失領土,令佢有「無地王」(John Lackland)嘅別稱。約翰唯有逃去英格蘭做佢嘅國王,故事主線又返番去英格蘭到,而佢嘅成魔之路先去到一半。

法國收復大量疆土
留名
留名繼續追睇高汁post
支持

日本仔

美國用幾隻軍艦搞掂左佢地
格硬要同人地交易

冇正式地征服過

又係你.

點為之"正式征服"? 要換咗政體先算?

完全取代咗被佔領國嘅國家元首
毛巴係咪死左

我睇咗做毛巴係咪崩殂咗

毛巴出文未半而中道崩殂
毛巴係咪死左

我睇咗做毛巴係咪崩殂咗

毛巴出文未半而中道崩殂

出師表做咩亂入
終於追哂
第一代腓特烈忠實讀者here
文呢
毛巴 我睇多五篇就瞓架喇
點解我打eu4見到1444年諾曼第又去返英格蘭手上

係咪因為英法百年戰爭

係咪因為英法百年戰爭

唔好劇透啦

係咪因為英法百年戰爭

唔好劇透啦

玩開eu4啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞