[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike
William 係 Edward 嘅 表侄孫

咁都計到

咁都計到

可能佢用個親戚計算app
仲有一百年......

等睇獅心王出場!

獅心王可以打爆薩拉丁,我堅覺得好神

講神飽德溫4世仲神
仲有一百年......

等睇獅心王出場!

獅心王可以打爆薩拉丁,我堅覺得好神

講神飽德溫4世仲神

麻瘋佬死得早
克努特之所以被尊為大帝,係因為佢係英國歷史上首個君主,可以統治一個統一而且免受外患嘅英格蘭,外患嘅消除令軍費同埋徭役可以大減,其實對英格蘭嚟講係一件好事。就好似元朝咁,有學者認為蒙古橫掃歐亞,以外患入主華夏,當時中國政權實際上冇晒外敵壓力,軍事稅項得以幾近免除,減低人民嘅壓力,依個講法有好大爭議,但都算係比較新穎。

講返呀大帝,克努特管治才能卓越,以維京同英格蘭共主嘅身份,屢次化解英格蘭人同丹麥移民嘅矛盾。佢喺英格蘭嘅貿易發展上甚有貢獻,佢親自拜訪羅馬(當時丹麥已經信天主教),獲教皇減免英格蘭商人喺法國同神聖羅馬帝國嘅關稅。當時克努特同神羅皇帝friend過打band,仲可以同佢平起平坐,足見克努特嘅地位。其他乜嘢德政就唔多講啦,都係啲大路嘢。

但係小弟想同各位講一樣嘢,話說有一次克努特喺海邊放咗張龍椅,坐喺上邊,用威嚴嘅語氣命令海浪:「大海!你係朕嘅子民,朕命令你永不登上朕嘅土地!」

之後個浪索性浸上佢對腳到。

佢同手下講,話咁樣證明大自然唔當「國王」依個名係一回事,所謂君權神授,世間萬物都只係遵循上帝嘅法則,自此佢就冇戴過佢嘅王冠,虔誠事奉上帝。唔知點解,成件事好似奇奇怪怪咁。

著名的【國王與海】故事

克努特嘅統治,代表咗維京時代嘅巔峰。維京人強姦咗英格蘭乃至成個不列顛群島近二百年,到而家都可以見到唔少「傷痕」。至今蘇格蘭北部有近三成人擁有維京血統,英格蘭都有成三十四萬維京後代。維京人亦為英國帶嚟唔少詞彙,大部分th同sk開頭嘅英文字,例如they同sky等,都係維京人引入嘅。有趣既係,ugly依個字都係來自古北歐語嘅「Uggligr」,exactly就係你見到欣宜想咀你時會發出嘅聲音。

故事至此,不列顛的人種變化

克努特統治英格蘭二十年,期間雖然不時往來於丹麥同英格蘭之間,但大部分時間都係留喺後者,佢結束咗二百年嚟維京入侵嘅動盪時代,將英格蘭管治得貼貼服服,但係佢嘅名氣似乎同貢獻唔成正比。冇計,因為短短五十年後,就有個比佢更出名嘅征服者登陸不列顛。

本章完

蘇格蘭北部好多地名發音同串法都好北歐
Uig
威廉有JON SNOW既影子

jon snow唔係bustard

jon snow唔係bastard
咁快追到live 毛巴加油
LM

咁都計到

咁都計到

可能佢用個親戚計算app

亂到七個一皮
狂推
留名
人手置頂
留明
好嘢留名
人手置頂
下次講埋美國獨立
lm
正!!!

NETFLIX 有個系列 係講英國D城堡,第一集講英格蘭歷史以來嘅門口,DOVER
不過,我淨係睇咗第一集,其餘未睇

有冇名?

Check out "Secrets of Great British Castles" on Netflix
www.netflix.com/title/80095866?source=android
netflix 最近都有系列講事頭婆

Jon snow is bastard
netflix 最近都有系列講事頭婆

the crown?
陶傑個網讚到天上有地下無咁
話咩求其揀集嚟睇都好似睇電影咁
利申未得閒睇

Jon snow is bastard

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞