[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事

1001 回覆
1487 Like 7 Dislike

睇嚟唔少巴打鐘意講中史,有機會寫下啲短篇

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

其實最唔想講嘅就係明朝,一嚟珠玉在前,明朝那些事兒冇法被超越,二嚟有明一代無善治,明朝政治其實冇想像中咁有效率。明朝俾人打過無數次飛機嘅社會經濟乃至軍事(火器)既進步,歸功於人類文明整體嘅科技進步,多過particular依個朝代嘅制度發展,好似紡織技術嘅進步,佛朗機嘅引入等。得罪講句,大明257年,由中世紀去到大航海時代,進步係必然,係應份嘅,問題係一拍落歐洲到,就見到已經開始被拋離。

用股市做例子,個市係咁升,正常你隻股都會升,明朝都有升,之不過跑輸大市咁解,雖然萬曆嗰陣有異動上咗少少,但係之後清朝直情瀉落去

扣一扣題,要睇真正有作為嘅制度發展,睇返大英帝國啦

之前睇過 documentary
係軍事學角度
努爾哈赤vs大明遼東軍係當時最強vs最強
世界最強嘅騎兵體制vs最強兵器譜加人數
大清可以逆轉好大程度因為間諜戰同搶人地啲大炮

人地葡萄牙雇傭兵係歐洲三流級數去到明末參戰差唔多係開無雙
代表乜自己諗

當時明朝去朝鮮,完全食唔到日本,相反對方在慶長之役都攻唔入漢城防線,另外講用大砲輾壓又係得啖笑,蔚山城、泗川城都用火砲,最後被日本反打

平壤之戰用大砲大勝喎
蔚山算係失利,但泗川自已大砲炸膛冇得講,仲要日軍被圍咁多日死傷慘重

泗川炸膛應該係中左島津計,整體而言萬曆朝鮮之役係三輸,明朝損耗軍費、日本損耗西國兵力、朝鮮損耗土地資源。

我地都係唔講萬曆了,呢個你可以去戰國post慢慢傾,我地準備睇第三次十字軍東征啦

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

其實最唔想講嘅就係明朝,一嚟珠玉在前,明朝那些事兒冇法被超越,二嚟有明一代無善治,明朝政治其實冇想像中咁有效率。明朝俾人打過無數次飛機嘅社會經濟乃至軍事(火器)既進步,歸功於人類文明整體嘅科技進步,多過particular依個朝代嘅制度發展,好似紡織技術嘅進步,佛朗機嘅引入等。得罪講句,大明257年,由中世紀去到大航海時代,進步係必然,係應份嘅,問題係一拍落歐洲到,就見到已經開始被拋離。

用股市做例子,個市係咁升,正常你隻股都會升,明朝都有升,之不過跑輸大市咁解,雖然萬曆嗰陣有異動上咗少少,但係之後清朝直情瀉落去

之前睇過 documentary
係軍事學角度
努爾哈赤vs大明遼東軍係當時最強vs最強
世界最強嘅騎兵體制vs最強兵器譜加人數
大清可以逆轉好大程度因為間諜戰同搶人地啲大炮

人地葡萄牙雇傭兵係歐洲三流級數去到明末參戰差唔多係開無雙
代表乜自己諗

當時明朝去朝鮮,完全食唔到日本,相反對方在慶長之役都攻唔入漢城防線,另外講用大砲輾壓又係得啖笑,蔚山城、泗川城都用火砲,最後被日本反打

平壤之戰用大砲大勝喎
蔚山算係失利,但泗川自已大砲炸膛冇得講,仲要日軍被圍咁多日死傷慘重

泗川炸膛應該係中左島津計,整體而言萬曆朝鮮之役係三輸,明朝損耗軍費、日本損耗西國兵力、朝鮮損耗土地資源。

我地都係唔講萬曆了,呢個你可以去戰國post慢慢傾,我地準備睇第三次十字軍東征啦

係呀,正想講講英國做乜討論明朝

依度講英國,就唔好離晒題,到此為止好D

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

D人唔好再講明國既火器啦
明國既火器, 同西方真正用於戰場既鎗, 真在係相差太遠啦
黑火藥 VS 無煙火藥, 根本就係兩個時空既產物黎

你講得啱呀 無煙火藥係19世紀末發明既產物 現代火器都係用無煙火藥

依度講英國,就唔好離晒題,到此為止好D

用元朝挑你機先

我最鐘意講冷門朝代

D人唔好再講明國既火器啦
明國既火器, 同西方真正用於戰場既鎗, 真在係相差太遠啦
黑火藥 VS 無煙火藥, 根本就係兩個時空既產物黎

同埋明朝既火器射程不及清軍既反曲弓 仲要將火器用作防守而唔係進攻 呢個先係問題
追到live 正評
Richard上任第一件事係處理埋啲家事問題,佢放返俾老竇囚禁嘅娘親愛琳娜出嚟,同時又分英格蘭南部啲地俾細佬約翰。搞掂家事之後,佢就即刻展開佢嘅旅程--十字軍東征。

喺度要講下十字軍東征(Crusade)嘅歷史。簡單嚟講,東征嘅目的就係要毆打穆斯林。而家穆斯林嘅核心地區,好似敘利亞同埃及等地,其實喺一千五百年前都係信早期基督教或者猶太教,七世紀前係屬拜占庭(東羅馬)帝國統治。再講多啲,現今敘利亞以色列等地區又名黎凡特(Levant),即係阿拉伯語「東方」咁解,而「西方」(Maghreb)就係指由埃及去到摩洛哥嘅北非地區。

七世紀初嘅某一日,一個叫穆罕默德嘅阿拉伯商人話自己得到真主啟示,繼而創立伊斯蘭教。伊斯蘭教好快就隨著阿拉伯帝國嘅征服傳遍半個亞洲,仲佔領埋拜占庭帝國一半國土。眾多領土之中,基督教聖城耶路撒冷嘅陷落最令歐洲人痛恨,歷史上九次十字軍東征都係圍繞收復耶路撒冷周圍聖地(Holy Land)為主題,但其實大多數東征者嘅真正目的都係搶下錢同女人咁,甚至打埋拜占庭一份。

第一次十字軍東征發生喺征服者威廉死後冇耐,教皇吹雞幫拜占庭手對抗穆斯林入侵者,先前提到嘅諾曼第大公羅拔就係主要參與者之一,佢有份攻陷耶路撒冷。東征者喺現今以色列同敘利亞一帶建立眾多基督教國家,以耶路撒冷王國(Latin Kingdom of Jerusalem)為大佬,國君通常都係法國或意大利人。去到史提芬同瑪蒂爾達狗咬狗嘅時代,教皇又發起第二次東征,依次東征算係失敗,穆斯林收復部份聖地。

前四次十字軍東征

第一次東征

耶路撒冷王國與其他天主教領地

第二次東征

到咗亨利二世在位末期嘅1187年,穆斯林勢力出現咗一位千古一帝--薩拉丁(Saladin),佢收復聖地,捉走耶路撒冷國王某人(Guy of Lusignan),建立一個橫跨埃及同敘利亞嘅大帝國。於是教皇又吹雞第三次十字軍東征。

偉大的蘇丹--薩拉丁

某人向薩拉丁投降
Kingdom of Heaven 既劇情
留名
Richard一直想為自己既忤逆行為贖罪,回想當日瞻仰老竇嘅遺體,見到老竇個鼻仲流緊血,當堂喊哂口話自己殺父罪人。依家有一個大好機會俾佢向天主贖罪,佢緊係第一個出嚟響應教廷號召。

Richard啱啱即位,就即刻喺自己嘅法國領地招兵買馬,命約翰監國,準備出征,而英格蘭只係被視為ATM,負責出錢打仗,可見當時英格蘭喺金雀花帝國入面,地位冇大陸領土咁高。Richard為咗籌集大量軍費,實行横徵暴斂,搞埋啲乜嘢薩拉丁什一稅(Saladin Tithe),又玩賣官鬻爵,大法官之位有錢就做到,佢甚至講笑話可以賣埋倫敦添。

就咁睇嚟,Richard似係一個昏君多過明主,但係佢就不嬲都好受後世人所仰慕。冇計,朕好打得,講故佬又好寫得,吹咩?

同Richard出征聖地嘅,仲有兩位英雄--隔離死敵菲臘二世,同埋當時歐洲最強君主,神聖羅馬帝國皇帝,初代腓特烈大帝,紅鬍子腓特烈(Frederick Barbarossa)。Richard大軍行水路,兜到地中海,菲臘二世同腓特烈大帝行陸路。行軍途中,當時歐洲最強君主,神聖羅馬帝國皇帝,初代腓特烈大帝,紅鬍子腓特烈,竟然心臟病發,浸死喺條河到,神羅東征軍提前退場。

初代腓特烈大帝

死咗

講返Richard,佢同佢嘅大軍喺意大利西西里島短暫停留。當時西西里國王威廉啱啱去世,表弟但基尼(Tancred I)奪取王位,將威廉嘅王后,Richard嘅細妹囚禁。Richard於是順便洗劫西西里,逼使但基尼向佢細妹賠償,立自己外甥做繼承人。之後Richard繼續向地中海航行,一路航行到拜占庭治下嘅塞浦路斯,私自攻佔嗰度作為十字軍嘅海上基地。
本身唔熟歷史,都唔抗拒
巴打寫得好精彩易明,一入post由第一頁追到live覺得好正
第一次咁認真睇歷史
即刻追返毛巴啲舊po先
由獅心王開始Cyprus就同UK結下不解之緣?
塞浦路斯為日後十字軍東征多一個跳板
拜占庭個命運好慘 比班西歐佬同中東佬輪姦
黎凡特

之前isis有時比人叫isil,個中文名稱係咩伊斯蘭和黎凡特國

原來係咁樣黎

班西歐佬成日周圍強姦人

班西歐佬成日周圍強姦人

後期既十字軍變晒質 同埋有啲十字軍唔打中東 反而打異端北歐國家 但個年代為左脫貧/過新生活明知死梗都要去

P.s 聖殿騎士同醫院騎士都係因為十字軍東征而洐生出來
毛爸我又返黎喇
真係讀歐洲史嘅話記啲人名同別名都真係記到人都癲

其實毛爸你識咁多歷史野
你點睇宗教呢樣野?

利申由細到大都覺得宗教係識洗腦嘅商業組織,自己唔信任何宗教
1191年八月,Richard抵達聖地,同其他十字軍會合。當時奧地利十字軍圍攻以色列嘅海邊重鎮阿卡(Acre),攻咗兩年都攻唔入。Richard一上戰場,喺敵軍之間策馬奔騰,揮舞巨劍,赤袍白馬,宛若戰神。最緊要係佢係主角,班穆斯林兵唔死呀,要交戲扮死啦。所以喺國王嘅帶領下,英軍剩係用咗一個月就攻陷阿卡。

Richard輕取阿卡,即刻串串哄周圍曬命,仲叫人抆走晒插喺城牆嘅奧地利國旗,得罪奧地利大公利奧波德五世(Leopold V),Richard咁樣做將會為自己帶嚟好嚴重嘅後果。Richard獨攬功勞,利奧波德五世覺得好冇癮,於是提早退場。而菲臘二世趕住返法國處理國事,同埋聯同Richard細佬約翰搞陰謀,所以又帶隊返歸。十字軍基本上得返Richard帶領。

薩拉丁得悉阿卡失陷,為咗保存實力,佢決定暫時退場,同Richard交換俘虜。喺交換過程之中,Richard懷疑薩拉丁有心拖延時間,竟然殺晒穆斯林囚犯,依件事令Richard心狠手辣嘅惡名傳遍歐洲同中東。

Richard 大軍向聖地進發

Richard吊打穆斯林士兵

圍攻阿卡

穆斯林守軍向菲臘二世投降

強行拔除奧地利軍旗

屠殺穆斯林俘虜
再live
屠殺穆斯林,諗起都扯扯地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞