澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
訂好時間地點會比大家報名

咩叫 "psycho field澳洲又如何"?

想過黎讀psychology移民的話,要讀足6年先可以搞移民。
外國唔係得EN咩?同埋讀幾耐?資金唔多,呢幾年都係靠自己半工半讀完個degree,就快30
黎緊考ietls
之後要遞eoi先定做skill assessment 先?
Skills Assessment -> EOI
澳洲有分Registered Nurse (RN),同 Enrolled Nurse (EN)。

讀2年。學費大概澳幣$25000 2年。
https://holmesglen.edu.au/Courses/Community-and-Health-Sciences/Nursing/Diploma-of-Nursing/#overview
如果本身係香港註冊psychologist技術移民呢?
遲啲489轉491, 多咗要求岀示taxable income?同埋要有指定金額先可以移?唔介意住多幾年偏遠地區

本身想行tas讀2年tsol內嘅職業,但應該都會係11月轉移民政策後,行邊隻visa最穩陣? 有諗即使係佢tsol內有嘅職業都冇人請
要幾多income
要幾多income
23歲會唔會高分啲?
我有親戚喺澳洲住係咪可以家庭擔保?
Seminar留名
QS一問,讀緊本地 Surveying Degree
肯定唔洗諗投資移民,想Grad Job揀QS技術移民
假設係香港做5年(當冇Partner),計到65-75 (Depends on IELTS)
我知道移民政策變得好快,到我真係apply個時可能變左好多,但想了解下,知道條路點行。
有幾個問題想問
1. 除左畢業後係香港做5年同IELTS,係咪應該去澳洲讀postgrad?
2. 見到巴打同自己Google話 189 cutoff高,其實係唔係達唔到website個minimum就唔洗再諗189?
3. 190見到幾個州都有開QS,參考樓上有巴打俾嘅website,75分都拎到NSW擔保,但係onshore apply,想問下onshore同offshore apply有咩分別?如果州個occupation list有開到QS,州擔保會唔會好難拎?
4. 見到樓上有巴打情況差唔多,我係唔係應該apply 491好過189/190(假設到我apply都仲係491)?
188B (55歲以下, 最少3年投資理財不少於1.5m澳幣經驗, 不少於2.25m澳幣資產, 同有一個 points test 要草夠65分, 承諾投1.5m澳幣(投資盈利)到州政府債卷年)

我32歲..
跑數sales,非專業
有d野想請教下

1)資產果度
係咪樓價(扣番按揭 )都計落總資產?

2)細個唔讀書,睇過d要求,
因無學歷唔夠65分
我見到有d MBA 係澳洲大學搞(香港讀)
其實讀完可唔可以用來計學歷果part既分?

3)承上題,如果計
其實用來呢個方法...分數應該都係65-70
其實係咪機會好低呢?
我見好多75-80分都話唔得..
但冇乜睇到人地用188B
我會唔會有其他可行方法?

Thanks
1 是的。
2 可以計。
3 188B既話,暫時都係夠65分就可以申請。

188B既重點其實係 - 投資理財不少於1.5m澳幣經驗,唔係簡單買賣樓就算,而係要actively地炒樓炒股票炒基金戈種。
1 Yes.
2 咁無189都仲有190/491(即係州擔保)既選擇既。
3 Onshore係指申請人係境內,offshore係指申請人係境外。咁就要refer番該州既特定要求,有容易都有困難。
4 Yes.
年齡分既話,18-24得 25 分,25-32係 30 分。

要睇番你親戚住係邊個州邊個suburb。
未知,到時候移民局決定。
1 Yes.

2 491其實係最穩陣。過到黎唔使做番本行都得架,做外賣仔都得但係要報稅同滿足最低收入要求
海外註冊既psychologist首先要攞到澳洲當局(AHPRA)既 unconditional registration先就可以通過職業評估。

https://www.psychologyboard.gov.au/Registration/General.aspx

你睇下自己是否符合基本要求先。
但係過左30又會低分留?
佢地住sydney city center 呀
我平時都有玩股票
但出入唔算密
應該3-6個月先出入一次
咁既密度可以嗎?

另外成舊錢
股票1/3
基金+cash 1/3
樓淨值1/3

咁樣ok嗎?
老實講唔係好夠密度,另外cash都唔可以計入投資理財入面。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞