澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
你好,爸打,早兩三星期前係你個post問過

我女友佢係brisbane呢邊已經讀完master of computer science, 亦已讀完NAATI, 而家做緊Professional Year既實習。

我想知現時仲有冇機會?

另外我想問,toowoomba算唔算係applicable region?
樓主你好,想問吓雇主擔保186等緊公司批比我過去就申請,我本身CS學士畢業(非八大會有影響嗎?),做過systems 同network manager依家做Project manager咁我skill assessment 可唔可以做261111,263111,263311,263312 嘅occupation? 同埋強烈有興趣seminar!! 謝謝
爸打 係香港讀social work難唔難移民
問得有啲空泛 不過以宜家香港呢個形勢 咩都要知下 唔該曬
你都知問得空泛 .......

唔係完全無可能,但係麻煩D。主要係職業評估同埋IELTS A 4個7難度最高。
非八大唔會有影響(in fact移民局根本唔care),

你個occupation應該係僱主申請佢戈邊既擔保時就已經決定左啦?
有啊,等你女友搞掂PY,我估QLD既州擔保政策應該出黎啦掛。

希望佢個職業係 postgrad list 上面有啦。

Applicable region of what for?
咁如果我改制前submit EOI, 如果一路到改制前都未批到.
咁係唔係之後全部EOI等緊人用新制計分排?

是的。
有機會D。

如果4個7英文加10分,都有機會申請NT 489/491。

建議盡快做左評估先。
如果你由於之前既degree攞左credit既話,就應該無讀夠2年黎滿足Australian Study Requirement要求。

總之係澳洲畢業就可以讀PY,個degree讀左幾耐唔係重點。重點係你只係讀左1年既話就申請唔到485簽證。
我已經有四個7揸手
NT 489有冇咩addition requirement?

唔該
1 睇番你既情況啦,190同489準備既野都一樣。

3/4 只係main applicant要comply with 2年要求。

5 你無quote番之前我唔記得你問咩了。入籍係citizneship,永久居留權係PR。情況應該係:如果小朋友係同爸媽一齊攞PR(as opposed to父母PR期間出生直接入籍)既話,根據具體情況小朋友既PR係有可能會一齊被取消。但係如果係父母PR期間出生直接入籍就唔會有影響。

你有需要私下問既話可以加我TG。
Q & A 第一條就講左唔做新西蘭。

請仔細閱讀後再發問,謝。
唔該晒樓主,我仲等緊大腦細批,所以公司係未申請咖,我係擔心公司用錯occupation令個lodge 炒咗到時大鑊,所以想佢地用一個高成數嘅去做,咁嘅諗法有無錯?如果無錯咁邊個occupation會機會大D?
另外你知代辦186會係咩價嗎?謝謝
樓主我又黎問下野啦
我今年26 學歷得副學士(IT) 成副身家得幾十萬
最簡單既方法係過黎讀個degree 定係去讀TAFE
大你3年身家得幾萬
係咪只能靠讀書
無事,我會錯意。

如果qld州擔保不適合,佢仲有咩途徑呢?
即係話如果個master可以我讀少人幾科,年半完到個degree,就算CRICOS係104個星期都滿足唔到2年要求?
我睇緊vetassess
但我揾唔到pharmacy technician既requirement (佢都好似其實無specific講每種occupation既requirement)

因為我有academic qualification
但working experience得半年
我唔知會唔會過唔到skill assessment
有冇經驗話點先過到?

唔該巴打
想問下澳洲tafe係學徒制
要有人請先有得讀?
外國人都有機會?
International Students 唔可以申請 apprenticeship。
是的。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485/australian-study-requirement

Credit for prior learning may reduce the amount of study undertaken.
講得好清楚。
睇下有無其他州可以擔保,例如NT/Tas,具體就要睇番佢係邊個occupation了。
幾萬....

No offence,但係不如靠樣好過啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞