澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
想請問下IELTS嘅3年有效期係點計?
係咪一定要係收到invitation嘅時候要有3年,定係只要仲係有效期內就Ok?
1 / 4 263111有VIC/NSW有可能比190擔保。其他既都有d難度,你可以aim你主申請太太副申請人加10分。

2 需要75分比較保險,但係唔一定4個7。

3 兩個都要報,無記錯你既情況應該要扣3-5年出黎。
澳洲畢業生都係走JRP。
讀PHD既話移民機會都唔細,可以考慮VIC/QLD呢兩個比postgrad一d優惠既州。
截圖/link 睇睇?我記得都可以填非澳洲地址。
無記錯係3或者6個月。
收到invitation前3年。
係真係精確到得返2年11個月都唔得咁樣? 起碼遞EOI後到收到invitation中間可能都要等1個月掛?
唔該曬
總之唔係計你lodge EOI,而係計移民局出invitation前36個月內,係申請人自己既責任去make sure。
樓主你好!
以我所知,489行親戚擔保嘅話,個親戚只係需要住Designated Area (包括Melbourne)而唔係Regional Area。轉咗491之後,我個住Melbourne嘅親戚重能唔能夠擔保我呢?
Thanks
唔清楚491既親屬sponsor stream會點樣。等11月公佈。

但係老實講親屬sponsor類要等好耐,good luck。
因為佢個正式牌會一個月先寄比你
Mailing address可以填overseas的,Form AGOS-40 Q9。
唔該由巴
副申請人可以加10分?
副申請人有IELTS 4個6加職業評估,申請190/491時可以加10分。
但係proof of address 我用返香港既銀行信都得?
我search左一下,先估到原來你應該係講緊proof of identity戈步。

呢個真係唔清楚,我clients係澳洲都有地址搞掂。你搞到戈步時問下可否寄overseas,真係唔得就申請個PO Box專門收份registration正本。
thx 由巴,想問多句,Social Worker係SA算高需求嗎?

等我又email 佢地問下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞