澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
無係個fb group入面啊,況且我見係其他agent開既就唔方便採人場啦。

如果巴打你方便既話可以代勞宣傳下
有medicare。但係唔一定有workright(要額外申請)。唔係好多local知道bridging係咩。

每次出境都要睇番有無Bridging B比你番黎。
技術移民可以點搞?
尋日見到唔記得答。重點係你比個咁既list我要同你每個每個double check番..... 因為唔係間間都記得咁清楚。

我就咁睇除左deakin既burwood campus,CQU有幾個campus(melb),其他既都好似係偏遠地區。
唔追post,罰你由post 1追番。
UQ BiomedSc BSC(Hon) + PhD
咩方法攞PR最好?
多謝巴打
More info please 例如英文,年齡,工作經驗。

簡單回覆就係skills assessment + IELTS 4個8,走189或者190 qld 擔保。
又真係好似踩場喎
入去pm 下囉
係响出境果陣比個Bridging B ?
唔比既話,係有咩影响?
請問樓主
如果係香港grad 左poly top up engine (係Washington accord) ,再去Adelaide 讀engine master ( Uni Adelaide / Flinders) ,有冇機會係當地搵到工再申請189/190?
唔該巴打
intern/校內兼職/讀之前full time做過兩年唔相關果d 計唔計 ? 讀兩個PhD 太過份 仔細老婆嫩
師兄你好!
我今年年尾30歲
剛完成BEng(Hons)Fire Engineering degree
做緊公務員
有女朋友想一齊移民

個成數高唔高?謝謝你
樓主你好呀!
我同老婆卅一歲
我有電工a牌(五年電工工作經驗),我老婆有護士牌(registered nurse)
我老婆英文已經好勁,但我就麻麻,而家努力操練ielts中。
想問下移民機會大唔大?唔該晒

利伸:已報名聽講座
想問由我巴個預計Visa 489/491適唔適用?
之前問過預計65-75分189 190 機會渺茫
489 得NSW (兩個Areas), TAS (唔確定,佢彈去澳洲個大list到) 同 南澳 三個州份個list有QS
感覺上得好少QS位,巴打覺得QS 489/491會唔會越來越少位,甚至close埋?
之後489轉491 巴打覺得唔同州份會唔會重新開QS或者俾QS嘅位會唔會有改變?
489仲有一個月就收皮了。

491 會有既,我覺得始終澳洲有呢行既需要。
太太既機會會大D。

考好OET 4個B或者同等水平,就可以去馬開始遞交申請了。
資料唔夠,單單睇年齡30+學歷fire engineering+唔相關既工作經驗,難度有D高。建議過黎讀個engineering相關master。
你最好唔好咁亂咁問我,不如你detail少少 - 年齡/degree/master/工作經驗詳細既內容/英文水平。
當然有。local grad會比overseas直接申請工作要容易得多。
係出境之前先攞好Bridging B。

無B就出境既話,可能以後攞唔番Bridging。
無謂搞串人地個場,不了。

報名link:https://forms.gle/gXd7f3Vw2BVPxAYN7

各位追開post既巴絲打,我頭post提到既seminar定好係10月5-6日,到時除左有小弟民講解澳洲技術及投資移民外,另外會有澳洲CPA會計師並房產專家到場講解。

想了解更多可以加我TG @will1878 查詢。

以後每覆一次post就推一次。
唔該晒巴打
我想問多少少,希望唔好介意
1)oet 同 ielts 有咩唔同?我地倆口子都買晒書操緊ielts
2)假如同我太太個名申請成功左,我係咪都享有pr?
3)澳洲有冇地方夏天冇咁熱,因為紐西蘭夏天都好舒服

再一次唔該晒巴打
好奇一問Esport算係咩有無咁既個案?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞