澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
今日同老婆收到189 PR visa granted
好👌
想問問電工夠65分就ok?

呢到睇到要做起碼6個月full time先可以申請州擔保
同埋通常淨係會俾489唔會直接190

按我呢個情況黎睇係咪最好都係一畢業就搬去個幾個州搵野做會好d 邊到會比較穩陣?

唔該巴打你,我都問左好多問題
爸打介唔介意分向下幾多分收到邀請?咩專業?
十幾年前犯有藏毒(極少量) ,罰錢留案底,係咪唔洗諗?
老婆RN, 18年尾70分收到invitation
我想問咩係Permanent Humanitarian Visa 點樣先知自己個pr visa係humanitarian定non humanitarian

求指教
樓主

我有少少移民concept上既問題

190 visa 係行state nomination
除左符合果個state既occupation list, 果5分state nomination 如何決定你點拎到?佢抽人?

假設我又拎到state nomination 行190 visa
係唔係過左65分就一定ensure拎到visa?
定係190呢條隊又要按分排一次,再按分數高低出invitation?

謝!
巴打我都有興趣 pls add @irislam918
果5分state nomination 如何決定你點拎到?佢抽人?
每個州既對於唔同既職位都有唔同既要求,所以要對番。然後遞交申請,等州政府批。

係唔係過左65分就一定ensure拎到visa?
咁仲要聯邦政府移民局審核你既工作經驗,文件是否真實,身體是否健康,有無犯罪記錄等等,都OK先會grant你簽證。
你係咪整緊 partner visa?

你睇個visa名就知道。不過我估你都唔會攞到humanitarian簽證架啦,因為係難民簽證既一種。
無坐一年監就都仲OK。如實申報吧。
我原本意思係唔使加工作經驗分,but anyway。

畢業前留意下邊個州多D相關recruitment advs,先申請定然後一畢業有offer就搬過去吧。
州擔保既話,yes。
姐係190移民局唔會好似189咁按分揀人?因為189個分我睇我個occupation 去到成90分

姐係我個行190拎左state Nomination,Total有65分 其他野又達到 65分都夠grant visa ?
因為我已經拎左801 申請CSP果時問到 去左vevo都無依方面既資訊 咁我估就應該係non humanitarian
睇過你既reply ,勿相認
相認又有咩問題?當交流下都OK。
801 是 non-humanitarian.
唔會。有州擔保就唔使夠90分。

可以咁講。
邊間U
恭喜 巴打諗住幾時過去?
去邊個city?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞