澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
正課開始後半年內轉學都需要release letter(新學校要睇),如果開始正課超過6個月就唔使release letter都可以轉學校。
樓主,想問如果依家去queensland讀master of audiology之後容唔容易搵audiologist工?會唔會話要PR先請?
有無聽到依科就業大概係點,都擔心無工end up都係要返香港…(終極都係想離開)
上網關於依科真係好少資料,求教!
其實我唔係好明, 假設我withdraw左我而家讀果科先, 再apply新學校, 咁我withdraw完應該28日內要走, 新學校2020 sem 1先開學, 咁我係咪都要release letter?
唔好意思好多問題
巴打你好
我同我老婆都係RN 大學畢業
大約30歲 有個半歲嘅仔
大家都有約四年工作經驗
一個係 hospital 一個係 non-hospital

請問全家移民又係點計?
你地都係香港Nursing degree畢業既話,你地兩個都盡快考到IELTS 4個7/OET 4個B,然後做評估同註冊。

你地咁既case應該就有65分,然後睇番到時邊個州可以比你地擔保黎移民。
咁我withdraw完應該28日內要走
Not necessarily. 同學校申請讀埋今個sem先走都ok。
你個行搵工唔清楚,上 seek.com.au 睇下吧。

報名link:https://forms.gle/gXd7f3Vw2BVPxAYN7

各位追開post既巴絲打,我頭post提到既seminar定好係10月5-6日,到時除左有小弟民講解澳洲技術及投資移民外,另外會有澳洲CPA會計師並房產專家到場講解。

想了解更多可以加我TG @will1878 查詢。
如果同另一半未結婚
但我EOI申請189亦想加埋partner一齊申請
我係咪status上仍然係填single?
因為我真係冇de factor status(未同居)
想加埋既話就要你地兩個結婚,然後填married。
即係一定要結左先可以加埋?
engaged嗰啲都唔得??
一係結婚(marries)一係同居1年(defacto / engaged)。
巴打你好
我英國大學畢業(香港讀),宜家HKU讀緊Master
37歲 已婚
十年工作經驗(有電牌)
IELTS未考(如果4個7就有65分)
應該申請189定489呀?定二個都可以
定果邊揾定D mining company幫我搞Visa會好D
職業評估:因為未Ceng如果揀electrician,係咪得TRA 同 VETASSESS 可以做評估
THX!!
咁想問係咪我同我老婆係分開申請定有家庭一條隊?
想問點計到65 分?

我計:
age 30
english 10
skilled employment experience 5
education 10
partner skill 5
共 60
Degree應該係加15分。
一家人一齊申請。
工作經驗都係電工?

分數係咩構成?

點解要搵mining company搞visa?How?

Ceng係?

Electrician係TRA or VETASSESS做評估。
【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/aeNRkuU
由巴, 請問VETASSESS skill assessment 正常流程要做D咩 ?
想用 management consultant 申請 189 / 190 但唔知 skill assessment難度如何
工作經驗都係電工? Yes

分數係咩構成?
age 25
english 10(未考)
skilled employment experience 15
education 15
共 65

唔知會唔會skills assessment 容易D

Ceng係? Chartered Engineer

Electrician係TRA or VETASSESS做評估。
大學學歷評估難唔難過?有冇需要interview 架?
由我巴,會唔會接DAMA case 做?
未做過,可以研究下,盡力。
唔知會唔會skills assessment 容易D

唔會,無關係。Skills Assessment淨係睇你過去既工作經驗同學歷。

職業評估:因為未Ceng如果揀electrician,係咪得TRA 同 VETASSESS 可以做評估
Chartered唔chartered對engineering既評估一D影響都無。不過如果你工作經驗都同engineering無關既話,亦都只能做electrician既職業評估了。

大學學歷評估難唔難過?有冇需要interview 架?
Electrician評估同大學學歷一D關係都無,係審你有無做電工既相關學歷,認可registration同埋相關工作經驗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞