澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
好耐嘅意思係以年計? 一兩年左右我都等得
聽日!!

18/8 民陣「止黑暴、制警亂」集會
時間:14:00 (不反對通知書至23:00)
地點:維園
thanks 由我巴,想問多少少
例如我想移去VIC,讀phd移民應該係睇翻visa nomination list for graduates,如果我係讀EE/CS方面既phd,我諗最接近既係 233914 Engineering Technologist。
但我睇翻 visa nomination list for Victoria 入面既 233914,佢寫住only work experience in the civil or mechanical engineering disciplines is eligible。
想問下 for phd graduate 會唔會局限於 civil or mech?
唔好意思,想問多少少。
依家如果我做主再加太太做副申請 190, 用263111. 如果最後評估自身個分得50分,再加5分都達唔到要求。 係咪唯有轉申請491? 263111 有冇491州擔保申請?491 係咪黎緊可以加到15分?

最後問多句, 190/490 係咪加埋分數夠60分就可以了? 唔駛好似189鬥高分 謝謝你!
已報名,想問會唔會收到confirmation email?
另外,想問香港RN拎澳洲牌係咪一定要ielts全7?
同埋RN喺澳洲搵工情況,工作環境待遇如何?
Hi Will
想問下關於 vic 190 (occupation RN 254421)
用 recent graduate 去報 是咪唔洗eoi,直接去vic 個網 apply?
同埋得 65+5 是咪機會不大
planned settlement location 係咪寫邊度都唔影響?
Thank you!!!
程序上係先lodge EOI,然後去VIC官網遞交州擔保。州擔保批既話EOI就會收到invitation。

65+5機會比較細。

寫metro/regional VIC都可以。
唔好意思google form唔知點set email confirmation

是的必須全7,alternatively可以考OET 4個B。

具體詳細情況唔清楚,不過我見幾個香港過黎既RN都好快搵到醫院工,應該問題不大。
依家如果我做主再加太太做副申請 190, 用263111. 如果最後評估自身個分得50分,再加5分都達唔到要求。 係咪唯有轉申請491?
是的。

263111 有冇491州擔保申請?
263111暫時只有NT同VIC可以,但係都需要job offer。

491 係咪黎緊可以加到15分?
是的。

190/490 係咪加埋分數夠60分就可以了? 唔駛好似189鬥高分
應該係65分,主要係州擔保比擔保就OK。
VIC比PHD既優惠就係,只要申請人係VIC既任何一間大學既PHD畢業,申請人既occupation只要係STSOL上任何一個(並且可以通過職業評估),Victoria就可以比州擔保。

換句話說職業既選擇多左好多。唔止visa nomination list for graduates上面既都可以。

FYI:https://liveinmelbourne.vic.gov.au/migrate/migration-process/visa-nomination-and-assessment/international-graduate-pathways
如果你既分數只有65-70左右既話,係好多年,甚至等唔到。
問完可否話比我知
唔清楚呢,不過係清單上應該都唔會唔缺。

報名link:https://forms.gle/gXd7f3Vw2BVPxAYN7

各位追開post既巴絲打,我頭post提到既seminar定好係10月5-6日,到時除左有小弟民講解澳洲技術及投資移民外,另外會有澳洲CPA會計師並房產專家到場講解。

想了解更多可以加我TG @will1878 查詢。
我啱啱喺Mel搵咗份part time 係一間IT公司嘅office administrator, 同我諗住nominate嘅職業無關。係咪即使我master畢業後佢會轉我full time 都對我移民澳洲/VIC無咩用?(除咗有啲澳洲工作經驗之後可能會易少少搵工)想睇下除咗去TAS有冇多個planB
感激!
btw hk seminar加油啊
如果唔係做番你既nominated occupation既話,的確係對移民無咩用。

Thanks!
但就算我轉個occupation 呢份工都好似唔喺個list?
Office/Admin呢D當然唔會係個list上面啦。
你好 如果拎住澳洲construction degree
想移民澳洲 做左3年QS野 未考牌
而家可唔可以申請住先?同邊啲洲份會易啲
好似拎澳洲degree唔洗考ielts但有無其他野要考
Btw 想confirm一下 489/491 TAS state nomination 一係就喺當地讀一年畢業 or 當地做6個月full time咩工都得唔需要on the list or related to nominated occuption 係咪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞