澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
唔需要。
但係ielts 6係咪基本入場卷呢
你講緊入咩場?
如果老公係澳洲永久居民 想問下我係咪都需要考ILETS?
唔需要。
如果做tax accountant經190大概要幾多分先得?

另外想問
因為我個accounting degree係香港讀
無cover澳洲tax
如果我揀tax accountant做occupation
會唔會過唔到qualification assessment架?
想問下巴打如果香港讀完LLB過澳洲執業有無得考慮
Google過理論上係ok
只要讀完個conversion (PLT)就得
但巴打有無接觸過實際case係移到民?
同埋係咪每個州對於律師移民資格都唔一樣?
唔該曬
對唔住
我畢業就可以即刻申請?定係要揾到工先可以申請?
咁係行邊一個政策?190?
真係麻煩哂你
如果計左分之後想申請偏遠地區
應該趕住申請489定等491實行會易啲?
Age 30分
Electrical engineer with 3years Hong Kong working experiences 15+5分
Ielts衝7分 10分
38歲,300萬,學歷大專有無機?
願意過黎讀書既話,都仲有機。

年齡都仲未到肯定做唔到既地步既。
趕得切489當然係489,趕唔切都無辦法。

重點係9月就唔批489 invitation,你又未有4個7,評估又未知有無,估計黎唔切。
是的,到時估計你都係要搞491。
一畢業都唔係馬上申請既,至少都仲要搞評估同埋州擔保。工作唔係必須。

最理想就係190,如果190因為某D願意申請入到,就491。
Conversion =/= PLT。

程序係先申請admission,fail就肯定架啦不過board會話你聽差邊幾科要補,一般都可以online通過,之後再online搞掂埋PLT,就可以admission同移民了。

無,講真做得律師既都自己搞掂啦。

每個州都係獨立系統,要求應該差唔多。
190依家好似無擔保Taxation Accountant喎。

會,所以你要補充番個unit先。

唔知如果當自己係general accountant又得唔得
不過我既work exp基本上都係international tax

補返個unit既意思係去cpa australia讀返個tax course?定有其他方法架?

麻煩晒感謝巴打
入藉要求
入藉既基本要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞