澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
巴打你好

我啱啱bu bba grad,但想做啲同動物有關嘅工作,依家係咪應該揾相關工作經驗先然後日後再睇下澳洲個邊會唔會有人請?係咪只要有人請基本上移唔移到民只係時間問題,定係要再過其他關?

如果想揾工係咪直接send cv俾人就可以?

定係去澳洲讀返個相關嘅degree/master然後再揾工搞移民會好啲?

麻煩曬
475,487,175,885,176,886,189
其實有咩分別
樓主大大,我想問下如果我係註冊護士,不過係護老院度做,係咪澳洲都承認呢個工作經驗嫁?澳洲多唔多請nursing home護士?
可以既。澳洲係承認 RN (Aged Care)。總之你有nursing degree同香港註冊就ok。
都係舊既visa subclasses,已經全部停止 discontinued 了。
想做即係未開始做?

就咁睇你好難會係澳洲搵到相關工作(感覺幾乎無可能搵到),就算咁岩比你搵到都未必實移民到,因為唔係單單一句 - 同動物有關工作 - 就可以知道份工係咪符合移民條件,同埋係移民清單上。
Radiographer 仲係中長期需求移民清單上。
我都相信有志者事竟成,加油
如果你都係想走environmental呢邊既話,工作經驗係compulsory先可以通過職業評估。

所以我建議你一過黎就開始著眼搵相關工作了。
明白!感謝巴打
Thanks巴打!!
Thx
我係算有定無答左你?
幫朋友問~
有英國passport 既話會唔會易啲呢?
定都一樣?

唔該晒由我巴🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
未開始做 因為啱啱grad

我睇過skilled occupation list入面有我想做嘅想關工作,即係動物園之類個啲。咁我依家係咪應該係係香港揾相關嘅工作儲經驗然後再交EOI?

過去讀個相關degree然後再係個邊揾工會唔會係另一條出路?

唔該曬巴打
咁姐係現時可以技術移民得返邊幾個?
咁咩省份可以擔保radiographer?
有興趣🙋🏻‍♀️
有Eduhk ECE BEd 同MEd (major:special needs education ) 仲有小學PGDE
有三年做幼稚園老師full time經驗 2014至2017
然後做左2年 小學TA 教非華語2017至2019
然後依家係香港主流小學做SENST 即係特殊教育支援老師
今年26歲
我想移動澳洲,依家有幾多分呀?
我去澳洲想做幼稚園老師,要fulfill 幾多分英文雅思?
雅思要考G or A?
hello 我係註冊護士黎 係醫院medical 做, 咁去到澳洲萬一無醫院請 搵old age home 又得唔得呢?

另外 我見話配偶同樣係護士都有分加, 不過佢係登記護士 係咪同樣可以加到五分呢?

如果我成功申請到去澳洲 咁我可否申請埋我老婆過去呢 ? (PR or TR)
做老師一定要考 ielts 7788 (Academic)
絲打有冇興趣tg傾?
我都係幼師~都係major special needs edu ~
1 可以。

2 登記護士應該就係Enrolled Nurse?都可以加分,但係前提係你太太都要考到4個7過到評估可以係澳洲註冊,另外只係當你申請190/489/491先可以加分(189唔可以)。

3 只要係配偶都可以一齊攞簽證。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞