澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
過黎邊讀個degree,邊打工,話唔定都夠。
咁既想法無措。

你比得咁brief既description根本比唔到feedback。要睇番公司規模,公司經營範圍,你既工作經驗同學歷等等等等。

同埋你要做一個職業評估。

價格最好TG討論,thanks。
巴打如果本身degree唔係social work 但有係ngo做過兩年 有冇可能讀到除左Flinders以外既master
岩岩睇返最近189既history先知原來已經去到85分..我計完得65分應該無望喇

background 6年qs (post grad計3年)
ielts預算4個7
surveying degree

樓主有無咩建議可以加分既位
同85差成廿分
讀完tafe 搵唔搵到工
識人讀工程用489過左去搵唔到相關工作因爲唔係pr
tafe 畢業後都驚有類似情況
畢左業有一年半工作簽證?
咁我想問下係咪一定要讀澳洲大學既master of social work
爸打,我32歲,年尾33,本身係brisbane讀accounting,有6年香港local firm工作經驗,之後自己開公司home business 提供會計服務3年,無考牌

另外入股咗經營餐廳就夠一年,但小型餐廳係咪無幫助?

我有嘅option:
1.考ielts7申請技術移民
2.去讀master,轉TR/PR搵工
3.如果我有興趣轉行,報tafe-cert iv cookery,讀完之後可唔可以轉TR/PR?
4.我有朋友係澳洲,如果佢開公司(餐廳),請我會唔會都係一個方法?

唔該爸打
靠第四樣玩曬
我就係唔清楚work唔work,始終佢要prove俾移民局點解請唔到本地人而請我無問題,再詳細我又唔知,所以問下巴打意見
等由我巴覆 我唔係幾清楚! 我聽過唔小case 都係親戚個邊開餐館 再請自己友過去
巴打比d信心!
想問可唔可以去tas到讀個skilled occupation入面其中一個master,然後行489,留係tas兩年揾野做攞pr
年齡同英文唔係問題
麻煩巴打
想問可唔可以去tas到讀個skilled occupation入面其中一個master,然後行190,留係tas兩年揾野做攞pr
年齡同英文唔係問題
麻煩巴打
我啱啱u grad左一年 EE degree黎 做緊programmer
因為經驗唔夠㕶敢行190 想問下巴打行graduate program 會易啲定去讀書搵州擔保易啲?
同埋其實聽講澳州藍領比較搵到食 如我唔怕辛苦 去讀個地盤方面既tafe又得唔得?但我又個degree喺手 係咪唔會收?
你指既graduate program係指咩野?

如果你攞旅遊簽證過黎後轉學生簽證讀類似carpentry既TAFE會容易過直接係香港申。
Graduate visa 搵工轉pr果類
或者suggest 一啲適合我既scheme都得
可以走476過黎搵工。然後睇下下一步係境內點轉簽證。

https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-recognition-graduate-476
你suggest476嘅原因係 專for engineers?批得快?易批?無地區限制?Thx由我巴

Btw都知道巴打冇做關於搵工 但都想問下外地既degree會唔會難搵programmer? 定讀啲澳州既course先會易啲?
專for engineers,批得快,易批,無地區限制。

唔知。不過以我所知僱主都係prefer local graduate。
TAFE係咪話有degree唔可以讀?點樣可以用旅遊簽證轉學生簽證?
Not necessarily。

如果有justifiable既原因,例如degree畢業出黎做左幾年廚師,咁想過黎進修廚藝就係一個合理同justifiable既理由。

旅遊簽證過黎後係境內搵到學校申請,攞到COE,就可以申請轉學生簽證。

巴打唔好意思 我有啲亂
我可唔可以申請住476先 然後揸旅遊簽證/476過黎又搵engineer既工又搵TAFE讀?兩條路都行到時先揀?如果行476搵到工又有咩方法駁上去?同埋其實讀完TAFE條路又係點行?係搵州擔保?咁有冇邊啲TAFE方面既工種係比較大需求?有冇相關既list? 唔好意思咁多野問
[冇時間喇!] 我屌你班撚屌咪撚再買寶礦力住呀 就嚟連票都冇得投喇!
https://lih.kg/1301157
Lm
揸旅遊簽證/476過黎又搵engineer既工又搵TAFE讀?
旅遊簽證唔可以搵TAFE讀,476可以。

如果行476搵到工又有咩方法駁上去?
到時睇你是否符合僱主擔保簽證要求(主要要求係2年工作經驗),或者夠分申請技術移民。都無既話就要轉學生簽證留低繼續part-time。

同埋其實讀完TAFE條路又係點行?係搵州擔保?
同其他技術移民簽證一樣,搵工/考英文/湊分。

咁有冇邊啲TAFE方面既工種係比較大需求?有冇相關既list?
一般都係木工,護工,修車等。
要睇番你本身既degree同工作經驗是否可以通過一個occupation既職業評估。

如果無既話,可以去UTAS讀個accounting/IT/teaching,按你講既流程申請190。
1 2 OK;

3 4 從會計轉行cookery唔實際。學生簽證都未必申請到。
唔係一定既,咁你係香港讀既social work degree是否比澳洲當局(AASW)承認我真係唔清楚,佢地係case by case assessment。

你研究下先:
https://www.aasw.asn.au/careers-study/assessment-of-social-work-qualifications-international-or-australian-for-migration-and-or-employment-purposes
TAFE畢業後有1.5年畢業生簽證。
考慮下NSW或者TAS既489。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞