澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
羨慕
謝謝呀
巴打想問下你master同bachelor係咪都係IT?英文係咪要好native先搵到related既工?同難唔難搵到工
師兄想請問cyber security唔係PR冇security clearance,揾工機會係咪起碼減半? 如果去NT係咪應該食風?
我bachelor 係 Bachelor of Information Technology and System - IT
master 係 Master of Information System (Business Intelligence) - IT + IS

搵工方面只要英文溝通到就OK, 畢竟IT 主要都係睇經驗同技術

我自己係APPLY graduate program 搵第1份正式工 (類似香港o既management trainee),每年好多公司都會請graduate,IT黎講, 大部份唔需要有太多相關經驗就可以APPLY,不過最後成功入到既好多大學時都起碼出面打過工 (未必需要同IT有關)

係澳洲,依到好common 16歲就出黎做parttime,一來儲d錢自己洗,二來可以儲d工作經驗。有打過工同冇打過工一睇就睇得出,可以interview performance差好遠
冇PR 大公司唔洗諗,除非佢地真係好缺人用願意擔保你
細公司有時會請 (contract base),不過亦都要睇你個visa,如果係working holiday visa 基本上冇可能搵到IT 工

如果係申請緊PR, 現在status 係TR 都同有D機會
最近睇到您post除技術移民外,還有188B投資移民

188B (55歲以下, 最少3年投資理財不少於1.5m澳幣經驗, 不少於2.25m澳幣資產, 同有一個 points test 要草夠65分, 承諾投1.5m澳幣(投資盈利)到州政府債卷年)

1)想問我同老婆有兩層香港樓,想問住宅樓計吾計188B講嘅資產
2)如計,兩層樓都有mortgage,計資產時洗吾洗減左mortgage先?
3)如計,兩層樓係計匯豐估價,或最近成交價?

其實188B批嘅成功機會大唔大?同有咩注意事項?

萬分感謝
恭喜
走得甩
如果只係計2層樓既話,滿足唔到投資理財經驗要求。
簽證係一樣,無分別。

但係ACT批州擔保既要求同Tas唔一樣。
支持。
你自己覺得自己搞得掂所有文件既話,的確中介唔係必須。
咁有無得幫襯你先?
請問需要有什麼投資理財經驗要求呢?
具體手續我唔識,有建議?
你要話我知你既背景情況先(年齡,英文,學歷,工作經驗)。

就咁轉間餐廳比你係做唔到移民既。
比如炒股票/期貨/基金,炒樓都算。但係咁多年淨係買兩層樓番黎等收租同升值係唔算既(呢D叫passive investment被動投資)。

重點係炒,先可以體現到投資理財經驗。
當然可以,可以加我TG傾。 @will1878
又係我
我見到TAS 個nomination cat 2 working in Tasmania 嗰個491嘅話係可以去Tasmani至少做6個月野都可以apply, 做乜都得但低過skill level 4就要證明點解請你唔請local. 要證明呢一part難唔難?

Tasmania 似乎唔會有咁多 valuer嘅employment opportunity 可以俾我用黎prove, 諗緊我如果考到certified translator做咗skill assessment跟住直接衝去Tas 是但搵份工做夠半年去申請

唔該晒你
Registered nurse 喺香港讀 做左未夠一年
喺NSW讀過三年大學(non nursing),可以加5分?
Oet預計可拎到A
唔知189仲有無機會?
定係應該試其他方法
我想問下,係咪regional好難搵IT工?

唔該巴打!
咁巴打我咁,7年前買入520萬,依家估價960萬,第二層2年前買入650萬,依家估價760萬,係咪都冇得諗

如果係,就摺埋心水考IELTS申請189
如果你無另外炒金融產品既經驗既話,咁就唔符合188B了。
可以。

除左189之外,仲有491或者190。
如果你本人已經係戈邊做緊既話,唔太難。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞