澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
Q:投資移民有咩要求?
A:澳洲投資移民分188(臨居)同888(永居), 細分5種 (A, B, C, P, E). 要係海外先攞188過黎(係一個臨時居留簽證4年), 中間滿足特定要求再遞888申請(永久居留簽證).

188A (55歲以下, 于申請前持有30%股份連續管理一間公司至少2財年, 基本要求營業額50萬澳幣(前4財年其中任何2財年), 不少於80萬澳幣資產, 同有一個 points test 要草夠65分)
188B (55歲以下, 最少3年投資理財不少於1.5m澳幣經驗, 不少於2.25m澳幣資產, 同有一個 points test 要草夠65分, 承諾投1.5m澳幣(投資盈利)到州政府債卷年)
188C (承諾投5m澳幣到指定投資組合4年, 5m資產必須合法得來)
188P (承諾投15m澳幣到指定投資組合1年, 15m資產必須合法得來, 必須為成功商業人士)
188E (說服風投基金願意俾你200k運作你既商業計劃,並且得到州政府支持)

888A (以188A身份做滿2年生意, 有60萬澳幣資產, 最少30萬澳幣年營業額)
888B (投1.5m澳幣(投資盈利)到州政府債巻滿4年, 其中4年係澳洲住滿2年)
888C (投5m澳幣到指定投資組合滿4年, 其中4年係澳洲住滿160日或配偶其中4年係澳洲住滿2年)
888P (投15m澳幣到指定投資組合滿1年)
888E (商業計劃成功運作至少2年)
QS 189 65分機會無限接近0。

489 你可以馬上試下申請Tasmania既州擔保,話唔定可以係9月初之前攞到州擔保。
Thanks
巴打,我朋友係澳洲經營一家中餐廳,佢話可以過俾我名下,等我搞移民。你可協助嗎?
你地準備點樣靠呢間餐廳幫你搞移民先?
你好,我有hd 同 bachelor grad
公司可能可以relocate 去mel/syd
但講容易度應該係咪taz易啲批pr?
去taz讀返個diploma/master會唔會讀之後搵工都有幫助
但講容易度應該係咪taz易啲批pr? 去taz讀返個diploma/master會唔會讀之後搵工都有幫助
Yes。
28歲 BBA 非專業政府工
最大機會係咪去偏遠地區讀書畢業搵工?
請問如果去SA讀咩最渴市?要讀master?
知唔知邊間U冇relevant discipline & experience 都收?
Student visa>Graduate visa > what’s next?
Thank you so much
基於以上情況,咁想問下我如果依家申請489仲趕唔趕得及?
489仲有一個月就唔issue nomination,仲有3個月就壽終正寢。

我估你就黎唔切了。Focus係491吧。
Teaching / QS(可能要讀番bachelor) / Accountant(該州畢業生都仲可以擔保會計)。

Student visa>Graduate visa > Skilled visa (state nomination)
咁如果拎到supervised teaching practice 有證據,同itels 7788,技術移民穩唔穩陣,洗唔洗搵中介幫手,見佢收50k service charge
恭喜曬先
你申請左幾耐?
你係技術移民
謝謝
巴打有無tg?不如我tg問你
純支持
我依家都係墨爾本
如果有人想問依到IT 就業狀況可以問我
(Background: 香港AL->澳洲Bachelor + Master -> Grad Program Full time -> PR ->Citizenship)
巴打489/491係咪除咗TAS仲有其他地方例如ACT 如果係ACT既489491同TAS有冇咩分別?thanks
EOI係2018年2月尾
跟住12月考到IELTS 全8
19年1月收invitation
2月頭交哂資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞