澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
想請教下,細妹嫁左去澳洲,得番我一個親人,可以用151申請嗎?
如果可以難唔難搞?
151 係 Former Resident visa 喎?你係Former Permanent Resident of Australia?
Technically可以,你符合州擔保要求,州又願意比擔保就得。
我寫錯係115 先對
同fd傾過 佢話可以試下master 讀tourism 試下偏遠地區做旅遊 呢條路有冇得諗 ?
太空泛了。我只能夠講難度非常高。
另外如果master讀environment / psycho呢類 仲要我想係大城市讀 係咪基本上唔洗諗移民
一樣難度非常高。

不過如果你唔係為移民黎讀書既話,就讀你自己喜歡既野啦。
即係澳洲工作經驗1年可以加既5分,你唔可以加住。再簡單D講,你要加澳洲工作經驗1年5分既話,需要畢業後工作2年先可以加,因為評估機構要求第一年既工作經驗唔可以計。
115依家預計要等50年,你有無咁長命先?

不過如果你真係符合資格(父母兄弟姐妹都係澳洲居住,無配偶)既話,反而可以考慮過黎境內申請 Last Remaining Relative Visa,呢個簽證肯定攞唔到架啦(因為要等50年),但係可以比你攞過橋簽證留低比你搵其他出路(一般都係搵配偶擔保)。
Quantity Surveying 爬過文話考牌係無咩用 所以係唔係用d時間黎練英文好過準備考牌? 是的

想問下點解澳洲考QS牌無用?
諗緊澳洲QS degree,但見到呢個post
... 又爬文揾唔到source
想讀書同移民 一齊
依家好明顯就係有衝突,你想讀既野未必比到你移民。
唔可以。

點解你會覺得你既工程師牌可以證明到你既英文能力呢?
因為移民局既審批要求入面無要求要睇QS牌。
做人好難不過好多謝你點出真相
垃圾巴你好
想問一下
我現在係187申請者
Pr已落一年半
但公司想轉手
1.呢個情況有咩影響呢?
2.如果炒我又得唔得?
係境內申請Last Remaining Relative Visa,可以留幾耐?
樓主你好
想問偏遠地區係咪唔一定真係遠?
聽聞以下既大學都算係偏遠地區?
1. University of New England
2. Flinders University
3. University of Adelaide
4. University of South Australia
5. University of Tasmania
6. Deakin University
7. Federation University Australia
8. Central Queensland University
9. University of Southern Queensland
10. Southern Cross University
11. University of Sunshine Coast
12. Charles Darwin University
13. Charles Sturt University
14. James Cook University

另外有冇話邊個洲最易移?

同埋我見有啲master course可以分六年讀 part time咁 係咪讀越耐越好?

唔該樓主
另外就係,我見有啲master申請既時候都要交ielts分,但我未考,係咪考左先申請會好啲?但係又驚遲申請收哂人
Hi 我year 10 11 12 喺 Tasmania 讀 high school + college

依加有 diploma/foundation+UniSa offer + 直入 UTAS offer .

有咩方法移民?

19 歲
依加係 Adelaide Eynesbury college 讀緊 foundation/Diploma btw
巴打想問下渣HKICPA 如果轉澳洲牌搏技術移民機會大唔大?
HKICPA同移民一d關係都無。

唔該你追番post睇番會計一般係點移民先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞