澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
30-32都係30分,33-39就25分。

住係Sydney既親戚擔保唔到。
係咪STEM既master可以加5分?
讀完bachelor 想上master但對STEM個d又冇興趣
巴打建唔建議讀STEM以外既master?
其實master對係澳洲搵工有冇幫助?
Thanks so much
但係點解sydney唔得嘅?
如果 行業係香港護士en
會唔會移唔到?會唔會好難搵得返呢份工?
如果 同性伴侶又可唔可以一齊移民?
Lm
香港EN都係要IELTS 4個7或者OET 4個B黎申請澳洲護士註冊同通過職業評估先可以搞移民。

據說依家澳洲EN都好缺既,所以應該可以搵到工。

澳洲移民法承認同性伴侶,一樣要有註冊證明(唔一定係香港)或者同居1年證明就可以。
法律上黎講:因為Sydnye唔算designated area。

Common Sense黎講:因為Sydney人太多,所以緊張既quota唔比親戚擔保呢D最有可能無貢獻既移民。
STEM既Master of Research/PhD可以加5分。

睇番你既背景,有時唔係你想讀就可以讀。

無澳洲學歷既話,過黎讀個master會比直接係香港想搵澳洲工作會有優勢D,呢邊既僱主注重local experience。
想點?最少要有相關1年工作經驗做評估,先好講下一步。
真心有打算
去到依家做左兩年paralegal 想去澳洲讀多個JD

IELTS 兩個8.5兩個7 應該會試下PTE
讀完三年就28/29歲

係咪三年既JD,可以拎曬15 (bachelor+) +5 (Study Aus)既分?
就咁計下應該有60分底?
Yes.

FYI 讀完JD仲要搞掂埋PLT先可以admission = skills assessment。
想問下如果用quantity surveyor申請過去之後係咪一定要做返呢行? 岩岩grad諗住係香港做兩年野儲下錢就過去
爬過文話考牌係無咩用 所以係唔係用d時間黎練英文好過準備考牌?
另外想問下用邊種簽證過去最好?
感謝
想問有冇澳洲TG group??

另外想知,如果係澳洲citizen咁仲係香港返工,會唔會收我tax?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞