澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
英文係評估機構既要求,除非你可以證明係澳洲/加拿大/愛爾蘭/新西蘭/英國/美國讀大學至少4年,如果唔係無得豁免。通過唔到評估就做唔到澳洲技術移民。

會唔會環境衛生情況好劣㗎?
澳洲又唔係第三世界國家 ........ 偏遠地區比城市更加乾淨架。

其它問題可以TG傾。
所以話所有英文試對於native speakers都係一個joke。
女朋友都要講?
同埋咁En 都可以申請移民? 去到做番En 咁
Btw仲想問下,當老闆幫手寫title,移民局會唔會知呢?/秋後算帳?

用489過到去,一唔一定要做番facility ?定外賣仔都得?489好似係TR?點樣可轉番做PR?
如有190,同489有咩分別?

感激

利:做緊公營機構,老闆未必肯
當老闆幫手寫title,移民局會唔會知呢?/秋後算帳?
老闆確認自己員工既title唔係應該係好天經地義既事咩?

用489過到去,一唔一定要做番facility ?定外賣仔都得?489好似係TR?點樣可轉番做PR?
做咩都可以,做PTBF都可以。你證明到你有full-time工作/收入符合移民局最低收入要求就可以轉PR。

如有190,同489有咩分別?
190係PR,但係只係加5分,同埋州政府批190擔保既要求會高好多。
收到,多謝由爸無私既積福我地會努力
由爸

1. 你覺得洗吾洗搵移民公司幫手搞? 因為要prove係社工要填aasw份野,都幾煩。
(背景想專業移民189、社工、ielts 全7有80分、全8有85分) p.s 你公司幫吾幫到我地搞?咩野水位?

2. 計分最尾果度咪有得計伴侶加五分既,是咪只要伴侶英文好,又係專業就有得加?

3. 如果有依d分,你覺得洗吾洗搵個舅父做擔保,佢住悉尼,拎多少少分?

4. 是咪有telegram 群組可以加呀?
我study 左好多文件,應該吾洗讀master
lm
加油 & good luck.
1 拿其實上面#563我已經好客觀咁答左係咪真係需要agent辦理呢個問題。簡單黎講就係你能力有信心既話自己辦絕對OK,但係documentation唔係人人搞得掂同埋英文能力/時間/效率都係另一個問題。

Remind番你,AASW社工份表我都睇過,有部分地方我都無能力填。邊個中介話可以幫你填晒既都係bullshit。

2 正確黎講,要加partner skills 5分既話,係伴侶有最少IELTS 4個6水平,另外如果申請189既話partner必須通過MLTSSL職業既評估(如果申請489/190/491既話partner必須通過STSOL上既職業既評估)。

3 Sydney既親戚加唔到分。

4 請其他巴打比個TG Group link。
係唔一定要讀master,bachelor如果學校收既話都可以。
由我巴
想問下AFP 係幾時先要做?
有人話去左一年上要做
但又有人話去過就要做

Thank you!!!
一般黎講係最近10年內係澳洲累積逗留過超過12個月就要申請AFP。
由我巴你好

我今年29歲,大學讀旅遊管理
而家做緊普通文職

諗住呢1-2年儲錢同操下ielts,然後想去澳洲讀master,希望讀完可以留喺澳洲工作,拎埋PR

我想問下,其實我無讀過關於教育嘅課程,可唔可以報 Master of Teaching?你仲有冇其他課程推介?因為我想揀啲比較容易讀嘅科

我知我應該要揀偏遠地區去讀master,如果喺Adelaide 嗰邊嘅大學會唔會好難入?係咪只要ielts考到4個7,一般都無咩問題?

當我去讀嗰陣
33歲 25pt
Degree 15pt
ielts 10pt
去澳洲讀2年master 5pt
去偏遠地區讀書 5pt
留喺adelaide工作1年 5pt
Total: 65pt

咁計有冇錯?其實可以走到嘅機會係咪好微
Thanks!
我想問下,其實我無讀過關於教育嘅課程,可唔可以報 Master of Teaching? 可以。

你仲有冇其他課程推介? Social Work? Accounting? 唔知道你既“容易D”既定義係咩,每個人都唔一樣。

咁計OK。唔係啊我覺得幾有機會,最緊要係願意踏出第一步。
白痴問題一問,想問下移民考IELTS 全部7分係咪要同一份卷有齊4個7分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞