澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
Fashion Design會好D,有相關學歷同工作經驗既話,做左評估同考左IELTS先(你都考左4個6先),然後等491出黎睇下邊度可以做州擔保。
好,明白晒,唔該你呀樓主
乜讀完PY, skill assessment 4個6就就有positive result?
真心膠..
比較偏激又悲觀既庸人一名
請賜教
由我巴sory騎刧左個post少少
祝搞talk越造做越有!
Sosad 仲諗住有啲咩類似NZ 移民有啲資料提到嘅corporate manager 咁有啲分數添...

偏遠地區會唔會大機會啲?謝謝
Education: HK Degree (15)
Offshore exp: 7 (10)
Skilled Spouse (5)

老底有60,IELTS 未考,但應該7就老定,8就彩數
比埋NSW/ACT/TAS 加5分都好似未夠而家個新門檻行189/190,本來捱多1年經驗可以多5分但11月又行新scheme
CCL 實際操作係點,搵唔到太多相關既野
我tg 左你,不過點解我send 左個msg 出去,但冇顯示出黎既?!

(第一次用tg 🙏🏻見諒)
不如你留底你既TG。
Occupation?

你google CCL NAATI會搵到多D信息。
過黎偏遠地區讀個2年master吧。

你既背景無一個可以移民既occupation。
是的,但係依家情況係會計無4個7基本上肯定唔夠。
我上星期上咗去一D 移民顧問公司做Consultation, 佢話我個分數都可以做到澳洲移民,但就只可以去D非大城市,例如北領地同塔斯曼尼亞,以下有幾條問題:

1. 想問吓上面兩個地方要搵工作係咪好難?
2. 生活上同大城市係咪好大分別?
3. 本人係做IT, 如果過到去係咪一定要搵返IT 工種?
4. 呢啲移民公司可信性有幾高? (因為我都係就咁預約上去拎張計分紙去計)

始終移民都係人生一個重要決定,希望都想問少少資料先

Sorry for 1999
巴打想問如果我諗住去QUT讀視光,之後移民機會大唔大?同埋視光師係當地前景如何?
公屋窮L無屋企資助,唔想長期係香港返工打算試下去外國體驗生活,AUS係咪值得一試?冇relatives同peers係嗰度,點樣plan好
1 Not really,但係要有心理準備搵唔返IT工,因為無local experience。
2 肯定。
3 唔一定。
4 咁就要睇番佢地專業唔專業,同埋係咪mara註冊了,你可以問佢地既註冊代理號碼。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞