澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
sydney讀會計grad 有冇咩商科移民職業低分 易啲移民 因為會計宜架都要95分

知道可以去tas 489 但想留係sydney移民 係咪真係冇辦法?有勞巴打
由爸你好

hello我都有呢個concern,同你唔同科,但想搵人討論下
澳洲Master讀完後要做一年internship先拎到牌,想問嗰一年用Post-Study Work Visa定係一grad已經可以試下190?(60分,州擔保+5分,偏遠地區學習+5分,最多70分)
如果我做完一年intern先申請190,嗰一年嘅exp有無得計"Australian skilled employment – (in Australia)"去加5分(一年exp)?
謝謝由爸

另外仲有2個問題
1. 讀完master of teaching,係咪要做職業評估同考牌,先可以搵老師嘅工作及符合技術移民嘅要求?
2. 讀完書留喺adelaide工作,係咪要做返老師先可以加嗰5pt?

Many thanks!
1 Yes
2 你指邊個5分先?你個list有三個5pts喎。
Which occupation?
商科除左accounting就精算。

想留係Sydney要夠高分。
又唔係咁白痴既,畢竟OET都可以幾份卷並埋一齊。

但係IELTS唔可以,要同一次考試4個7。
我指留喺Adelaide 工作一年嗰5pt
Thanks
唔一定要係Adelaide,全澳洲都得。
巴打,如果想詳細d問你移民意見可否tg傾?之前係呢個post都問左唔少問題,宜家想開始詳細咁plan
推,如有seminar 有興趣
個一年係paid work,都係唔計?
btw thanks for the link,好有用
VETASSESS會扣一年工作經驗出黎唔比移民局加分。
應該下個禮拜會比大家報名。
Hi 想問下如果兩公婆

男既中學老師,教中史,25歲
Itels 6.5
女既小學老師,教英文,26歲
考Itels 8唔難

大家都做左3年野

如果想技術移民澳洲有無機會?

如果無又有咩途徑?

同想問下做locksmith係咪可以申請技術移民?咁如果我香港考幾個牌,再搵到間公司出到工作證明比我,咁會唔會易點?
假設你地都有teaching相關既學歷,其實真係睇番邊個可以考到4個8先,然後申請職業評估,然後經州政府擔保(依家睇只有Tasmania)黎技術移民。

Locksmith唔係唔可以,但係如果呢個唔係你現實既情況就無必要夾硬額外搞大壇野了。
想問如果打算去tasmania 讀master
直接就可以搵工?
定係要再申請489?
489既移民成功率高唔高?
唔該樓主
你想去讀maste既話,學生簽證就夠啦。

489過多三個月就唔收新申請啦。新既491應該同489差唔多既,當地畢業生應該都可以攞到州擔保。
我係QS, 宜家有55分, 上年已經拎左aiqs既assessment, 但因為考左幾次ielts同PTE都冇全7唔夠分

我知我要認真操下ielts, 但未考到全7前係咪應該入左489,190先?知唔知邊個state好?

就算我考到,得65分,189係咪都好難批?

Thanks.
投資移民要投資d咩同幾多錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞