澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
我依家melbourne 份工應該可以用ICT project manager去做nominated occupation, 我見VIC 190可以nominate呢個occupation, 3 yrs experience+ielts 7. 咁但係因為我個學歷同ICT完全無關,我睇ACS skill assessment requirement就係non ICT qualification要6年working experience啱唔啱?

咁我就諗緊畢業拎PSW 2年,跟住呢個occupation只可以short term 嘅TSS 咁TSS 2年,再續簽一次TSS,一共6年咁我就eligible 190. 咁諗有冇錯?

TSS short term 香港passport係咪得2年? 同埋apply short term 係咪唔需要skill assessment, 但要2年experience 同ielts 5?

我見啲人話short term 唔可以轉PR.但我又見home affairs 話 if eligible, apply for permenant resident, short term TSS之後可以申請190嗎?

6年好耐有啲驚好多變化...份工仲喺唔喺個list都唔sure, 都唔知點算好

唔該晒!
由我巴打你好呀
我宜家final year主修翻譯,22歲
黎緊會考Ielts(7777應該冇大問題,睇下可唔可以去到8888)
畢業之後都會去澳洲再讀個master,但未諗到讀咩
我家姐就住係Brisbane,所以屋企人想我係Brisbane讀
但聽聞Brisbane好難申請到189/190
所以想請教巴打,我應該去邊到同埋讀邊科master會容易申請到PR visa留底?
我自己都睇過下去TAS 讀master of teaching好似都易apply
但我驚讀完搵唔到相關嘅野做,變相最後都係冇得留底
求巴打指點迷津
QLD讀master有州政府擔保政策優惠,但係讀邊科既master有優惠就要睇番佢地既I'm a postgraduate清單(https://migration.qld.gov.au/skilled-occupation-lists/,未公佈)。

就咁睇你可以考慮讀teaching或者social work都OK,畢業靠QLD州擔保申請190/491。

會搵到工作既,唔使擔心太多,總之就係唔過黎就肯定搵唔到。
咁但係因為我個學歷同ICT完全無關,我睇ACS skill assessment requirement就係non ICT qualification要6年working experience啱唔啱?
你係咩學歷先?如果真係non-related既話係6年無錯。

咁我就諗緊畢業拎PSW 2年,跟住呢個occupation只可以short term 嘅TSS 咁TSS 2年,再續簽一次TSS,一共6年咁我就eligible 190. 咁諗有冇錯?
Technically係。

TSS short term 香港passport係咪得2年? 同埋apply short term 係咪唔需要skill assessment, 但要2年experience 同ielts 5?
是的。

我見啲人話short term 唔可以轉PR.但我又見home affairs 話 if eligible, apply for permenant resident, short term TSS之後可以申請190嗎?
482轉PR既其中一個要求係需要nominated occupation係MLTSSL上。不過ICT project manager唔係MLTSSL上,所以就算你做夠6年都轉唔到PR(除非中途政策有變化)。
Which occupation are you?

報名link:https://forms.gle/gXd7f3Vw2BVPxAYN7

各位追開post既巴絲打,我頭post提到既seminar定好係10月5-6日,到時除左有小弟民講解澳洲技術及投資移民外,另外會有澳洲CPA會計師並房產專家到場講解。

想了解更多可以加我TG @will1878 查詢。
咁即係點都無辦法可以喺度做完6年後apply 190?

咁如果用ICT account manager呢? 呢個ralted discipline就2年 experience non related 就3年。 我讀master of property嘅 我地公司做smart house嗰啲野 仲有 internet resale and virtual internet service provider俾啲airbnb公司, 叫唔叫related to proeprty?

唔related 嘅話要3年 experience我又唔知有咩方法PSW 2年後再做多一年
讀master of property點解唔去做valuer?
55唔該曬
我都係啱啱開始接觸移民
好多嘢都唔清楚🙏🏼
唔該曬你呀
希望畢業之後佢地仲要人啦
Btw 講座加油!
我一直都有搵咖,但無回音,學校send出黎嗰啲GT 全部都要PR先做到,自己搵細公司嘅亦無人理我,我連唔係做valuer嘅工但係同property有關嘅都有搵,諗住入咗去先算,都無回音sosad
你地呢個valuation行業真係唔太熟。
Thanks!希望當日見到你。
唔緊要,多問多自己留意番相關新聞就得。
根本就係一個惡夢 無PR唔請 但又要EXPERIENCE先有PR
所以依家做緊間公司佢又肯擔保我嘅話 咁我就梗係睇下有冇方法用呢份工移民

所以482 short term 連190都唔可以apply? 我以為只係唔可以apply 186定唔知187
190既話符合番州擔保要求就得,本身攞咩簽證唔緊要。

個人覺得IT公司可以成功擔保你申請482既機會唔太高,position genuineness會係個問題。
你好呀巴打
物理治療冇得直接拎牌過去
係咪一定要讀書先
eng: 10分
skill: 5 分
得個50分
過多兩年加埋谷OET 到straight A都係得65

係咪真係要去個邊讀master先得
就會加多20
到85分係咪好啲

留名你個session
即係佢會覺得我份工係假? 咁我畢業前已經喺佢公司做畢業後又做兩年先apply 482 都會覺得唔係真?
移民局會認為你既學歷背景同擔保職位完全唔夾,從而懷疑擔保你是否為左幫你留係澳洲。

有相關工作經驗會好d但係風險依然係到。
25+10+5都係40咋喎。你應該漏左個degree +15分。

OET 4個A 都唔係加15分。

你依家係香港做緊OT?學歷又係OT?
做Physio
Degree都係physio
咁應該係我而家有55分
過兩年加oet A都係得70?
唔好意思睇錯左職業治療

Physio既話真係無做過,根據physiocouncil既網站,佢地要審你既degree是否同澳洲equivalent,唔係既話就要考試。

英文都係次要,要搞掂個skills assessment先。唔得既話就過黎讀個master黎過渡吧。
樓主, 我想問一個關於 release letter 既問題
如果我啱啱開學冇耐, 但對讀果科冇興趣, 想轉第二間U讀第二科, 係咪一定要release letter 先會收?
如果我直接discontinue 我而家讀緊果科, 跟著先再報新果間, 咁又得唔得? 使唔使release letter?
萬分感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞