澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
我果區係極少得兩三頁重要入面有大半係請Senior/manager,一定唔會請我
唔該晒!

呢個幫friend問 佢做quality assurance 但assistant 食品嗰邊 香港做咗兩年野 呢個occupation係咪無? 我只係搵到QA manager.

再次唔該你啊
師兄讀緊書?

其實真係預左會少機會,同埋人工差一截,唔知會唔會一有空缺就爭崩頭咁。
畢左業好多好多年,距今差唔多5年,之前讀完professional year排左一陣,等到visa過期返左香港做左幾年野,以為已經絕望
兩年前突然收到agent message佢話最後機會,可以去塔州整個190或489,響Tas讀個濕鳩diploma搞左兩年依家終於拎到489,
冇諗到IT咁少機會,可能轉行求其搵份野做拎個PR算
我直覺搵到第一份就OK, 師兄加油。
如果做auditor 會唔會難搵工
由我巴可唔可以留個TG詳談
@will1878.
會。
的確無QA Assistant呢個occupation。要睇番你朋友既job duties是否可以對上QA Manager,同埋下面有無下屬,如果都有可以試下QA Manager(job title唔係重點,job context先係)。
點解?都係專業
因為畢業生多。
係咪有人一直係TG request secret chat比我?唔知點解accept唔到。
係咪Accept唔到我?
試下Add我?
@heilhydra777
係,最後要係呢度貼自己個TG先聯絡到
如果用讀書做移民,係咪要讀d professional?
我可唔可以都tg你傾?
可以。
由我巴打點睇QS喺各州嘅前景?
估計會穩定,讀呢個唔會移唔到。
第一份工重要依個我同意, 不過IT 係澳洲個現象係.....
好多人搵緊工, 同時好多公司搵唔到人 (其實香港可能都係咁)
依家澳洲大公司IT 工一般都有以下為主
- 愈專業愈大機會係contract base, 以半年至一件為主
(日薪/時薪計, 人工高但冇有薪假, 冇病假, 而且可以隨時炒)
- 通常唔會直接請人, 一般會搵agent shortlist 左先, 最後幾個成功者先去公司IN
- 睇經驗多過學歷, 話之你名校first hon, 基本上都係睇你之前有冇做過相關工作, 同埋間公司用咩methodology (例如現今大公司project 都係用Agile 為主, 如果你仲係用緊waterfall 就太out 了)

以下係小弟小小建議 (以個人經驗得出, 有錯請指教)
- 寫好定cover letter 同 resume, 特別係resume, 簡單就好, 基本上如果好多字 / 超過5頁紙 大部份阿頭會直接ignore (鬼有時間慢慢睇咩)
- 盡可能update LinkedIn, 好多job agent 依家用LinkedIn 搵人, 你LinkedIn d keyword 愈多愈易中, 基本上我每個月都有唔同agent 打來問我有冇興趣搵工.....
- 得閒update 下D 新SKILLS, 例如依幾年好多公司都轉用 Cloud, 如果有AWS, Azure 或 Google Firebase 會有唔少advantages. 寫開programming 既 就學下寫 app, 就算以前寫網頁都可以轉寫React Native

祝大家好運, 有咩問題歡迎交流!
巴打你好 第一次入
一直都唔鐘意香港個節奏 所以有移民諗頭
有上網睇下d人傾移民 呢個post都睇左個幾鐘

我係uk tourism grad 黎緊2020想過黎澳洲讀master

對移民熱門科興趣唔大(accounting, it, social worker etc),
因為讀master主要為興趣, 自己偏向想讀 environment , psycho 呢類 social science科, 甚至讀番旅遊

同fd傾過 佢話可以試下master 讀tourism 試下偏遠地區做旅遊 呢條路有冇得諗 ?

另外如果master讀environment / psycho呢類 仲要我想係大城市讀 係咪基本上唔洗諗移民

thx
Thanks
想問多樣,如果Gold Coast讀,仲有冇得喺其他州擔保/regional 攞分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞