澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
1 你有無係澳洲讀degree?你呢個情況好尷尬,除非你讀完半年後又另一個新既graduation title,如果唔係唔可以攞到畢業生簽證。

2 IB&Marketing 移民黎講,僱主擔保會比較難(因為要justify個職位需求會比較難),州政府擔保要睇番QLD開番之後既職業清單。總之黎講肯定唔會咁容易。
我本身已經grad左係master degree, 但1.5year duration
如果返去讀,佢會重新比個master degree title (2years)
個情程就好似我重新報讀一個master degree(2years), 只不過我有之前果1.5year master degree既credit去抵免,剩返半年讀, grad左 title 都會係2年果個.
我之前1.5year degree 同一間學校同一個program, 只係duration 唔同, 咁嘅情況下我讀多一個學期係咪都有機會攞到Temporary Graduate visa (subclass 485)? thanks
謝謝你啊
新既2year課程係咩先?是否 relevant 係關鍵。

Credits and exemptions
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/temporary-graduate-485/australian-study-requirement
巴打請問你讀咩電工課程 ?
我都想行電工技術移民條路
我29歲 香港有電工A牌 學歷有degree(商科)
香港工作經驗8年
未考過英文試

1.其實可以點搞??
2.洗唔洗黎讀兩年書??
已經有大學收左我
黎緊會搞student visa500
想問下呢張visa 既失敗率高唔高?我見網上都有失敗既例子
同埋而家咁多香港人同大陸人係果邊示威 會唔會有影響批visa?
thanks!
諗住拎左澳洲rn 牌先再諗第日移唔移民
但係地址成為我最大障礙
Why?

And 點解地址係障礙。
好少見到香港申請學生簽證會比refused。

唔會影響。
首先要通過職業評估。比你參考下:
https://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/programs/offshore-skills-assessment

可以攞到評估同埋湊夠分攞到州擔保/邀請既話,就唔使讀書都得。
唔太緊要。打個比喻Melbourne黎講最好既nursing唔係MelbU/Monash而係LaTrobe。

搵到工作就可行既。

可以。
無親戚係澳洲拎澳洲牌要澳洲地址
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞