澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
巴打個研討會係咪firm左10月頭
小弟澳籍港人 13歲開始定居澳洲
今年年尾會返香港避暑想睇吓有冇嘢可以幫手
好啊歡迎,你可以加我TG傾傾,@will1878。
有,但係我無link,求其他巴打放。

最近無係澳洲住超過6個月,同時又係香港交稅既話,就唔使計。

利申:唔係會計,9估。
1 唔使;
2 是的;
3 491。
澳洲讀完bachelor of accounting但冇工作經驗冇人請 professional year係咪唯一出口?其實professional year對揾工有冇幫助?定係讀其他master轉職業?如果讀master轉職業 巴士有冇咩建議職業容易移民?感謝
由我巴,tg add左你,想同你請教下
Yes。讀左PY加左5分先算,有D PY providers會比D唔錯既internship會對之後搵工有幫助。

其實你依家係accounting已經OK,搞掂之後可以考慮去Tas讀個1-2年既master(讀咩都可以)畢業後作為當地畢業生申請州擔保。
巴打我見你都介紹491多,而家189/190係咪好難,定係咁岩季尾?
同季初季尾無關係(同埋依家都唔係季尾),而係按照分數要求高低黎講,491既門檻最低。

當然啦,以簽證既好用程度黎講當然189>190>491,但係問題係依家189講緊最少都要80分,可以搞189既occupations又唔多,所以唔係咁容易達到同唔係馬上recommend。
好後悔早幾年無搞... 畢業已經想過好多年,而家睇番要80分...
Executive officer 大約係政府入面嘅Manager 做19admin嘢...
由我巴,我想問如果想同女友搞投資移民,要大約幾錢?有咩方法?
但上網睇PY要係invitation之前4年完成 姐係多過4年個PY就唔承認?如果係acct PY巴打有冇邊間推介?

如果tas州擔保係咪要1-2年讀master加2年州擔保再加轉永居留多2年係tas? thanks巴打
問多句 讀完PY係咪acct職業評估ielts 4個6就ok? thanks so much
巴打有冇做過讀JD既客?

純粹你既意見分享,我應該係做埋呢年儲夠三年工作經驗,再去讀,還是早啲爽手讀完,做一年好?

十萬個感謝🙏🏽
樓主
無hd,無degree,但做左維修呢行有10幾年
做親全部都係大公司國際知名

係咪第一步一定要攪掂左個Ielts先?
剛睇完個計分,得55分,如果計埋老婆我先有60分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞