澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
巴打eo I成6皮人工.仲有得升seo至少..連housing成十皮..都想走?
利申:同你差唔多情況
認真問..有興趣私下傾? TG: heyhey689
no offence..呢度有至少5成人都係香港撈唔掂先覺得移民係出路..咁佢地走係絕對no opportunity cost..
專業人士做得番本行又另計..
但一眾公墓員officer grade/ 有宿舍既force..真係走左就係0.. 個種人工既落差..優越感既消失..真係好難頂..呢度有冇人識過工墓員真係移左..好想了解多d..
97走個批唔計..佢地大多full pay層樓..係當地冇經濟壓力..
咪講左專業人士做得番本行另計@@
我見好多話想讀cookery/tafe 咁我認為係撈唔掂囉..
engin/STEM香港又冇前景..
其實我重點係想知公墓員既心態姐...
full pay已經好好@@..我係小市民一個
你起哂鋼..是咪燒着你
係香港見撚住班撚樣指鹿為馬就火 同埋主要為個女...
政治既野明白..但係夠錢就可以活係個bubble入面@@我身邊既civil servants比我感覺係咁..(我目前都係咁)
為個女-->i school唔得?
嗯..樓主打算過到去做咩?law related perhaps?
我講事實姐..向來香港都是藍領地獄 澳洲相反..你如屬此類我恭喜你都黎唔切
唔介意可以分享下你係香港既人工..
因為係香港假設兩公婆都係officer.. moneywise係完勝澳洲.
Helo, 想幫手分析下:

1)未夠30歲
2)Deakin (burwood campus) 畢業左7年
3)Major acct, 當地有1年intern exp.
4)隨時可以考番ielts
5)有親戚係當地

而家考慮返番去,成功率有幾高?大概要幾錢?
唔介意走TR>PR>citizen 路線
無錢讀Master btw
就咁睇,假設香港唔係做番accounting,假設考到IELTS 4個7,都只有60分。

本來最理想就係去Tas讀個1年級Grad Dip/2年MBA就可以搞移民了,但係你又話唔讀master。

依家太多accountants onshore/offshore都想搞過黎移民,有親戚無咩幫助。
維修係做D咩?Please elaborate。
無。

早啲爽手讀完,做一年好。
做過巴士既機械維修,主題樂園既機動遊戲維修,地鐵機械維修
1 Monash就唔錯;
2 Yes;
3 Yes。
呢個問題太空泛,最簡單黎講就係澳幣5百萬既投資移民。

其他既請參考Q&A。
Law degree但係19 Admin野即係無用,過黎讀個master啦。
有早知,無乞兒。

講下咩情況,睇下可唔可以搞到491?
巴士既引擎,波箱,尾牙,油渣泵既大修
底盤都有做月驗,年驗個d

主題樂園同地鐵就做保養同維修,咩都做
樓豬
我估你既提名職位只能係 399999: Technicians and Trades Workers nec,呢個職位係做唔到技術移民。

你不如講下太太係做D咩?
太太係做fashion design
1年Grad dip要幾錢?

方便的話可以Tg溝通嗎?有額外問題想問,但唔方便公開討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞