澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
樓主你好

我今年29,職業唔on list 做開medical sales,
香港biochemistry degree background。ielts未考,即將會去補習同考。目標全7。

想走讀書移民路線,target RN master 2年制果啲+偏遠地區,最後189/489都冇所謂。

我想問,邊個州同U會係比較穩陣?
又有冇其他科目係差唔多時間同金錢可以選擇?(讀nursing係因為佢一直都缺人,我呢個睇法有冇錯?)
邊度有寫?好似無呢個要求喎。
Adelaide戈幾間都ok,flinders/uniSA。

nursing吧,唔好 get distracted, 呢個睇法無錯。
巴打你好

我26歲,係香港degree social work畢業,做咗兩年幾SW, 未考IELTS, 另一半都係SW.

而家係咪應該考IELTS先?其實係咪應該考academic 啊?到時唔夠分可以去讀master , 讀master 又係咪一定要讀返社工呢?

唔該晒🙏🏻
Overseas SW做職業評估一定要考Academic先,英文係職業評估要求。

唔一定要讀番SW。

報名link:https://forms.gle/gXd7f3Vw2BVPxAYN7

各位追開post既巴絲打,我頭post提到既seminar定好係10月5-6日,到時除左有小弟民講解澳洲技術及投資移民外,另外會有澳洲CPA會計師並房產專家到場講解。

想了解更多可以加我TG @will1878 查詢。
樓主你好,香港grad既RN, 需唔需要係香港考左澳洲牌先過到skill assessment 定係可以照拎香港學歷同工作經驗,然後過到去先再考澳洲牌? thanks thanks
ANMAC一般都可以直接認可香港既nurseing degree,所以其實可以skills assessment同registration一齊申請。
最似261311
係,8年都一樣

261311 Analyst Programmer
261312 Developer Programmer
261313 Software Engineer
261314 Software Tester
261399 Software and Applications Programmers nec
但係我冇nursing工作經驗, 會唔會拎到牌都冇得移?
幫推,多謝由我巴, 已經介紹比朋友
香港電工牌係個邊係唔認
要係澳洲讀一年cert III
再行4年apprenticeship先正式成為澳洲正式既電工
巴打不如留個tg傾
我最近都搵緊邊到讀好
樓主比個個link 係悉尼讀
係490下去偏遠地區讀會有分加

@appletreeeeeeeeee
感謝🙏
南澳既話一定要搵到相關工作先可以申請南澳既州擔保移民。
261311既話,搞掂評估同英文後,可以試下申請VIC既190州擔保。
姐係有offer就得,有冇話要做夠幾耐?
我係香港牌換澳洲牌,有要求架
我睇d blogger 都要去銀行拎住址證明
香港electronic engineering bachelor
如果去澳洲讀個EE/CS方面既phd 移民機會大唔大
有無話邊個州份會特別難?
有電工嘅international course㗎咩?
仲有international student係冇學徒做㗎啵,因為政府唔會資助你,employer當然唔會請你啦。係澳洲讀trade嘅課程係行job ready program先攞到skill assessment
之前我聽樓主講過話cert III比international student 讀
但唔清楚行唔行job ready program
由巴你好,可唔可以幫我分析下呢個 case? 因為我哋英文比較弱,工作經驗又唔知可唔可以加分,所以想了解清楚機會大唔大先。 如果唔大,都係疊埋心水諗其他出路 感激!

小弟年齡: 35
學歷:06年 high dip 畢業(Network and Mobile Computing), 18年補返個 parttime degree (Computing and Networking)
工作:8年相關工作經驗
英語:ielts 全6
評估:
ACS, ANZSCO 263111 (Computer Network and System Engineer)/263112 Network Administrator

老婆年齡:34
學歷:08年 high dip 畢業 (Digtal Creative Media), 17年 parttime degree (Marketing and Public Relations)
工作:8年相關工作經驗
英語:ielts 全6
評估:
VET, ANZSCO 2632413 (Multimedia Designer) / 232411 (Graphic Designer)

疑問:
- 我諗489/491州擔保應該都係唯一既選擇,唔知我哋呢兩個職業有冇州份可以擔保?

- 唔知有冇睇錯,我見263111,263112呢兩個職業州擔保要 itles 全7 + 75分? 如果真係,我諗我可以放棄)

- 工作評估,學歷應該報 Highdip 定係 parttime degree? 報 Highdip 工作經驗係咪有分加定係會減哂黎滿足要求?定係直接報返 Parttime degree 會好啲。

- 就咁睇,應該我老婆做主申請定我本人申請比較大機會?

唔好意思,問題比較多,請見諒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞