澳洲移民 你問我答 (8)

1001 回覆
84 Like 3 Dislike
咁有冇話讀咩類型既master最好?或者係邊讀最好?
係咪一定要讀兩年?
師兄 如果做銀行 成功率有多少?
Mech eng. 30喇 單身
工作經驗?
睇你做咩位,不過大部分唔可以直接做移民。

考慮下過黎讀書黎移民吧。
去tasmania讀最好。

Teaching/Nursing/Social Work/QS/IT都可以考慮。

最好讀2年,咁樣可以攞足讀書分。
1年唔夠,最少最少都要2年。
其中一方係citizen, 如果生小朋友, 個小朋友駛唔駛係澳洲出世先拎到citizen?
唔使。
直接親屬擔保每個月得10個quota,65分估計=無可能。

以親屬作為州擔保要求倒是有可能,但係要睇番你個親戚住邊區。
依家喺melb讀緊master of property 幾個月後畢業。 想問下如果我要用valuer去移民 做assistant valuer嘅experience係咪唔可以計落做skill assessment required 嗰1年經驗? 要考到牌做valuer先計?

仲有係咪state nomination會易啲? 我見啲人話state nomination唔使鬥高分,有nomination就申請到visa? 如果係我想直接就搬去嗰個state搵野做,邊個state會易啲有nomination?暫時諗緊adelaide/nsw.

想讀埋NAATI 去加分,想知我係可以拎住依家呢個visa繼續讀,定要轉visa讀?依家student visa出年8月先到期。定係我拎咗psw 都可以拎黎邊讀邊搵工?如果拎住個psw visa讀NAATI, 可唔可以做full time work?

讀呢科仲有咩工建議係可以用黎移民?

好多問題,萬分感激!打去啲agent個個都話唔知唔清楚
請問 護林員 係咪長期缺人 同埋需求嘅學歷要幾多
我估你指forester(234113)?至少都要degree。
做assistant valuer嘅experience係咪唔可以計落做skill assessment required 嗰1年經驗?
可以,但係duties盡量要cover番Valuer既內容,請supervisor寫好D就得。

仲有係咪state nomination會易啲?
Yea,但係依家只有Tas可以無條件擔保TR,NSW唔擔保Valuer,SA會有additional requirement。

想讀埋NAATI 去加分,想知我係可以拎住依家呢個visa繼續讀,定要轉visa讀?依家student visa出年8月先到期。定係我拎咗psw 都可以拎黎邊讀邊搵工?如果拎住個psw visa讀NAATI, 可唔可以做full time work?
你依家應該係student visa吧。可以同時讀翻譯,攞左PSW都可以一邊讀書一遍full-time工作。

讀呢科仲有咩工建議係可以用黎移民?
Land Economist.

我都係Melbourne,你打去邊個agent度啊
Canberra係另一套計法。有親戚會有幫助加matrix分。

Matrix詳情:
http://www.canberrayourfuture.com.au/portal/migrating/article/guidelines-and-application-canberra-matrix/
唔該晒你啊,再想問下如果SA有咩additional requirement? 好似記得之前見過類似要有1年喺SA做野嘅experience(唔係adelaide就6mths)?我依家又搵唔返

咁我今年12月master畢業,當我依家報NAATI又當即刻有得讀,好似都要讀成半年,唔會因為我master畢左業用個visa繼續讀其他野而有問題?

Tas無條件意思係我過咗skill assessment 跟住就算未有人請都可以申請?同埋我見到valuer skill assessment個required嘅1 yr experience 係唔可以計落experience加分嗰度係咪啊?

其實都諗緊另一個option就係反正都想讀NAATI, 咁Tas又好無條件,interpreter嘅skill assessment依我理解係考咗個試certified咗就ok? 咁其實係咪如果我讀完考咗個試用interpreter/translator 去 Tas 用 state nomination會更快? 唔需要有experience/job offer?

又打多咗一堆問題 我返咗香港放假諗住問香港啲agent 見我唔係投資移民嗰啲即刻就態度唔同晒呢個我都唔知喎唔清楚喎

再次唔該晒你啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞