【眾籌】我地出咗final draft啦!!!!

2168 回覆
6886 Like 25 Dislike
哈佛定劍橋呀。。。。。
。。。弱弱想問ching... 點解會用左書信方式寫既?
有d文法需要搵達人執執。
出報章用呢個句式會有d問題。
搵Soko 望下先出final draft 會比較好

本人日文程度未到執文法程度
不喜勿插🙏🏾🙏🏾
第一張幾好
如果有埋警犬full gear 既相做對比就更好
廣告講求簡潔

廣告與讀者有關聯

應該出
“路經香港的你將會送往中國受審
保護香港自由 & 主權”

細字五大訴求
圖拎烈士背影
受眾讀者有關聯先會了解發生咩事

加個QR code & # liberateHK

睇完廣告上網查我哋香港發生咩事

而家篇文太長, 唔會睇你
求廣告人幫助
Tg點add?
應該係the two millions of us took to the street?
有冇喺個tg group嘅巴絲可以轉達上述意見比負責人?

推左成晚,但完全唔知佢地睇唔睇到
push
真係第一張圖 個張力勁D
黑白色狗 加彩色義士係咪會更好
睇返google drive 整合, 有個tg id
頭先問佢拎日文公開信睇有reply
登埋new york times第二日頭版
連登兩日頭版
美美美國哈哈哈哈佛大學
推到有關群組睇到為止 !!!!!
相一定拎烈士背影黃雨衣
其他一定無得比
last one !!!
多字=tl;dr
長篇大論寫背景同經過嘅就收埋啦,唔係你整個QR code嚟做咩
希望其他報紙改到
大致整合左各位巴絲建議,歡迎大家加落去:

1)標題用:We shall never surrender
英國二戰時期首相邱吉爾名言,知名度極高

2)建議黃雨䄛勇士以一敵百圖

將義士改返彩色其他地方黑白
一黎好孤身作戰feel 要國際幫手
二黎突出我地有希望不怕強權
三黎義士有血有肉vs黑警殘暴冷血
四黎對我地有好大象徵意義-pp個烈士
但要搵返個授權

3)自由民主等核心價值為主,反送中為次
-唔好長篇大論講反送中 只攞嚟做一個例子反映共產主義滲透 (勾起返鬼對冷戰嘅回憶)再講少少警察暴行 引發人地同情心
-強調香港人係自由世界一份子 雖然落左係極權既超級大國手中二十年 仍然熱愛自由 民主 人權
-再講下香港人有幾團結同對抗暴政既決心 毫不退縮
-簡短有力三段就夠
-plead/beg/save 個啲字唔建議用 太卑微 亦都令人覺得大把陷入緊戰亂既國家慘撚過你
亦都唔建議用太arrogant 既字眼 好似香港人救世界
-要不亢不卑 希望自由世界人民join us in the fight against totalitarianism
其實依個point都好多人同意,不如試下改改佢
我地都知道文宣好辛苦,但趁有國際關注個陣,不妨講闊啲、長遠啲。
-淨係反送中真係太短視。其實難得國際關注,寫多個point, 爭取民主/普選.留個大方向, 會唔會比較好? 等國際間可以持續關注香港形勢,形成一股真正外援力量.真心希望篇文可以更進取, 更激昂

4)排版出現問題,唔好用英文對齊

4)加Hashtag
- #LiberateHK
-用d無左HK呢兩個字ge hastag
( 更可以推上大舞台 如果其他受抑壓嘅事 都可以用同一個Tag 影響可以更深遠 e.g. 蘇丹內亂>可能引發到metoo movement)

參考圖:

[/quote]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞