大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
21k *13?有無bonus
嘩....
Stay支那先21k,你小心啲好.....
電子仔上支那做,fg都25k左右
就係驚緊遲下會唔會好難返黎香港搵野做
全包
所以仲考慮緊

未accept個offer
offer letter冇寫bouns

可能簽contract先寫返d細節野(e.g.幾多日假之類)
但stay支那先21k唔化算
我朋友係澳門做消防工程42k 房津包括在內

Fg? 定係極端例子
係香港做左3年 17k
一去澳門就42k
應該唔係極端例子
佢唔識人 就咁sd cv去in
亂開42k 冇俾人壓價即請
我本身唔想係呢個post罵人,

但你講既野同毫無constructive idea既廢老論調有咩分別."捱下啦捱下啦肯捱就會出頭架喇"....

做護士D人又何以見得好有commitment?你夠膽講唔係為錢入去做?

教書又有咩野門檻去保障佢對呢行好有commitment好想春風化雨啊?

根本就偷換概念

唔係屋企有幾層樓渣手有幾百萬等食既正常本地大學生一定會明白, 當初對投身社會既理想同堅持, 起碼有一半都一定係受現實環境影響而定型.
asso狗,去hku就要讀多兩年
你條撚樣都on撚9
做contractor又曬又熱
出去睇撚住人地落石屎
企足批粒鐘
做consultant晚晚ot到十點幾
叫唔駛你做 開下會簽下名
笑撚死
邊間咁撚好做呀?
入唔到不如話自己廢

識人HKAL 4A HKU first hon, 依家做緊政府engine, 未夠三十歲計埋housing已經年薪過百萬。

根本依科幾十年前就係神科,係依家多咗好多垃圾入去讀,影衰晒依行。
咩product? 預一世番大陸就冇所謂啦
Why not,依兩年值得用係hku
出到黎人工待遇都唔同
做唔到有錢人都係你自己廢

識條友叫李嘉誠...

舉呢啲例子黎係有乜撚野用?

"根本依科幾十年前就係神科,係依家多咗好多垃圾入去讀,影衰晒依行。"

都幾認同你嘅講法 亦正正係咁先要有呢個勸世post 正如你所講而家成行都俾近代嘅垃圾工程師搞衰晒影衰晒 咁新嘅畢業生就更加唔應該入行 成行都衰撚晒 仲爭著入行嗰個係戇鳩 呢個post 就係講緊呢樣野
25 歲的我,已經唔諗簽咩C 牌,做咩大Project,識大細細for CEng
疊埋心水,轉份hea 工,操下體能,考紀律部隊督察仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞