大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
介唔介意講下公司名?
FYI, 你做R&D, 你預左人工唔會點加, 可能做10年都係得果30K-35K, 唔會好好架咋.........不過如果你話R&D 係你個人興趣, 而你又唔係好等錢洗, 咪入行做LOL, 畢竟做R&D 唔易轉工.
連BONUS 先30K+ 唔算好好人工
小弟有朋友, 做左5年收銀, 份CV jumpy 到爆, 而家入左client, base 31K, 但就無bonus.
行完
準備緊考

如果想做建築類工程想考牌
u grad 入唔到client 都最好入consultant 行scheme
個exit opportunity 一定好過fg做contractor
電都要溫mech仔無讀electrical installation係咪可以收皮
香港IT虛火黎,香港果啲多數都係low tech IT,外國講緊好好景果啲叫high tech IT。
Construction繼續掌控成個工程界,咩電子撚機械撚全部要死埋一二邊。
先打殘傳統機械工業,再打殘電子業,IT又不幸自爆。自此之後,Construction一統江湖,千秋萬代
想問下fg入乾收應該做幾年先好走?
都係 不過要忍受低人工
捱完scheme 做多一兩年攞左design experience
先博去Client / contractor
想再hea d 可以入物管
多謝巴打寶貴既意見
mech 人咪做緊bs 嘢
唔止低人工
仲要做到隻狗咁
sub仔咪又係跟consultant 份design intent 去揀pump,撚會個個自己計一次先再上咩,就算會計都唔會夾落份submission度啦,有咩事就話consultant design 錯

pump sizing 計pump head,flowrate,睇埋bec

pump head同喉size,樓層有關,flowrate同Loading unit有關,BEC睇用電
牛奶仔到咁?
BEC 玩左7年la wo
lm
做大判開濕鳩機電會實追sub仔交report架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞