大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
我聽過有consultant asso director 入政府做E
你咁講實有 MTR 之前沙中線director幾百粒Tim
係咁叻既人根本行行都屈
佢當初入bank應該唔止搵咁少
This
想問下mech仔除左bs, 有冇其他(工程)出路
一年跳pt 加薪 計落有二千幾三千
大電係咪要乞食
咁係因為佢地真心鍾意工程兼有能力啫問題係大部分人一早已經捱唔住,呢個我都知嘅
笑撚左
真心鍾意工程
鍾意錢姐 屌
去到management grade你覺得有幾多工程野做?
我指嘅精英係喺某一個area (eg tall building design) 嘅權威,有份寫本code嗰隻
轉型考銀行/發展商MT la
利申:見有人成功
我成日覺得做工程最大問題就中年就業問題

97(金融風暴之後)好多position都唔係長約

唔好彩俾人雞左就
我civil 畢業轉左行
依家比char e 月入3/4倍左右
上一個post就比件垃圾話off topic

其實long term真係唔應該入工程
借隔離post
跟你搵食ok?
No la
讀得工程都有一定能力
選擇自己喜歡嘅行業啦
10萬一個月?
重要咩?
保險? 賣樓?
大把唔係呢個精英但搵得仲多
香港CODE 全部左抄右抄
同埋無記錯寫呢D CODE 既係政府工程師加大學教授
但搵得最多既唔係呢班人
多數都要有academic background
UG讀得好嘅真係讀上去phd仲好
無錯,真係搵到幾十萬個d一定係business men,一係跑數叻一係哄客,唔會係因為你嘅technical skill 而拎到幾十萬
不是保險賣樓
但如果你具備呢D能力,去做金融又一定搵得更多。何況做工程總監無論係干收,判頭定MTR都會有機會要孭政治責任,金融界唔會。最壞情況咪compliance risk但你睇雷曼苦主嘈左十幾年邊有人出事,點都告唔入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞