大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
你報邊間公司gt 唔洗寫廢話呀 唔好攞嗰pccw 土炮袋底公司嘅gt出黎講啦 報disney unilever 嗰啲gt 都唔知要做幾多手續 用幾多時間brush up 份cv

上莊exchange 冇話唔得 但當有比較下咪輸蝕囉 人地冇lab lecture time又少 大把時間坐booth 搞莊務 搏盡無悔 大把free credit 可以用黎trans科 exchange嘅大學選擇自然多好多 engine 仔做同一樣野要面對嘅困難係大好多

我唔明點解你永遠都理解唔到比較嘅概念 呢個世界冇話邊件事係做唔到 係容易定困難姐 既然有相對容易同開心嘅方式去達到目的 點解要入engine玩困難模式呢?

其實你覺得自己搵到份好工喺科學園覺得好滿足 咁樣係冇問題 亦都為你高興 但其實呢個世界好大 我諗你份工冇咩邊個會覺得好威 至少喺你r&d 咗啲咩勁野出黎之前

你有passion 係好事 但唔好因為自我滿足感膨脹 所以將玩困難模式再achieve晒所有野講到係理所當然能夠做到

其實我覺得你係太focus 喺engine 所以連大學入面其他人嘅情況都睇唔清 搵工亦係搵返engine 嘅工 自然唔知呢個世界發生緊咩事 你求其搵份非electronic-related fortune 500公司嘅grad job 報下 自然知咩事
應該
間公司俾唔俾唔開先
依家咁難搵工,你唔簽可能冇狗飯食
今朝回文而家先睇清楚,其實scheme真係唔簽好過簽,人工無加到綁死自己為咩野,又唔會易左考垃圾
其實做愈耐會發現,成功例子都係先天同early career因素多
性別,外國神U,有無master,頭兩間咩consultant出身,等等...仲有睇你工作經驗範疇。好多野都係先天同你early career已經定左型,年紀愈大嘅努力係愈無幫助
而年紀大先成功個堆較多都係靠際遇同識人。
當然後天可以努力到嘅都係你講個D,但做緊野先開始就改變唔到太多。所以勸讀緊beng又轉唔到科嘅大家講,有心做呢行就真係讀好D書, 早D裝備好自己背水一戰博CEG同client,反而入行5年左右都未見到方向嘅就儘早考慮斬纜離場。
做咗5年marketing 今年終於
https://lih.kg/1122180

呢個都可以比DSE畢業生/BEng同學仔考慮參考。其實真係大把工種做5年有40k, 工程95%人考完個chartered eng都無。
個post去到#81打後好多人話樓主係special case wor
我自己識d fd做4,5年都係2x k同多OT
個個升得快BBA去哂marketing la
engineering exchange 好難transfer credit 返黎, 去得exchange, 多數都要defer, 同埋你ECA 方面, engine 人玩果D ECA 多數都無咁chill, 例如AIESEC, AIESEC 好難入, 同埋要英文好好先至得, 加上又CHUR, 讀engine workload 咁重玩AIESEC 未必handle 得黎(神人另計)。 入AIESEC 好多資源, 至少佢可以幫你搵一D 好eye-catching 的overseas intern, 對你日後考MT/GT/i-bank 好有著數。

你正正講左重點, 就係MT/GT 個application 係對商科人有優勢, 至少人地份application essays/experience sharing 已經可以體驗得到, engine 仔即使做過consultant/contractor intern, 考呢D 工都唔係咁易包裝去寫呢D 文...........所以理/工科的人去考general 商科工多數都會係弱勢........

不過咁, 讀書同搵工都要努力, 問題係, 多數engineering department 堆人都無"鬥心"一齊去考MT/GT, 你想搵人同你練interview, 一齊砌好果D application essays 的機會都無 (除非你走去報HK careers 呢D 垃圾agency)
同意, client 要的係all-round candidate, 考入難度/成功率同考大公司/大銀行MT 差唔多
成功率的確係差唔多,但難度就一定唔係你叫班入到ceg嘅人去報MT實俾busi仔吊打到體無完膚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞