大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
其實只係大部份sector 做到, 但大前提係你要轉工....
想轉甚麼先?
你係教DSE 4 科主修CORE 就易, 其他科, 好難有perm 位
入左行轉行真係有困難, 好多其他行頭的僱主唔會明/了解工程師的生活 或難處, 除非真係撞啱in 你果個HR 係做過工程公司, 咁可能會易講好多, anyway, 都係睇運氣...
big4 出黎的CPA --> YES.
但普通local firm CPA, 咁就一定係工程狗好搵D....
當年報過俊和, 無interview......
人地都做到咁大怨氣,可能冇機會入去係好事呢
何方神聖?
俊和DT?
都未必....做到FI的話都會高,我兩個朋友(一男一女唔同U)當時做5年都有近40k...唔輸civil
5年40k 一定贏civil la
做到2nd tier audit 都贏civil 啦 已經唔提其他discipline engine
建議多d 畢業生返母校同番d師弟講 畢業aim 其他行業 真係搵唔到先做番engine呢行

如果當初有人同我講就好了,contract寫長短週 但事實返6日工無人工補 因為d 合約有個位寫左工程有需要 星期六額外返工無補水
yes如果當初有人點醒我就好
俾老豆水鳩左入行
會計考完牌可以去黎開公司

工程?
有AP RSE RGE都可以
但100個可能得一個有
得呢幾個牌叫食物鏈上層可以拎黎自己接生意。不過最多人講既“牌”不過係個membership咋,呢個“牌”既價值同ap rse rge比差天共地
如果公司無gathering events
唔係興趣班就係speed dating架啦
non big 4 audit corporate人工升得好慢(5年輸比civil maincon)
不過大不了仲有mid joint big4呢條路chur高返人工,搵個做緊嘅refer過到apt test通常都入到(流失率太勁)
公司係FI, 有個做開commercial accounting 的女人, 做左1X年, 而家應該係35-40K, 其實同做civil 差唔多........

有big4 audit 的身價係高好鬼多...........
同埋big4 做2nd tier 只係同civil 打平手........不過咁, 做開2nd tier, 想入返big4 唔難......只要你唔介意OT 到爆就得, 但experience 要俾人discount....
小弟係條女/老豆水入行.....
同意, big4 出黎條路普遍順好多, 有唔少做ibank back office/middle office analyst 的人都係覺得做big4 audit/advisory 開始好過做Bank MT/GT or even ibank BO....
香港商科政府工先係王道吧
一係撈偏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞