大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
咪係
Fall sem 10-11月閒閒你最撚得閒嘅時候
我上年10-11已經搵緊工,見到今個月已經不下十間公司,試探唔同公司嘅價錢同行情
就算工程入面top tier 又點 好似之前個巴打話al 3a first hon grad 喺政府做E 30歲百萬年薪 好叻 但對比返其他專業 business field 嘅叻人所享受到嘅福利真係唔算特別好 唔講人工福利 人地個office 環境同入面啲女都贏你幾條街 要記著 唔計訓教 打工仔有一半時間都係喺呢個環境入面度過

冇話報唔到 趕頭趕命 瞻前顧後姐 特別轉行係要花唔少時間預備 當然人嘅極限唔只係咁 但你對比其他科嘅同學咪會察覺到engine 仔喺呢方面係玩緊hard mode 講埋啲咩時間一擠就有嘅理論 跟本係唔中point
咁依樣嘢要多謝港共政府
啱 大公司mt 好多都係11月就報得 咁你係咪想講engine 仔轉行就淨係得fall sem 10-11月呢段時間? 人地唔計final exam period 有6個月報工 呢啲咪比較囉 一比較咪柒囉 好似我同你討論都係架 有比較咪見到邊個柒囉 我諗網上討論啲巴打係只會睇你嘅內容中唔中point 你搵到幾多份工其實真係wfc

再講 呢個世界唔係得mt嘅 如果我份工係spring sem 先有得報 咁又點? 例如紀律部隊 spring sem 先有得報 再加要用3個月時間操體能嘅咁點算?
做哂assignment exam就無時間去搵工做運動做體能,藉口可以再作大啲,真係未見到有工程朋友咁樣講
Fall sem至spring sem你淨係得兩個月得閒做依啲嘢,喂唔好咁痴線啦誇張到咁,匪夷所思
你有幾多個工程朋友成功做到officer 呀 你嗰啲朋友耍太極當運動 又或考唔到收撚咗皮就咪出聲啦...

不如你望下身邊有幾多個工程朋友係好撚fit 成績又好啦 喺度講經講埋啲傳聞證供 麻煩攞啲客觀證據出黎 3個月練體能係體能官喺訪問入面講 engine 仔冇女打咁多飛機咁撚潺 3個月唔撚夠添呀 hku civil 2018 入fs so 嗰個一早放撚棄咗學業喇

以為一個見咗咁多份工嘅engine 仔應該係叻人啦 但點解講咗咁耐都唔撚明 係比較 比較 比較呀 原來engine 仔邏輯思考能力咁弱 真係為工程界嘅未來感到擔憂
完全唔明你點解糾結喺2個月定3個月嗰度
明明個重點係喺比較度
你要比較到咁仔細咪你贏囉 邊科差唔多分fg 30k,邊科課程「輕鬆」而「多啲」時間去操體能,邊科啲女多啲正啲,真係覺得比較得好肉酸

護理對病人啲核突嘢,1個對只少10鳩幾個你唔講,課程輕鬆嘅fg做唔到政府/紀律部隊乞食十零k就wfc,想多女本身就唔會揀工程啦反其道而行?好多嘢唔同性質,唔知你仲點樣比較落去而且客觀

仲要有例子講到放撚棄埋學業去考,邊夠你抽呀大佬,嘩咁客觀,有無stat睇下相差幾多spare time去做你講嘅嘢呀,無就即係你都係鳩噏用自己所見所聞當真理啫 50步笑100步啫
肉唔肉酸係睇你個人本身思想係點姐 咩人咪睇到啲咩 睇野全面嘅人咪會睇到人生唔係得 高起薪同charter牌 而係仲有其他好重要嘅野

你冇講錯 每個行業都有自己嘅辛酸 但呢樣唔係重點 因為我由第一個留言開始已經focus講緊engine 仔轉行會面對到嘅難題 以補充呢個post 缺少內容 係你冇睇文盲中中咁spin 去第二度諗著死都拗返生 明明討論緊轉行嘅容易度 你就格硬拉去講其他行業嘅辛酸 你拉到咁闊就自然好難客觀 係你自己問題 我想討論嘅野係engine 仔轉去generalist工種所面對嘅困難

個放棄學業去考嘅例子係想話你知轉行係需要去到幾extreme 至於關於spare time嘅stat 你攞啲lecture tutorial lab timetable 出黎比較下自然會知 由第一頁到呢度都冇巴打質疑過engine 仔spare time比較少呢樣野 我諗你冇需要喺度撐飯蓋 嗱返渣沙

繼電工仔又一個無邏輯思考能力嘅engineer 難怪啲巴打話工程行業質素低下
原來撐工程行業嘅係班咁嘅人 你話香港engine 點會唔越做越差
香港engine本身就係水泡科,收得既人數理邏輯能力勁極有限(幾諷刺),而呢班人入面比較好既一批多數入左civil cs。
加上香港人多數都係冇興趣讀書,只在乎搵到幾多錢,對engine冇興趣已經讀到好辛苦,仲要數理底差,出黎既人質素又會有幾好?
問題只係在於人,假如hku civil好似黃金時期至少要al 2a~3a先入到,我諗質素唔會低得去邊。
呢種睇錢至上既心態害撚死成個香港社會,尤其係職場,一堆冇心只睇錢既人走黎做技術型工種。
出嚟做野唔講錢,唔通同你講心
點都係講能力先。
依家係一堆無能力無興趣既人充斥住成行,有能力既又唔想做呢行。
啱呀,不嬲香港人都係睇個錢字最緊要。有抱負個班人到左最後咪又係要跟返大環境變,打份工啫,冇人工個個都想跳走。

總有人話做director級幾好搵,一間公司可以有幾多個director丫,唔夠project養既話咪又會俾公司整走,到依家班grad考完牌都唔知要做幾多年先爬到上去,人地入政府to升到max做到退休搵到舊錢都屌打行內既中層人士,做得工程識既下計數既都知點揀啦,關有冇心做乜事?
你去睇下啲所謂“design”咪知班人有冇心做,鳩圖鳩計鳩design。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞