大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
engine 硬性規定要有industrial training 同intern
代表想轉行嘅同學 喺暑假係唔會有機會搵其他intern 黎砌cv 其他科嘅課程係唔會有呢啲要求 代表佢地未來搵工會贏你好多條街 even 係讀乞食科嘅同學

final year 課程辛苦 人人搵緊工甚至攞埋offer 你都仲係忙緊fyp 忙緊mid term exam 到六月忙完 已經冇工可以報 就算喺六月前有工in 往往都因為要瞻前顧後 唔夠時間預備interview 遺憾收場

最嚴重嘅係 engine 嘅課程根本唔係訓練令你成為一個well-rounded 嘅人 九成course 都係冇presentation 冇group project 完全幫助唔到學生提升表達能力 自信 團隊合作能力 而呢三樣往往係面試入面hr 最睇重嘅能力 亦係普遍工程學生最缺乏嘅能力 出去interview 乞食科嗰啲唔洗prep 都輕鬆贏你

假設你考慮轉行 讀engine 所學到嘅知識全部都係廢嘅 咩野石屎水喉全部都係垃圾 除非你讀cs 去搵finance 工都仲有機會吹下fintech 相反 讀傳統工程嘅你 大學嗰四年真係晒錢晒時間 讀乞食科嗰啲都話有得玩活動 食足四年女 先乞食 你工程狗 女又溝唔到 工又搵唔到

仲講咩eo ao 紀律部隊officer 讀sosci bba 同其他乞食科嗰啲同學 大把時間操體能 上workshop 練十鳩幾萬次先去考jre 去fitness test同grp in 你呢個先天不足 dse靠maths phys chem拉高 先有25分嘅engine 仔憑咩同人競爭 先天不足都唔緊要 更重要嘅係你俾engine剝奪埋 全人發展嘅機會 時間 心力 同未來
科大?
講得太好...香港undergraduate的工程訓練根本係垃圾..多得HKIE唔小又
HKU都唔會好好多...工程系棟樓就好似有個結界係到一樣.
傻仔
退休潮過曬
依加入去分分鐘一世TO
但都好過出面做
HKIE對工程界冇貢獻
其他外國機構更加
如果5年升到STO又有ot篤好似可以搏下
好過consultant 40歲俾人炒
傻仔
退休潮過曬
依加入去分分鐘一世TO
但都好過出面做

無得升好過出面做, 講得好
兩邊都係崖
點行?
engine 硬性規定要有industrial training 同intern
代表想轉行嘅同學 喺暑假係唔會有機會搵其他intern 黎砌cv 其他科嘅課程係唔會有呢啲要求 代表佢地未來搵工會贏你好多條街 even 係讀乞食科嘅同學

final year 課程辛苦 人人搵緊工甚至攞埋offer 你都仲係忙緊fyp 忙緊mid term exam 到六月忙完 已經冇工可以報 就算喺六月前有工in 往往都因為要瞻前顧後 唔夠時間預備interview 遺憾收場

最嚴重嘅係 engine 嘅課程根本唔係訓練令你成為一個well-rounded 嘅人 九成course 都係冇presentation 冇group project 完全幫助唔到學生提升表達能力 自信 團隊合作能力 而呢三樣往往係面試入面hr 最睇重嘅能力 亦係普遍工程學生最缺乏嘅能力 出去interview 乞食科嗰啲唔洗prep 都輕鬆贏你

假設你考慮轉行 讀engine 所學到嘅知識全部都係廢嘅 咩野石屎水喉全部都係垃圾 除非你讀cs 去搵finance 工都仲有機會吹下fintech 相反 讀傳統工程嘅你 大學嗰四年真係晒錢晒時間 讀乞食科嗰啲都話有得玩活動 食足四年女 先乞食 你工程狗 女又溝唔到 工又搵唔到

仲講咩eo ao 紀律部隊officer 讀sosci bba 同其他乞食科嗰啲同學 大把時間操體能 上workshop 練十鳩幾萬次先去考jre 去fitness test同grp in 你呢個先天不足 dse靠maths phys chem拉高 先有25分嘅engine 仔憑咩同人競爭 先天不足都唔緊要 更重要嘅係你俾engine剝奪埋 全人發展嘅機會 時間 心力 同未來

傻仔先會淨係依賴大學course黎訓練呢幾點,engine course無的話自己唔識訓練?睇到你呢個留言開始諗緊呢個post係咪只係用黎擾敵
一把年紀擾咩敵
依度d人由高登已經出現
留名支持吓
啱 你讀其他科根本唔需要靠上大學course 黎訓練呢啲 因為你有時間 身邊嘅同學亦有時間 大家有時間有vibe 去一齊參加聚會/活動/課程 去改善自己能力 但講到尾呢啲都係因為你有時間有錢有同伴先做到

相反 工程學生學業繁重 連做assignment 都唔夠時間 仲上乜野course 玩乜野活動 亦唔似得其他科嘅同學 家境貧困都可以有時間返part-time 儲錢去exchange 事實上 你冇時間真係咩都做唔到
再講 當身邊最親密嘅同學都係埋頭苦幹 你連同伴都冇埋 咁你又可以點

讀乞食科嘅同學靠大學課程加上課外活動 改善自己能力 你讀engine 可以靠啲咩?
你鐘意點諗咪點諗
上個post追晒未啊? 咁多人同你擾敵你被迫害妄想症?
我三大grad 都要做技術位
唔係master扮三大出身果隻
點條明路俾後輩行就話擾敵
Z巴打堅持咁多年都貼潮文
仲有心過樣子巴打玩baby 既post

咁多人現職既人都出黎講
唔通咁多人點你咩
TO HEA住過咁濟

我依加做果個內部都覺得辛苦既技術位
比起出面都輕鬆10倍
以前一日要做曬既野
依加俾一個星期你做
仲要無人敢屌你 除左你上級

做政府難聽d講
人地公司個director 都要俾下面你
叫你呀sir
出面所謂engineer
都唔敢得罪你
咁係咪應該c加幾都9衝?
睇自己要咩
無人答到你
你想俾個同你一樣quali 既人點畫圖, 叫你set projector咪去做囉
Sad but true
但唔會over qualified 咩?聽聞ae位有牌會filter,technical grade係咪一樣?
好過一樣quali但拎一半人工加做佢難兩倍既野同workload
1. 你搵到intern可以skip industrial training

2. Final year 辛苦睇人,我year4 全年加埋fyp 20credit都無,輕鬆intern同fyp

3. University English courses,起碼都3-4科,仲未計其他有presentation/reporting 嘅courses,咁都唔足夠訓練presentation/team player skills?

4. 轉field問題根本唔存在,相近行業有得做it/software/firmware,甚至有例子做pr/hr/finance,在於你點樣安排自己嘅讀書重點

5. 政府工唔駛多講,體能 cre jre全部field都係個個要求,好公道,Engineering field 可以揀多樣做professional grades,TO/E

好多嘢邊有得賴點解人地同你一樣科目一樣資源,人地做到自己做唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞